De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Blaauw

Door: Jan A. Van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen
Datum: 3 juni 2019

Hij is een rasechte Veenkoloniaal. Is geboren op 19 november 1971 in Stadskanaal. Henk Blaauw kreeg het voetbal met de paplepel ingegoten door z'n pa. Ma was turnster en is zelfs kampioen van Drenthe geweest. Henk speelde bij sc Stadskanaal, TEVV, Quick Boys, Venlo-Zuid. Sedert 18 jaar draagt hij het shirt&broekie van Oud Zwart Wit (OZW) oftewel De Oude Meesters in Stad. Henk is captain van het vlaggenschip alsmede bestuurslid. Z'n broertje Arjan speelt ook bij OZW na een langdurige profcarriere bij FC Groningen, Veendam en Emmen. Henk is eigenaar, grootaandeelhouder, directeur van Hoving Transport. Het zenuwcentrum van het bedrijf is gevestigd in Leek. Droge bulkgoederen worden over de weg door heel Europa vervoerd. Partner Marielle Hermans staat hem bij als financieel expert. Acht personeelsleden, tien eigen rijders alsmede oproepkrachten houden de boel in de benen. Henk en Marielle hebben twee kids tussen alle bedrijvigheid door geproduceerd. Julia (12) hockeyt bij GHHC. Luuk (8) voetbalt bij Gorecht. The family resideert in een rustieke villa in het lommerijke Haren.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de bekerwinst van FC Groningen op PEC Zwolle in de Kuip. Wat heeft dat een impact gehad op de Stad en provincie. Het leek wel of iedereen positief in de war was. Ik had geen tijd om naar Rotterdam te gaan, maar heb de kans aangegrepen om met alle buurvrouwen uit de straat de match te volgen. Hun kerels waren naar de Kuip. Al die buurvrouwen waren wild in de hakken. Ik werd onder controle gehouden door m'n vrouw. Het was een en al spectakel.

Leukste sport om naar te kijken?
In z'n algemeenheid alle sporten met een bal. Voetbal in het bijzonder. Het is heerlijk om vreugde te zien, maar ook verdriet en positieve en negatieve opwinding. Ik vind het ook heel interessant om de mentale aspecten van een team te observeren. Je ziet vaak veel aspecten in een beeld gevangen.

Leukste sport om te doen?
Dat is ook voetbal. Van jongsafaan voetbalden we op straten en pleintjes en in een later stadium bij sc Stadskanaal. M'n pa wilde me eigenlijk lid maken van Musselkanaal omdat hij een echte Musselkanaalster is. M'n ma heeft daar een stokje voor gestoken. Zij kwam uit Tweede Exloermond. M'n opa had in de Sluisstraat in Musselkanaal een radiozaak en had in het dorp de eerste tv. Die stond in de etalage van de winkel. De mensen stonden buiten naar ondermeer voetbal te kijken.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Niet alleen vanwege z'n gigantische voetbalkwaliteiten en trainersinvloeden. Vooral vanwege z'n grote maatschappelijke betrokkenheid. Kijk maar naar de Cruijff Courts, de Cruijff Universities en de Cruijff Colleges. Hij was op allerlei gebieden dus een grootmeester.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het primitief gedrag op en rond de velden. Je kunt het zo leuk hebben met elkaar, maar helaas is er vaak weer van alles loos. Als aanvoerder van OZW zit ik er bovenop. Bij ons staat zelfs in de statuten dat de spelers zich netjes dienen te gedragen anders moeten ze vertrekken. OZW heeft zelfs nog een ballotagecommissie. Alleen een lid mag een potentieel nieuw lid aandragen em moet hem vervolgens in de gaten houden.

Beste sportprogramma op tv?
Andere Tijden Sport. Dat programma gaat heerlijk de diepte in en laat flauwekul gelukkig achterwege. Match of the day op de BBC ben ik ook een fan van. Ze hebben prima commentatoren en analisten. Zeker in vergelijking met de NOS. Die Frank Snoeks en Arno Vermeulen bijvoorbeeld vind ik helemaal niks.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Sportflitsen in combinatie met leuke muziek vind ik heerlijk. Radio Tour is ook supertop met figuren als Hugo Borst erbij. Bij matches van Oranje op tv zette ik het geluid altijd uit en de radio aan. Dat kan nu helaas niet meer in verband met vertraging door analoog gedoe of zoiets.

Beste sportboek?
De Dronken Rechtsbuiten van Herman Sandman. Herkenbare belevenissen uit de krochten van het amateurvoetbal. Het is een ware weersoiegeling van wekelijkse gebeurtenissen op de velden. Het boek van Herman is echt een aanradertje.

Beste sportcommentator?
Uit m'n jeugd Henk Kok van Radio Noord. Vooral bij de Europa Cupwedstrijden van FC Groningen. Ik lag dan als klein jonkie in bed te luisteren. Van Jack van Gelder werd ik ook prettig opgewonden bij verslagen van het Nederlands elftal en Europese matches.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Euroborg. Fantastisch van binnen met een Engelse atmosfeer. Het is een geweldie voetbalarena. Helaas van buitenaf een vreselijke betonnen kolos.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Doe mij maar een triootje met Willemijn Bos, Marianne Timmer en Ranomi Kromowidjojo. Het zijn mooie ladies die op bepaalde tijden echt kunnen pieken. Ook Arjen Robben en Ronald Koeman zijn interessante figuren. Zij zouden me wellicht kunnen zeggen waar het met mij mis is gegaan in m'n voetballoopbaan.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.