De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Herman Wanningen

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief           

Hij zag het levenslicht op 30 september 1970 in het rustieke Dwingeloo. Arriveerde via omzwervingen in Middelburg en Amsterdam in 1997 in Stad. Woont met partner Lonneke Fust en zoon Tim (14) in de wijk Hoornsemeer. Herman Wanningen is bioloog en oprichter/directeur van de Stichting World Fish Migration Foundation. Slogan: het verbinden van rivieren met vissen en mensen. De Stichting opereert wereldwijd. Over enkele weken reist Herman weer af naar Cambodja om advies te verlenen op welke wijze vissen als forel, zalm en paling kunnen reizen all over the world. Vorig jaar bezocht hij Zweden, Zuid-Afrika, de VS, Turkije en Spanje. Herman voetbalde bij Dwingeloo en GRC en doet het momenteel bij OZW. Z'n hobby is fotografie. Lonneke vindt yoga heerlijk en fitnesst ook. Tim speelt in C2 van GRC.           

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis? 
Het afscheid van de FC van het Oosterpark. Ik mocht op het veld fotograferen te midden van de spelers. Het was fantastisch. Vooral toen we voor de Z-side stonden. FC Groningen had net gewonnen van NEC en iedereen was door de dolle. Wat een geweldige sfeer.

Leukste sport om naar te kijken? 
Voetbal en ook wielrennen. Voetbal vanwege de dynamiek, patronen en spelopbouw. Ik was in Barcelona bij zo'n tikkie-takkie wedstrijd. Man, wat een belevenis. Barcelona kwam met 1-0 achter en toen stond Messi even op. Uiteindelijk werd het 4-1 door vier goals van Messi. Wielrennen vind ik vooral in de bergen fantastisch. Dan wordt zo'n peloton bergop helemaal door elkaar geschud. En die afdalingen zijn ook vaak spectaculair.

Leukste sport om te doen? 
Voetbal. Samen prestaties neerzetten vind ik gaaf. En dan het gevoel na een doelpunt. Heerlijk. Vooral als er sprake is geweest van een mooie aanval. Verliezen gebeurt helaas ook. Dat is wat minder leuk. Het is jammer dat ik niet altijd elke wedstrijd voor OZW kan spelen omdat ik vaak op reis ben. Vorig seizoen werden we kampioen. Het gaat nu wat minder.  

Favoriete sporter aller tijden? 
Dennis Bergkamp. Wat hij allemaal kon met de bal, ongelooflijk. Ik kan me nog die WK-match tegen Argentinië herinneren. Frank de Boer gaf een crosspass. Bergkamp nam de bal aan en in een vloeiende beweging mee, legde een tegenstander in de luren en scoorde tenslotte met buitenkantje rechts. Weergaloos. Nederland won met 3-2.   

Grootste ergernis op sportgebied? 
Overtredingen om tegenstanders moedwillig uit te schakelen. Tijdens een wedstrijd met Dwingeloo tegen DSC Dalerpeel verklooide een vent m'n enkel. Na de wedstrijd zei hij ook nog dat ik een aansteller was. Ik heb een paar maanden niet kunnen voetballen.         

Beste sportprogramma op televisie? 
Holland Sport van Wilfred de Jong. Jammer dat het er niet meer is. Het waren leuke gesprekken met lui op een massagetafel. Ook hadden ze altijd prachtige beelden en heldere diepte interviews.          

Beste sportprogramma op de radio? 
Ik luisterde altijd veel naar Langs de Lijn. Vooral naar de paardenman Hans Eijsvogel. Op de middelbare school had ik een ‘gokkantoortje’ met een mannetje of twintig gokten we altijd op paardenraces en de Tour de France. De inleg was twee gulden. Op maandag was het altijd aftikken.      

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd? 
De winnende goal van Ronald Koeman uit een vrije trap voor Barcelona in de Europa Cupfinale tegen Sampdoria op Wembley in Londen. Johan Cruijff was toen trainer. Hij was ook helemaal wild en brak bijna een been toen hij over de boarding sprong.

Beste sportcommentator?
Theo Reitsma. Hij bracht zijn informatie op een mooie natuurlijke manier. Het was ook duidelijk te horen dat hij liefde voor de sport had. Ook had Theo een duidelijk herkenbare stem en hij hield niet van poeha.

Wat is de sportlocatie van de Stad? 
Sportpark Corpus den Hoorn. Het is een locatie met alles er op en aan. Hockey, wielrennen, honkbal, voetbal, rugby, softbal en American Football kunnen er bedreven worden.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten? 
Arjen Robben. Ik heb ooit met z'n vrouw Bernadien aan djembe gedaan. Dat was een cursus van tien weken Afrikaans trommelen. Zij werd destijds meestal met de auto opgehaald door haar vriendje. Dat bleek Arjen Robben te zijn. Wist ik veel wie Arjen Robben was. Ik zou graag van Arjen meer over z'n prachtige carriere willen weten en of hij ook van vissen houdt.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.