De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Goos de Boer

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
17 augustus 2018

Hij is van komaf een boerenjongen. Geboren in Oldehove en getogen in Warffum. Volgt FC Groningen al z'n hele leven. Heeft bijkans alle hoogte- en dieptepunten van nabij aanschouwd. Goos de Boer bivakkeert met de uit Garnwerd afkomstige Martie sedert jaar en dag in een riant landhuis in Assen. Het setje is overgelopen naar het land van turf, jenever en achterdocht vanwege het gunstige vestigingsklimaat. Drie kids zijn uit de relatie voortgekomen: David (28), Merel (26), Abel (24). Goos werkt al vele jaren bij RTV Noord in allerlei functies. Van een soort loopjongen tot bijna hoofdredacteur. Tegenwoordig bestaat zijn pakket uit de aardbevingsproblematiek, vliegveld Groningen Airport Eelde en rellen als die er zijn. In z'n kogelvrij vest doet Goos dan verslag pal vanachter de frontlinie van de Mobiele Eenheid. Ooit heeft hij vele sporten beoefend: voetbal, tafeltennis, volleybal. Twee kruisbandoperaties vielen hem te deel en maakten een einde aan z'n sportieve carrriere.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het landskampioenschap van Donar onder Ton Boot. Het was toen heel stil op straat. Wij zonden die kampioensmatch live uit op radio en tv. Het was een memorabele dag. Ook de bekerwinst van FC Groningen was heel bijzonder. Ik was erbij in de Kuip. Was met de bus temidden van hardcore fans naar Rotterdam gegaan. Toen we na afloop bij de bus kwamen was er een ruit vernield. Gelukkig was er bier aan boord en was de terugreis heel gezellig.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal kijk ik het meest naar. Dat is me met de paplepel ingegoten. Ik kan ook heel erg genieten van wielrennen, basketbal en schaatsen.

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Ik moest helaas stoppen op advies van chirurg Eikelaar. Ik kom nog vaak op amateurvelden. Dan keert de geur van vroeger terug. M'n zoon Abel speelt bij LEO. Daar kijk ik vaak thuis en ook uit. Heerlijk ontspannen.

Favoriete sporter aller tijden?
M'n Gronings hart zegt Marianne Timmer met haar drie Olympische titels. Een lekkere eigenzinnige meid die altijd haar eigen kop volgde. Het heeft haar ook vaak problemen gebracht.

Grootste ergernis op sportgebied?
De ambtenarij in de sport. Er zijn veel te veel regeltjes en bobo's vinden zichzelf vaak belangrijker dan de sporters zelf. Kijk maar naar de Tour de France. Tom dumoulin kreeg een tijdstraf wegenseven stayeren achter de ploegauto. Een renner van Astana deed hetzelfde, maar ging vrijuit. Willekeur van juryleden dus.

Beste sportprogramma op televisie?
Veronica Inside het vroegere Voetbal Inside. Tussen de cafepraatjes door worden best harde noten gekraakt. Ik vind het een informatief en vermakelijk programma.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister niet zo vaak meer. Radio is een beetje verdrongen door online en al die wedstrijden rechtstreeks op televisie. Heel af en toe heb ik in de auto Langs de Lijn aanstaan.

Beste sportboek?
Het boek over Wim Kieft. De teloorgang van een voetballer. De gigantische druk en onzekerheden leveren bij topsporters vaak grote problemen op. Ook in de privesfeer. Kijk bijvoorbeeld nu naar Jan Ulrich, die is opgenomen in een psychiatrische kliniek. En kijk nu naar Boris Becker, die failliet is gegaan en onder curatele staat.

Teamsport of individuele sport?
Ik eet een beetje van twee walletjes. Teamsport vind ik fantastich. Donar is een typisch voorbeeld. Individuele sport gaat er bij mij ook in als koek. Feitelijk volg ik alles wat los en vast zit.

Beste sportcommentator?
Vroeger vond ik Mart Smeets de beste met vooral zijn commentaar vanuit de Tour. Nu doet die jongen uit Groningen het wel aardig bij Fox Sports. Ja, Mark van Rijswijk is z'n naam. Hij is een rustige en gedegen commentator. Je hebt ook van die figuren die erin komen fietsen zoals die Leo Oldenburger. Dat vind ik helemal niks. De beste analist vind ik met afstand Kenneth Perez.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ik doe niet aan helden verafgoding. Daar ben ik teveel journalist voor. Arjen Robben zou kunnen, maar het is niet m'n ultieme droom. Er schiet me ineens een interessante persoon te binnen, Lance Armstrong. Hij is de absolute dopingkoning. Ik heb de indruk dat hij nog steeds niet het complete verhaal verteld heeft.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.