De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Hans Nijland

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning            

Hij is een import-Groninger. Geboren op 12-05-1960 in Amstelveen arriveerde Hans Nijland als peuter in Sappemeer. Z'n pa ging bij de politie werken in Hoogezand. Vandaar dus. Verderop in het leven woonde hij in Hoogezand, Niekerk, Nuenen, Zuidlaren en Annen. Sinds jaar en dag huist de algemeen directeur van FC Groningen in een riant landhuis in Kropswolde aan de boorden van het Zuidlaardermeer met partner Marieke Bal en dochter Daantje (12). Uit een eerdere relatie kwamen vier nazaten voort: Miranda (33), Johan (31), Stef (28), Robbie (25). Op het meer komt Hans bij tijd en wijle tot rust op z'n jacht. Spelevaren is een van z'n hobby's.        

Van origine is Hans een handelaar. Verdiende goed geld in de verkoop van advertenties en kon de met Jelte Hut bestierde bedrijven in Drachten en Nuenen voor een aardig sommetje van de hand doen. Op 1 juni 1996 trad Hans als commercieel manager in dienst van de FC. Op 14 september van datzelfde jaar volgde al promotie tot algemeen directeur. Hij is de langst zittende opperbaas in het betaald voetbal. Naar eigen zeggen was Hans bij HSC een uiterst slagvaardige spits tot knieproblemen het einde van z'n voetbalcarrière betekenden. Nu doet hij aan hardlopen en personal training. Twee keer per week laten hij, oud-sportwethouder Frank de Vries en FC-collega Tjisse Zijlstra zich sturen door Patricia in Euroborg. Marieke loopt ook hard, maar is tijdelijk geveld vanwege kniesores. Daantje rijdt paard en danst het liefst de hele dag.               

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De eerste gouden medaille van Marianne Timmer op de 1000 meter van de Olympische Spelen in Nagano. Het was fantastisch dat een meisje uit mijn eigen dorp Sappemeer die titel pakte. Haar vader Lucas was een goeie vriend van me. Hij is helaas veel te vroeg overleden. Ik heb ook nog een tijdje de belangen van Marianne behartigd.           

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Ik ben er idolaat van. Dat komt natuurlijk ook omdat ik vanaf m'n pupillentijd tot m'n 35e zelf heb gespeeld. Als ik zaterdags bij de jeugd van ons op Corpus ga kijken geniet ik. En ook van m'n kleinzoontje bij Wildervank geniet ik. Ook vind ik andere sporten leuk om te zien. Bijvoorbeeld de hockey- en handbalmeiden. De passie en spelvreugde spatten er vanaf.             

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Dat kan ik niet meer intensief vanwege m'n knie. Heel af en toe trap ik tijdens een personeelsuitje nog tegen een bal. En schaatsen vind ik heerlijk. Zodra het Zuidlaardermeer dicht ligt ga ik helemaal los. Skien en klaverjassen vind ik ook machtig mooi om te doen.          

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Neeskens. Van kinds af aan was ik een fan van hem. Z'n mentale weerbaarheid, wil om te winnen, super inzet en voetballend vermogen vormden een prachtige combinatie. Bij de huidige generatie ontbreken al die zaken nog wel eens. Helaas.        

Grootste ergernis op sportgebied?
De gigantische bureaucratie binnen de KNVB is voor mij een bron van ergernis. Ik hou van snel en slagvaardig handelen. En ik heb een pesthekel aan achterbakse mensen. Figuren ook met dubbele agenda's. Het is toch niet zo moeilijk om te zeggen waar het op staat?           

Beste sportprogramma op televisie?
Dat zijn er twee. De live voetbaluitzendingen van Fox en zaterdags om zes uur de Sportschau met onder meer de samenvattingen van de Bundesliga. Als het enigszin kan kijk ik. Ik ben een fan van Duits voetbal en volg uiteraard altijd Arjen Robben en Filip Kostic. Praatprogramma's heb ik weinig mee.               

Beste sportboek?
Pep Guardiola. Z'n enorme gedrevenheid, perfectionisme en visie komen prachtig tot uiting. Een echte boekenverslinder ben ik niet. Ben meer een kranten- en tijdschriftenmannetje.         

Teamsport of individuele sport?
Ik kan niet een echte keuze maken. Teamsport is licht favoriet vanwege de sociale contacten en gezelligheid. De derde helft geniet ik van. We gaan bijvoorbeeld in mei met twee ploegjes van onze club volleyballen op een toernooi op Ameland. Daar verheug ik me nu al op.           

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
De bekerwinst van FC Groningen na een indrukwekkende happening tegen PEC in de Kuip. De sfeer tussen beide supportersgroepen was ook formidabel. En dan die ontlading 's nachts in de Poelestraat. En niet te vergeten die prachtige huldiging in het Stadspark.          

Wat is de sportlocatie van de stad?
Nu ons stadion. Straks in 2018 ons Topsport Zorgcentrum op Corpus. Het wordt voor elke sporter the place to be. Dus niet alleen topsporters kunnen er terecht, maar ook breedtesporters. Bij mijn weten is er nergens in ons land een plek waar top- en breedtesport zo aan elkaar gekoppeld worden.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Jurgen Klopp. Hij is een ongelooflijk bevlogen voetbaltrainer. Heeft fantastisch gepresteerd met Borussia Dortmund en doet het nu met Liverpool. Ik vind hem een zeer interessante man en zou graag nader met hem willen kennis maken.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.