De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Hans Edens

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een volbloed Stadjer. Geboren en getogen in de Rivierenbuurt. Trok vervolgens naar de Tweede Willemstraat en bivakkeert sinds jaar en dag in de Ubbengalaan in de prachtige wijk Buitenhof met partner Annette Kamphuis. Het setje heeft drie zoons: Tom (24) scharrelt een beetje rond in een sportschool. Job (19) en Timo (14) voetballen bij Velocitas. Van die club beheert Hans Edens (25-01-1968) de penningen. Hij speelt uiteraard ook bij Velocitas, doet aan squash in de Stadjershal en tennist bij Cream Crackers. Hans had 28 jaar een managementfunctie bij ABN/AMRO. Sedert twee jaar runt hij met een collega een eigen bedrijf. Flight Finance doet in financieringen voor piloten in opleiding. Annette is pedagogisch medewerker van de SKSG.          

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Absoluut de bekerwinst van de FC in de Kuip. Het was een onvergetelijke dag. Ik was erbij met een zoon, schoonpa en vrienden. Was helemaal hotel de botel. Ben later op de avond nog naar de Euroborg gegaan om te juichen met de spelers. Ik moest ook nog even denken aan de bekerwinst van Velocitas in 1934. Daar waren m'n voorouders bij. Over een tijdje bestaat Velocitas 125 jaar. Ik hoop dat de twee Groningse bekerwinnaars dan even met elkaar willen sparren. Dat zou prachtig zijn.             

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Ik volg alles wat los en vast zit in Spanje, Engeland, Duitsland en Nederland. Ik moet er wel bij zeggen dat verreweg de meeste wedstrijden hooguit een half uurtje leuk zijn. Barcelona is wel top. Ik ben er een paar keer geweest. In Camp Nou heerst altijd een fantastische sfeer. Graag wil ik ook nog even Max Verstappen noemen. Een fantastisch coureur. Ik volg de Formule 1 om hem. Als Max na vier rondjes uitvalt ben ik foetsie.               

Leukste sport om te doen?
Het is een herhaling van zetten. Voetbal natuurlijk. Ik train nog elke week en speel in 7x7 45 plus. Tien jaar geleden heb ik een vaderteam in het leven geroepen. Vaders dus van bij Velocitas voetballende kids. Prachtig man en na afloop altijd biertjes en bitterballen.              

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is niet zo moeilijk, Johan Cruijff. Ik heb hem een keertje vluchtig ontmoet. Hij was een unieke persoonlijkheid. As voetballer en bovenal als mens. Alleen zijn uitstapje van Ajax naar Feyenoord vond ik heel raar. Dat doe je toch niet als kind van Ajax. Hij had wraakgevoelens ten opzichte van Ajax en maakte Feyenoord gelijk kampioen. Nee, ik zie me niet van Velocitas naar bijvoorbeeld GRC gaan. Ik ben een echte clubman.               

Grootste ergernis op sportgebied?
Negativiteit en vreselijke azijnpissers in algemene zin. Er lopen figuren rond met een hoop tumult. De meesten doen zelf helemaal niets. Vorig jaar kregen we bij Velocits een nieuw kunstgrasveld. Kwam er een figuur die de kleur niet mooi vond. Tsjongejonge. Opgewonden ouders langs de lijn vind ik ook vreselijk. Ik ben meer van doe normaal en maak plezier met z'n allen. Voetbal is toch gewoon een spelletje?           

Beste sportprogramma op televisie?
Fox Sports. Ik kijk er ontzettend veel naar. En Ziggo Sport op maandagavond met Jack van Gelder biedt een leuk en gevarieerd programma. Allerlei sporten komen aan bod. Veronica Inside volg ik af en toe vanwege het slap geouwehoer.               

Beste sportboek?
Ik heb de biografie van Wim Kieft deze zomer gelezen. Een intigrerend boek. Hij liep als voetballer nooit naast z'n schoenen. Ineens was hij van het padje af. Drugs, een scheiding en allerlei zaken als schulden. Ik ben heel blij dat het nu weer goed met hem gaat.             

Teamsport of individuele sport?
Ik ga voor teamsport. Omgang met elkaar vind ik ontzettend belangrijk. Daarom heb ik m'n drie kids ook lid gemaakt van Velocitas. De gezelligheid en met elkaar ergens voor gaan is toch prachtig. Wat is er mooier dan elkaar stimuleren. En na afloop uiteraard drankjes en bitterballen.            

Beste sportcommentator?
El Sierd oftewel Sierd de Vos. Hij is een prachtige verhalen verteller en heeft heel aparte humor. Als een wedstrijd even dood valt komt hij met anecdotes, noemt de namen van restaurantjes in bijvoorbeeld Barcelona en vertelt ook zo terloops waar de vrouwtjes te vinden zijn. Vroeger vond ik Hugo Walker ook top. Hij was de man van 'Komt dat schot'.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het roemruchte stadion Stadspark. Het is zo'n 45 jaar oud. De tribunes zijn helaas door de gemeente weggehaald wegens te grote onderhoudskosten. Het bord Stadion Stadspark is in ere hersteld. En we hebben bij de ingang nog een ouderwets kaartverkoophokje staan. Dat is nostalgie want we vragen bij Velocitas helemaal geen entree.         

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Arjen Robben. Doen we even een voorbespreking over zijn rol in de toekomst bij FC Groningen. Al zou hij alleen maar op de bank zitten dan komen er vijf- tot tienduizend mensen extra naar het stadion. En op termijn zou Arjen een rol in de organisatie moeten krijgen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.