De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Glenn Pinas

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Archief Jan Kanning

Hij zag het levenslicht op 12 december 1951 in Paramaribo. Kwam als jongeling naar het beloofde land en kreeg in Weert een opleiding in het leger. Glenn Pinas basketbalde 2 jaar voor BS Weert en arriveerde vervolgens in Stad. Hij gaf z'n ziel en zaligheid als point guard aan BV Groningen en Pokai om daarna een carrière als trainer/coach te starten. Pinas diende Pokai, HSV, Red Giants, Orca's, BV Groningen en Donar. Die laatste club bleef hij maar liefst 9 jaar trouw tot de boel in financieel opzicht uiteen spatte en Donar failliet ging.

Hij stond en staat te boek als een uiterst gedreven figuur. Leidde Red Giants naar de Eredivisie en maakte Donar bijna landskampioen. Maar liefst 5 keer mocht Pinas zich laten kronen tot coach van het jaar. Hij is in Paddepoel van ventje tot meneer gegroeid en woont momenteel met partner Heleen Roetertsteenbruggen en kids Amber (17) en Cass (14) in De Held. Amber basketbalt bij Celeritas/Donar. Cass speelt bij GVAV/Rapiditas en is vanaf 1 juli contractspeler jeugdopleiding Cambuur. Pinas runt met Hans Nieboer One2Team, consultancy&individuele coaching. Hij treedt met regelmaat op als basketbalanalist van RTV Noord en Ziggo Sport.             

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?Het landskampioenschap van Lycurgus in 2016 in MartiniPlaza. Ik was erbij. Het was iets heel bijzonders met allemaal oprecht blije mensen. Het enthousiasme was gigantisch. Als nummer twee moet ik nog even de promotie noemen van FC Groningen onder leiding van Jan van Dijk naar de Eredivisie. Daar in Emmen was het al top en vervolgens ook op de Grote Markt.            

Leukste sport om naar te kijken?
Het zal geen verrassing zijn, basketbal natuurlijk. Er is altijd wel wat aan de hand, een aaneenschakeling van acties en reacties, vaak ook onvoorspelbaar. Al met al machtig om te zien.          

Leukste sport om te doen?
Tsja, basketbal uiteraard. Als je het eenmaal doet pakt het je en laat het je niet meer los. Het heeft ook te maken met m'n eigen ervaringen. Iets wat ik niet kon, althans dacht niet te kunnen, dat het toch trainbaar is. Je steeds verder ontwikkelen om beter te worden. Het is een intensief en mooi proces.

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is lastig. Er zijn zoveel grootheden die niet met elkaar te vergelijken zijn. Als ik kijk naar voetbal moet ik Pele, Cruijff, Van Hanegem, Messi, Ronaldo noemen. In het basketbal zijn Jordan, Bryant, O'Neill m'n mannetjes. En in het wielrennen waren en zijn Raas, Knetemann, ploegleider Peter Post, Steven Kruiswijk, Lars Boom en Bauke Mollema m'n favorieten.

Grootste ergernis op sportgebied?
Figuren die de zaak bewust flessen. Bijvoorbeeld spelers die een wedstrijd laten lopen. En scheidsen en hun assistenten die de boel bewust manipuleren. Sport hoort clean te zijn in al z'n facetten.        

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport. Heerlijk op zaterdag en zondag complete overzichten van de Eredivisie in rap tempo. Ik moet wel zeggen dat Fox Sport het niveau van Studio Sport begint te benaderen en er soms al overheen gaat. Het is heel jammer dat bij de NOS veel sporten onderbelicht zijn met uitzondering van wielrennen en schaatsen.           

Beste sportboek?
Ik heb genoten van Gijp. Ik begrijp hem nu iets beter. Erg hoog op m'n lijstje staat ook A life Plan for Team Players van Pat Riley, jarenlang headcoach van LA Lakers en nu president van Miami Heat.           

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Ik ben een echt mensenmens. Ik moet het hebben van intensief samenwerken. Met z'n allen een doel nastreven en het uiteindelijk bereiken. Je moet altijd streven naar het allerhoogste anders heeft het geen zin.         

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Dan moet ik drie meiden noemen. In willekeurige volgorde Marianne Timmer, Ranomi Kromowidjojo en Renate Groenewold. Marianne 3 Olympische schaatstitels en wereldkampioen sprint. Ranomi grossiert in Olympische zwemtitels en wereldtitels. Renate wereldkampioen schaatsen allround en 2 keer Olympisch zilver.           

Wat is de sportlocatie van de stad?
Op dit moment MartiniPlaza. Die tent zit bij Donar bijna altijd vol en als Lycurgus er speelt ook. Ik zie er enorme groeimogelijkheden. Potentie voldoende in Stad en Ommeland. Er is dringend behoefte aan een echt Topsportcomplex met alles erop en eraan. Er wordt al tientallen jaren over gekletst. Het is nu de hoogste tijd om eens door te pakken.            

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ik zou het oprecht niet weten. Wellicht is er een volger van Sport in Stad die met mij van gedachten zou willen wisselen. Dan hoor ik het graag.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.