De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Nieboer

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Margret Hofman          

Hij staat al 37 jaar hoog op de loonlijst van de roemruchte tennisvereniging Cream Crackers in Stad. Tegenwoordig is Hendrik 'Henkie' Nieboer trainer, racketbespanner en groundsman. Hij kwam ter wereld op 28 juni 1954 in Haren pal naast de tennisbanen van TSH. Voetbalde als deupie bij Haren en Gorecht en maakte rap de tennisbanen onveilig. Als 12-jarige moest Henk een keuze maken: voetbal of tennis. Racket en bal kregen de voorkeur. Hij groeide uit tot een acceptabele B-speler en beleefde twee absolute hoogtepunten: Gronings kampioen gemengd dubbel en finalist toernooi Van Starkenborgh waarin hij ten onder ging tegen Max Oolders.          

In 1977 ging z'n trainerscarriere van start. Na twee jaar TSH omarmde Cream Crackers, met 1200 leden de grootste club van Noord-Nederland, de uiterst gedreven Henk. De rol van coach van het eerste team vervulde hij maar liefst 30 jaar met verve. Jarenlang was Cream Crackers toonaangevend in de Hoofdklasse. Promotie naar de Eredivisie ging tweemaal op het nippertje aan Henk en de zijnen voorbij. Sinds 2004 woont Henk in Roden. Met z'n partner Heleen Brunink heeft hij een dochter, Jojanneke (17). Uit een eerdere relatie met Liesbeth Boekel kwamen drie dochters voort: Marijke (34), Roeline (32) en Elsbeth (29).         

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat waren de twee Davis Cup matches van Oranje in MartiniPlaza. Het waren geweldige happeningen. De sfeer was telkens fantastisch mede door de studenten van GSTC. Al met al een super pr-plaatje voor tennissend Groningen en Groningen als wereldstad.        

Leukste sport om naar te kijken?
Dat was, is en blijft voetbal. Strijd, passie, vurige gevechten, tactische handelingen, voetbal heeft alles. En het hele teamgebeuren boeit me zeer. Het allermooist vind ik figuren met een individuele actie. Op het EK heb ik erg genoten van Griezmann. Een geweldige speler met een neusje voor de goal. Een speler ook met echte uitstraling.         

Leukste sport om te doen?
Tennis. Het mooie van tennis is dat een zwakkere speler kan winnen van een sterkere. Gewoon door tactisch inzicht en mentale sterkte de boel ontregelen. Het is het mooist dat er is. Ik vond het altijd prachtig om een tegenstander slechter te laten spelen door het spel voortdurend te vertragen en heerlijk te slicen. Voetbal komt op de tweede plaats. Heb nog jaren bij GRC gespeeld met jongens als Jack Rijploeg, Joop Rijkens en Kees Lokken. Tien jaar geleden moest ik helaas stoppen na drie knieoperaties.             

Favoriete sporter aller tijden?
In z'n algemeenheid bewonder ik topsporters die met beperkingen alles uit hun carrière gehaald hebben. Jan Wouters bijvoorbeeld. Verder zijn Sven Kramer en John McEnroe mijn mannetjes. Wat Sven door de jaren heen presteert is formidabel. John was natuurlijk een formidabele tennisser met een gigantisch entertainment gehalte. Hij haalde z'n inspiratie tijdens woede-uitbarstingen tegen scheidsrechters en tegenstanders. Prachtige kerel.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gebruik van doping en het wanstaltige gedrag van voetbalbobo's. Vliegtuigen, luxe jachten, sportwagens, kapitale villa's, alles komt zo langzamerhand aan de oppervlakte. Bijna al die FIFA en UEFA bobo’s strijken bij voortduring ook nog miljoenen aan salarissen op. Walgelijke figuren zijn het.           

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport blijft voor mij nummer één en 's zondags met het bord op schoot naar de samenvattingen van de eredivisie kijken is voor mij heilig. Ik was altijd een groot fan van Mart Smeets. Goeie interviewer, een vakman die zich prima kon inleven in de gevoelens van topsporters. Heb hem ook erg gemist in de Avondetappe. Die Derksen en Co van Voetbal Inside vind ik helemaal niks. Oproerkraaiers.            

Beste sportboek?
Vooral tijdens vakanties lees ik sportboeken als Kieft, Sampras, Kluivert en Van Gaal. Zwaar literair werk is niets voor mij. Ik lees gewoon ter ontspanning. Geduld en concentratie heb ik niet voor serieus gedoe.             

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Ik ben een 'wij'-figuur. Met z'n allen iets tot stand brengen vind ik uitermate boeiend. Je eigen ego wegcijferen ook. Ik moet wel bekennen dat het niet altijd lukt.           

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Lycurgus. Tientallen jaren nooit een prijs en in het vorig seizoen ineens drie stuks: kampioen, beker en Super Cup. A dream came True. Ze hebben eindelijk loon naar werken gekregen en beschikken nu over een prijzenkast. Formidabel.           

Wat is de sportlocatie van de stad?
Op dit moment sportcentrum Kardinge met al z'n faciliteiten. In de toekomst denk ik sportpark Corpus den Hoorn tegenover ons tennispark. Er is voor vele takken van sport ruimte en het Topsport Zorgcentrum van Gerard Kemkers komt er ook nog bij. Sport en Bewegen is het belangrijkst wat er is.           

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Daphne Schippers omdat ze er ontzettend lekker uitziet en een heel mooie vrouw is. Ik vind het ontzettend knap hoe Daphne de switch heeft gemaakt van de zevenkamp naar de sprintnummers. Ik denk dat zij mentaal ook heel sterk is. Daphne laat zich door niemand gek maken.              


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.