De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Grietje Pasma

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Als race director neemt zij op 11 oktober op de Vismarkt in Stad afscheid van de 4 Mijl. Het wordt haar negentiende optreden. In de rol van adviseur blijft Grietje Pasma gewoon verbonden aan het befaamde jaarlijkse loopfestijn van Haren naar Groningen. Een jaartje geleden heeft Grietje haar bedrijf Topsport Noord Nederland verkocht aan de  Belgische onderneming Golaza. Maar liefst 43 jaar heeft Grietje organisatorisch haar geest en lijf in dienst gesteld van alles wat sport is of iets met sport van doen heeft. Zij is een geboren (28-03-1952) en getogen stad-Groningse.

Grietje was in haar jeugdjaren een basketbaltalent en speelde bij Olympia en Celeritas. Het Oranjeshirt ging aan haar neus voorbij. De centrale trainingen waren op woensdagavond in Leiden, maar dan kon Grietje niet per trein terug naar Stad en daarom was het finito. Zwemmen was haar tweede passie. 's Ochtends om zes uur ging ze met haar toen nog ranke lijf tekeer in het Helperbad onder leiding van de vermaarde Jan van der Tuin. Het beulswerk leverde haar helaas louter tweede plaatsen op. Na de Dalton HBS deed Grietje de Academie Lichamelijke Opvoeding. Ze werd vervolgens gymleraar. Grietje was ook in allerlei functies actief bij Donar. Ze richtte in 1992 bijvoorbeeld de Business Club Donar op. In de loop der jaren is Grietje vanwege haar verdiensten in de sportsector meerdere malen onderscheiden. Haar viel onder meer de provinciale Groninger Sportprijs ten deel. Grietje is single en woont nog altijd in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De gouden Olympische medailles van Ranomi Kromowidjojo en Marianne Timmer. In totaal dus vijf stuks. Die twee meiden springen er echt bovenuit. Maar ik volg bijna alle sporten heel intensief. Ik ben een echt sportdier. Alleen motor- en autosport doen me niets.

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal. Atletisch, dynamisch, attractief en natuurlijk het hele randgebeuren. In 1986 ben ik er bij Donar mee begonnen om avonden voor het hele gezin te regelen. Er gebeurt in MartiniPlaza altijd iets wat de moeite waard is.

Leukste sport om te doen?
Basketbal en zwemmen. Dat is niet natuurlijk niet zo moeilijk omdat ik beide sporten vroeger jarenlang op een behoorlijk niveau beoefend heb.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Ik heb hem natuurlijk mogen bewonderen als voetballer. En ik heb zijn betrokkenheid bij de sport enorm gewaardeerd. Johan zei altijd, zorg dat je iets leert naast de sport waardoor je later een goeie baan kunt krijgen. En hij heeft het Johan Cruijff College opgericht en later de Johan Cruijff University, die nu ook in Groningen is.

Grootste ergernis op sportgebied?
Onsportief gedrag van spelers. Daar erger ik me vreselijk aan. Vooral aan gemeen spel en hardheid. Het gebruik van ongeoorloofde middelen vind ik ook vreselijk. En verder hou ik ook niet van figuren, die ineens een andere nationaliteit aannemen en in een Oranje-shirt gaan spelen. Dat vind ik helemaal niks.

Beste sportprogramma op televisie?
Ik vind live sport het mooist. Dat doen ze goed bij de NOS. Alleen laat Studio Sport teveel sporten links liggen. In Duitsland zijn bijvoorbeeld basketbal, handbal en tafeltennis grote sporten geworden met support van de televisie. Dat moet in Nederland toch ook kunnen? Andere Tijden Sport van de NOS kijk ik ook graag naar. Een duik in het verleden gekoppeld aan recente interviews. Dan zit ik op het puntje van m'n stoel.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn van de NOS is altijd prima. Ik heb ook vaak de televisie aan met het geluid van de radio erbij. Die lui van de radio zwepen de boel altijd mooi op. En Langs de Lijn besteed veel meer aandacht aan allerlei sporten dan de televisie. Dat is een goeie zaak.

Beste sportboek?
Heb ik eigenlijk niet. Ik ben meer een bladenlezer. Naast vakliteratuur lees ik heel graag het magazine Helden van Barbara en Frits Barend. Interessante en informatieve verhalen. Ook met het atletiekmagazine Losse Veter ben ik heel blij.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Met elkaar tot prestaties komen is het mooiste dat er is. En als er dan een bekroning komt in bijvoorbeeld een kampioenschap, ik krijg er direct weer kippenvel van.

Grootste sportprestatie ooit door een Gronings team geleverd?
Dat zijn er vier, namelijk alle vier landstitels van Donar. Ik was er altijd bij. In 1982 onder Maarten van Gent, in 2004 onder Ton Boot, in 2010 onder Marco van den Berg en in 2014 onder Ivica Skelin. Ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Al die keren had ik ook kippenvel en moest ik huilen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Louis van Gaal. Hij was met Truus in 2011 bij de 4 Mijl als ambassadeur van de Stichting Spieren voor Spieren. Louis is een fantastische en innemende figuur. Ik had hen ondergebracht in Hotel de Ville en we zijn gaan stappen in de Ellebogenbuurt. Ze vonden het allemaal top. Het was ook heerlijk kletsen met Louis over allerlei sporten. Dat was ook niet zo moeilijk, want we zijn allebei gymleraar geweest. Louis ging op zaterdagavond op eigen verzoek in de stromende regen ook deelnemers aan moedigen in de alternatieve 4 Mijl en hij stapte zondags vrolijk achterop een motor om naar Haren vervoerd te worden voor het startschot van de 4 Mijl. Louis is gewoon een topgozer.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.