De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Hans Nieboer

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een Stadjer in hart en nieren. Een grote jongen geworden in Hoogkerk. En toch deugt er iets niet aan Hans Nieboer. Hij, z'n echtgenote Hennu alsmede dochters Anouk en Milou zijn namelijk overgelopen naar het land van jenever, turf en achterdocht. Volgens eigen zeggen is dat gebeurt door de veel lagere huizenprijzen. In Eelde wappert sinds jaar en dag de vlag van de Nieboers. Hans heeft negen jaar basketbal bedreven bij Donar en korte tijd in het eerste team gespeeld. Ook was hij in vroeger tijden twee jaar assistent van headcoch Glenn Pinas. Hans heeft negen jaar in allerlei functies voor de basketbalbond gewerkt. Tegenwoordig runt hij met Glenn Pinas het bedrijf 12TEAM coaching&consulting in Stad. Tevens is hij in dienst van de RUG als trainer/coach van basketbalclub Groene Uilen.

Wat is voor jou het meest indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het eerste kampioenschap van Donar in 1983 onder Maarten van Gent en met spelers als David Lawrence, John Franken, Frank Ardon, Martin de Vries en Albert van der Ark. Ook de overgang van FC Groningen van het Oosterpark naar de Euroborg was voor mij een absoluut hoogtepunt.

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard basketbal. In basketbal zit alles wat je je maar kunt wensen. Ook ben ik een groot voetbalfan. Ik zie door de week meer voetbal dan basketbal. Ik volg alles wat los en vast zit. Voor een prikkie zie ik al dat voetbal live. Op zondag pak ik altijd drie matches achterelkaar. Zelfs NAC tegen Sparta interesseert me.

Leukste sport om te doen?
Dat is zeilen. Vroeger heb ik veel in de Laser gezeild op het Paterswoldsemeer. Ik heb ook een 24uurswedstrijd gevaren met Cor van Aanholt, die later wereldkampioen in de Sunfish werd. In zeilen gaat het om de strategie net als in basketbal.

Favoriete sporter aller tijden?
Dat zijn er twee. Michael Jordan en Johan Cruijff. Michael was een supertalent. Hij deed dingen die anderen niet konden. Johan was de grootste voetballer ooit. En bovendien was hij Ajaxied en dat ben ik ook.

Grootste ergernis op sportgebied?
De vaak moeilijke samenwerking tussen personen en sportorganisaties. Het is meestal ikke ikke en dan pas wij. Het hoort anderson te zijn. Het zijn vaak net kleine kinderen.

Beste sportprogramma op televisie?
Fox Sports. Vooral Eredivisie Live. Met name op zondag heb ik alle tijd en door de week pak ik zoveel mogelijk mee. In elke match zitten boeiende aspecten.

Beste sportprogramma op de radio?
Die heb ik niet meer. Vroeger luisterde ik altijd op zondagochtend van 11 tot 12 naar Radio Noord, maar die uitstekende sportshow was ineens foetsie. Doodzonde. Ik pleit voor herinvoering.

Beste sportboek?
De biografie over het leven van Michael Jordan. Een bijzonder interessant boek. Ik heb ooit samengewerkt met Randy Wiel bij Oranje. Hij was eerder assistent-coach geweest van het universiteitsteam van North Carolina. Daar liep ook ene Michael Jordan rond. Randy vond het ook een prachtig boek met ook nog eens memories.

Beste sportcommentator?
Dat was Mart Smeets met basketbal en wielrennen. Doodzonde dat hij het basketbal op een gegeven moment losgelaten heeft. Hij ging ineens meer schaatsen doen. Klaarblijkelijk betere handel voor de NOS.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Euroborg vind ik een fantastisch stadion tenminste van binnen. De buitenkant is niet om aan te zien. Het is wel te hopen dat de FC de hut weer vol gaat spelen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Arjan Taaij lijkt me wel een interessante vogel. Ook Henk Grol is volgens mij een interessante boy om mee ta praten. Maak er dus maar een triootje van. Het is weer eens iets anders.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.