De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Harry Zwiers

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren en getogen in Paddepoel. Sedert jaar en dag bivakkeert Harry Zwiers (31-05-1968) evenwel met echtgenote Anita vd Lei en kids Estella (21) alsmede Ricardo (19) in de Hoornsemeer. Harry deed in z'n jeugd aan judo, boksen, basketbal en voetbal. Tenslotte koos hij voor een zaalvoetballoopbaan. Harry 'the beast' heeft 12 officiele interlands in het shirt van Oranje gespeeld in de zaal en was maar liefst 15 jaar een drijvende kracht en schutter van het destijds roemruchte Leekster Eagles.

Op het veld acteerde hij in de shirts van Astrea en Helpman. Bij die laatst genoemde club speelde hij 17 jaar in de spits van het eerste team. Tegenwoordig trapt hij nog een balletje in het vierde team als z'n job het tenninste toestaat. Harry is bezig als trainer aan z'n derde seizoen bij vv Roden en heeft onlangs z'n contract al weer met een jaartje verlengd. Voordien trainde hij vijf jaar het vlaggenschip van Helpman. Dochter Estella speelt in het eerste team van Helpman en zoon Ricardo trekt wekelijks het shirt aan van Helpman 2. Harry's hoofdjob is vooraanstaand medewerker van het distributiecentrum van COOP in Gieten.                  

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dan kom ik bij mezelf terecht. Het spelen in Oranje. Voor je land spelen en het Wilhelmus horen vervulde me van trots. Veel mensen dachten in die tijd dat die Zwiers een geinponum was en een enorme bierdrinker. Dat was ik ook wel, maar ik kon ook aardig ballen. Ik was op een avond tot 's nachts vier uur op stap geweest met Bas Lulofs. Toen ik thuiskwam in de slaapkamer lag op m'n kussen een enveloppe. Ik dacht, wat is dit hier. Het was m'n eerste uitnodiging voor Oranje. Tsjongejonge.                         

Leukste sport om naar te kijken?
In mijn beleving is het nog steeds voetbal. Of ik nou kijk naar m'n dochter bij Helpman of naar Ajax tegen Feyenoord maakt me niet uit. Ik keek altijd als fan, maar kijk tegenwoordig ook als trainer. Het valt me voortdurend op dat de meeste grote jongens eigenlijk niet kunnen verdedigen. Ze dekken aan de verkeerde kant of ze dekken gewoon lucht. Dat is heel beroerd.              

Leukste sport om te doen?
Voetbal natuurlijk. Ik speel nog in Helpman 4 en toernooitjes met Oud Leekster Eagles. De drive om te winnen is er nog steeds en het plezier maken ook. Vroeger deed ik ook wel eens gekke dingen. Nu niet meer. Ik word een dagje ouder.               

Favoriete sporter aller tijden?
Uiteraard Johan Cruijff. Ik heb hem altijd een fascinerende man gevonden. Helaas heb ik hem nooit ontmoet. Hij was een iel mannetje en een apart geval. Was ook heel eigenzinnig. Cruijff heeft heel veel voor de sport betekent.                     

Grootste ergernis op sportgebied?
Mensen die andere mensen belachelijk maken bijvoorbeeld in de media. Ik ben van mening dat jij in de spiegel eerst naar jezelf moet kijken inplaats van anderen te beschadigen. Ikke, ikke en de rest kan stikke komt bij mij niet voor. Het teambelang staat altijd voorop.             

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger Studio Sport met wedstrijdv erslagen en weinig gelul er omheen. Tegenwoordig hoor je overal oud-voetballers. Daar zit ik niet op te wachten. Af en toe kijk ik naar VI. Een hoop humor en nog meer geouwehoer. Dat is op z'n tijd amusant. Maar het gaat me eigenlijk altijd om de sport zelf.             

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Daar luister ik altijd naar in de auto op zondag na onze wedstrijden. Ze hebben prima verslaggevers en besteden ook aandacht aan het amateurvoetbal.             

Beste sportboek?
Ik heb er een paar gelezen, Wim Kieft, Rene van der Gijp en Dick Advocaat. Kieft was heel triest vanwege z'n cokeverslaving. Van der Gijp was een aaneen schakeling van anecdotes en Advocaat z'n hele leven kwam aan bod. Al met al leuk om te lezen, maar een echte boekenwurm ben ik dus niet.             

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Je kunt je ook een beetje vasthouden aan je medespelers. Ik ben altijd een teamplayer geweest. Wilde en wil altijd progressie halen uit mezelf en uit en met een groep. Voor individuele sport ben ik totaal ongeschikt.            

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Dat is de Esserberg. Helpman en Be Quick hebben een fantastische en historische accomodatie. En er is ook rugby en tennis. De Esserberg ademt sfeer en de velden zijn omringd door bossages en struikgewas. Het is telkens een genot om er te zijn.             

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Figuren uit de sport heb ik nooit tegenop gekeken. Ik had en heb wel veel respect voor sporters. Die Groninger koek zou ik graag naar binnen willen tikken met m'n moeder Elsina Dijkema. Zij is nu 82. Lekker even bijkletsen over vroeger zou heel leuk zijn.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.