De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Hagenauw

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Hij staat te boek als een van de laatste Mohikanen van FC Groningen. Honderden spelers, trainers, artsen en bestuurders heeft Henk Hagenauw overleefd. De op 19/06/1955 in Roden geboren masseur/verzorger is sedert 1 juli 1974 aan FCG verbonden. Eerst anderhalf jaar als keeper met 16 caps in het eerste elftal tot een zware knieblessure er voor zorgde dat hij afscheid moest nemen. Henk trad onmiddellijk in dienst als strijker van lichaamsdelen en aanverwante zaken. 1 juli jl. is hij dus begonnen aan z’n 42e (!!!) seizoen.           

Altijd is Henk in Roden blijven wonen. Met z’n geliefde Jeichien Boer bouwde hij een zeer vruchtbare relatie op. Het stel heeft drie dochters en twee zoons, die allen met sport behept zijn. Marianne liet zich drie keer kronen tot Nederlands kampioen verspringen der junioren. Inge was een verdienstelijk atlete en korfbalster. Manon beoefende eveneens korfbal en Arjen speelde voor FC Groningen en FC Emmen. Marc tenslotte is een gevalletje apart. Hij veroverde de bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap frikandellen eten.              

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De eerste Europa Cupwedstrijd van FC Groningen in het Oosterpark tegen Atletico Madrid. Wat een spectakel. We hadden uit met 2-1 verloren en veegden die Spanjaarden nu met 3-0 van de mat. In Madrid was het natuurlijk ook een hele belevenis. Op het ereterras ging Renze de Vries gewoon op de gereserveerde plaats van Atletico-voorzitter Jesus Gil y Gil zitten. Hij zei tegen die Jesus: “Kom moar noast mie zitten mien jong”. Zoiets maak je nu niet meer mee.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is niet zo moeilijk. Voetbal natuurlijk. Van ‘s morgens acht tot ‘s avonds tien ben ik met voetbal bezig en daarna loop ik alle sportkanalen nog bij langs. Voetbal is mijn wereldje. Ik blijf er jong bij. Voetbal is alles wat er is in het leven. 

Leukste sport om te doen?
Fietsen. Ik maak regelmatig tochten op m’n racefiets. Ik kijk eerst even hoe de wind staat want op de terugweg wil ik die wind in de rug hebben. Ik fiets ook vaak naar m’n werk, maar niet altijd door weer en wind. Als het slecht weer is zeg ik koekoek.

Favoriete sporter aller tijden?
Schaatser Eric Heiden. Op de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placic waren vijf disciplines. Hij won dus vijf titels. Niet normaal al weet ik niet of het allemaal legaal is gegaan. Eric Heiden is in ieder geval een fenomeen. Hij is vlak na het beëindigen van z’n loopbaan ook nog afgestudeerd als arts.

Grootste ergernis op sportgebied?
Wijsneuzen. Daar erger ik me geweldig aan. Inhoudloze bobo’s die net komen kijken en meteen van alles roepen.

Beste sportprogramma op televisie? 
Dat is toch Voetbal Inside. Een luchtig programma met veel humor al moet ik er wel een kanttekening bij plaatsen. Soms worden mensen ten onrechte afgebrand zoals jaren terug onze keeper Luciano, die notabene de Bronzen Schoen won. Dat ging te ver. Maar ja, je moet het beschouwen als cafépraat.

Beste sportboek? 
Dat vind ik de collectie boeken van Mart Smeets. Die lezen lekker weg. Ik verzamel ze allemaal. Heb er nu een stuk of vijftig. Ik moet nog een stuk of zes, zeven opsporen. Ik koop die boeken niet nieuw. Ik kijk wel uit. Ik struun rommelmarkten en dergelijke af. Dan betaal ik een of twee eurootjes. Zo komt Jan splinter door de winter.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Er zitten zoveel facetten in. Een team is niet de som van individuen. Het is een verzameling van mensen die complementair aan elkaar zijn zowel fysiek als mentaal.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Dat zijn er twee. Ronald Koeman en Arjen Robben. Ronald schoot Barcelona in 1992 op Wembley met een vrije trap in de verlenging tegen Sampdoria naar de overwinning in de finale van de Europa Cup 1. En Arjen maakte in 2013 ook op Wembley de winnende namens Bayern Munchen in de finale Champions League tegen Borussia Dortmund. Als Groningers mogen we best trots zijn op deze twee Groningse jongens, die op het allerhoogste niveau heel veel hebben gepresteerd.          

Wat is de sportlocatie van de stad?
Euroborg vind ik een logische keus. Het is het voetbalhart van heel Noord-Nederland. Het is vaak een kolkende arena en een heerlijk compact stadion. Supporters zitten ook lekker dicht op het veld. Eigenlijk wilde ik eerst het Noorderbad noemen, maar dat bestaat helaas al jaren niet meer.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Marianne Vos. Ik heb laatst een indrukwekkende documentaire over haar gezien. Marianne beleeft de wielersport op een eigenzinnige manier. Ze trekt ten allen tijde haar eigen plan. Door overtraining heeft ze in een dip gezeten, maar Marianne is al weer op de weg terug. Ze gaat ook naar de Olympische Spelen in Rio. Marianne heeft al alles gewonnen wat er te winnen valt. Als mens en topsporter zou ik nog graag veel meer van haar willen weten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.