De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Meijboom

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jeroen Hamminga

Hij zag het levenslicht op 16 oktober 1944 in Huize Tavenier, woonde in de Tweede Hunzestraat, Amstelstraat, Ruischerbrug, Grote Leliestraat, Tuinbouwdwarsstraat en sedert 22 jaar in de Siersteenlaan. Henk Meijboom is al 51 jaar getrouwd met Bouwina Onnes. Het setje heeft twee dochters geproduceerd: Jeanne en Trea. Dolgelukkig zijn ze met hun vijf kleinkids: Laura, Marrit, Romee, Lieke en Bas. Henk is z'n maatschappelijke loopbaan begonnen als medewerker van supermarktketen Dreize. Daarna was hij bijna 20 jaar melkboer en sinds jaar en dag is 'Henkie' actief in de autobusiness van z'n broer Richard.

Hij heeft gevoetbald vanaf z'n elfde. Eerst 12 jaar bij GRC waarvan 7 jaar in het eerste elftal. Vervolgens stapten Henk, Richard en Boelo Meijboom over naar Helpman nadat Richard een kunstje was geflikt door de trainer van GRC. Na een jaartje keerden Richard en Boelo terug naar GRC. Henk bleef Helpman trouw en is inmiddels 43 jaar lid. Hij acteerde 11 jaar in het eerste elftal en vervulde allerlei functies binnen de club. Tegenwoordig is hij prominent present als een soort chef kantine. Henk omschrijft zichzelf als een type Wim Suurbier op het veld en als een baasje van de derde helft, althans in vroegere jaren.

Wat is voor jou het meest indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De drie Olympische titels van schaatster Marianne Timmer. Twee in Nagano en een in Turijn. Die races zullen me altijd bij blijven. Temeer omdat het telkens zo'n verrassing was. En natuurlijk ook omdat Marianne uit Sappemeer komt.

Leukste sport om naar te kijken?
Vooral voetbal, maar eigenlijk alle balsporten. Ik hou niet van dat tactisch gedoe met steeds de bal rond spelen en vertragen. Ik ben een liefhebber van 4-3-3 met echte buitenspelers en een echte spits. Misschien ben ik een beetje ouderwets, maar ik wil zo graag het echte voetbal terug met drang naar de goal en doelpunten.

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. En verder alles wat met een bal te maken heeft. Ik ben ook als het ware met een bal geboren. Niets is mooier dan een bal.

Favoriete sporter aller tijden?
Schaatser Kees Verkerk. Hij was in zijn tijd niet echt de beste want dat was Ard Schenk. Maar Keessie was ook de man van de kwinkslag. Eigenlijk was hij een clown met z'n grappen en grollen. Keessie was te vergelijken met Piet Fransen. Piet was naast een prima voetballer ook een clown.

Grootste ergernis op sportgebied?
Vaders en opa's die als idioten langs de lijn staan te schreeuwen bij wedstrijdjes van kleine voetballertjes. Daar worden die jongetjes en meisjes niet beter van. En dan denken ze soms ook al dat hun spelertje later naar Ajax kan. Laat die kinderen toch met rust. Hun plezier moet voorop staan.

Beste sportboek?
Een boek van trainer Siem Plooyer over techniek en tactiek. Ik heb hem nog meegemaakt in Zeist want ik heb daar een wedstrijd met het Olympisch elftal gespeeld tegen het grote Oranje. M'n tegenstander was Piet Keizer. Piet was een geweldige jankerd. Het is bij een wedstrijd gebleven. Ik moest foetsie. Was via een steekraam naar buiten gekropen en op stap gegaan. Ik werd dus gesnapt.

Teamsport of individuele sport?
Van teamsport leer je het meest. Je leert vooral hoe je met mensen om moet gaan. Met z'n allen huilen, lachen, gieren en brullen is het mooist dat er is. En ik was dus ook kampioen van de derde helft.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Taco Poelstra oftewel de Cruijff van het korfbal Jarenlang de grote meneer van Nic. en Oranje. Taco kan ook aardig voetballen. Hij speelt nog steeds in Helpman 4. Dat is een vriendenploeg, die ik in de derde helft altijd mag bedienen. Die jongens gooien geld in een pot en dan gaat het los.

Beste sportcommentator?
Theo Koomen. Hij deed allerlei sporten. Maar de Tour de France was z'n specialiteit. Als een etappe niet spannend was zorgde hij er wel voor dat het spannend werd. Ik zat altijd aan de radio gekluisterd. Theo brulde altijd als een wilde vanaf de motor. Machtig mooi.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn. Je kunt er voor alles terecht: voetbal, honkbal, softbal, hockey, American Football, rugby en wielrennen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Het liefst met Piet Fransen, maar Piet is helaas al vertrokken. Piet was m'n beste collega en vriend. Hij lustte trouwens ook geen koek. Ik kies nu voor Arjen Robben. Hij is een speler vol avontuur en met drang naar de goal. Daar hou ik van.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.