De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Jan Hector

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Portret: RTV Noord / Martiniplaza: Arnold Meijer        

Hij is geboren in Winschoten. Zag het levenslicht op 16 maart 1969. Volgde met succes de School voor Journalistiek in Zwolle en is sedert 1997 in dienst van RTV Noord. Momenteel is hij coordinator van de sportredactie annex bureauredacteur. Henk Jan Hector is de naam. Voor intimi 'Hekkie'. Met echtgenote Saskia en Ruben (15), Sarah (14) en Daan (11) bivakkeert hij in een riante villa in het rustieke Scheemda. Henk Jan heeft vele jaren gevoetbald bij WVV en reikte tot het tweede elftal. Na bijna achttien jaar ging hij de fluit ter hand nemen. De Eerste klasse der amateurs was z'n plafond. Ook trad hij op als grensrechter in de Hoofdklasse. Na vijftien jaar nam Henk Jan afscheid.                

Drukte op het werk en opgroeiende kinderen waren de handvaten om de fluit in de boom te deponeren. Tegenwoordig houdt hij zich enigszins fit in de sportschool, het liefst samen met de vrouw. De kinderen hebben eveneens een sportvirus. Ruben doet aan judo net als Sarah, die een toppertje in de dop is. Onlangs maakte zij haar debuut tijdens de European Cup in Zagreb onder toeziend oog van haar apetrotse pa. Daan speelt in de jeugd van WVV als kanthalf of linksbuiten.                   

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er meerdere. De landstitel van Be Quick, de bekerwinst van FC Groningen en de eerste gouden medaille van Marianne Timmer op de Olympische Spelen in Nagano. Het wicht uit Sappemeer liet zien dat je met talent en veel doorzettingsvermogen het hoogste kunt bereiken. Machtig mooi.                    

Leukste sport om naar te kijken?
Ik kan niet kiezen tussen judo en voetbal. Judo ben ik ingerold door de kinderen. Ik weet nu wat Sarah er bijvoorbeeld voor moet doen om beter te worden. Judo is veel intensiever dan voetbal en je kunt je niet verstoppen. Voetbal zit ook diep in me. Ik heb zelf lang gespeeld en daarna gefloten. Het zijn twee fantastische sporten om naar te kijken.            

Leukste sport om te doen?
Dat is voetbal. Heerlijk een balletje trappen en vooral na afloop met z'n allen lekker ouwehoeren. Toch heb ik ook veel voldoening gehaald uit de fluiterij.             

Favoriete sporter aller tijden?
Alexander Karelin, een Grieks/Romeins worstelaar uit Rusland. Die gozer kwam elke vier jaar vanuit het verre Siberië opduiken tijdens de Olympische Spelen. Hij pakte goud in 1988, 1992 en 1996 en zilver in 2000. Hij is een fenomeen.            

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gekanker op scheidsrechters. De mensen vergeten dat als er geen scheidsen zouden zijn er helemaal geen wedstrijden waren. Ook heb ik een hekel aan ouders die met alle geweld hun kinderen pushen. Kinderen worden tegenwoordig snel op een voetstuk geplaatst met alle gevolgen van dien.             

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Dijkstra en Evenblij en vroeger Holland Sport van De Jong. Sport van een andere kant belicht. Prachtige reportages en diepgaande interviews. Aan die uitzendingen wordt veel zorg gegeven.           

Beste sportboek?
Mijn Stijl van Toon Gerbrands. Hij geeft aan hoe succesvol sportmanagement bedreven moet worden met name in de voetballerij.            

Teamsport of individuele sport?
Met de kennis van nu kies ik toch voor individuele sport. Je komt jezelf op allerlei vlakken sneller tegen. Toen ik jong was had ik eigenlijk bokser willen worden, maar ik heb het nooit ter sprake gebracht bij m'n ouders.               

Beste sportcommentator?
Frank Snoeks nu. Hij is deskundig en heeft mooie droge humor. In het verleden was Herman Kuiphof een fenomeen en wat te denken van Theo Koomen. Hij was de beste radioverslaggever aller tijden. Liet renners over bergtoppen flitsen, terwijl hij zelf in een dorpje aan de koffie zat. Er was toen nog geen televisie. Dus Theo was niet te controleren.        

Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza is the place to be met Donar en af en toe Lycurgus. Steeds volle bakken. Het is nu de hoogste tijd dat er een echt Topsportcentrum in Stad komt. Het is gewoon nodig. Laat de gemeente er nu eindelijk eens echt de schouders onder zetten.                     

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Jessica Gal. Zij is een oud-topjudoka en is tegenwoordig sportarts. Ik zou met haar graag van gedachten willen wisselen over kinderen en de route naar de topsport.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.