De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Giovannie Konigferander

Door: Jan A. Van der Veen

Hij arriveerde vanuit Suriname in 1985 in Stad. Woonde lange tijd in Beijum en ging als student aan de zwier aan de Korreweg, in de Bedumerstraat, de Akkerstraat en Bandoengstraat. Sinds lange tijd bivakkeert Gioviannie Konigferander (30-12-1970) met partner Marian Bethlehem in het Mooiland. Het koppel heeft twee kids: Nathan (14) en Yael (10). Nathan voetbalt in C2 van GVAV/Rapiditas. Yael doet bij dezelfde vereniging aan acrobatische gymnastiek. Giovannie basketbalt bij de recreanten van HSBV en Exercitia met onder anderen Jan Kamman. Marian heeft aan basketbal gedaan en houdt zich hedentendage fit door hard te lopen. In vroeger jaren was Giovannie een drijvende kracht van BVG met onder anderen Jeroen Hamminga. Vervolgens diende hij verschillende basketbalclubs als coach of assistent. Ooit veroverde hij als assistent met headcoach Rob Nieboer met de ladies van Celeritas de nationale beker in de Evenementenhal. Giovannie is relatiebeheerder van de Stichting Sympany, die expert is in het inzamelen van kleding en het hergebruik daarvan. Z'n werkgebied is half Nederland voornamelijk als adviseur van vele gemeenten.                      

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er twee. Allereerst lang geleden de match Den Helder tegen Donar in de finale van de play offs. Er ontstond geweldige commotie over een score van Rolf Franke. Was het een driepunter of tweepunter? De bank van Donar en coach Glenn Pinas hadden een voet op de lijn geconstateerd, maar de scheids kende een driepunter toe. Uiteindelijk verloor Donar mede daardoor in de verlenging en tenslotte ook de race om de titel. Het tweede moment was jaren geleden in het Oosterpark. FC Groningen stond tegen NAC met 3-0 voor. Ik ging een kwartier voor tijd foetsie en kwam met grote verhalen thuis. Ik had net verteld dat FC Groningen zo goed was toen ik de uitslag hoorde op de radio. Verdorie een 4-3 nederlaag. Ik was gelijk helemaal in de war.

Leukste sport om naar te kijken?
Eigenlijk alle balsporten. Als er maar sprake is van interactie tussen individuen en medespelers. Als ik er toch eentje moet uitpikken is het basketbal. Ik ben er mee opgegroeid en vind het heerlijk om met z'n allen te winnen en minder heerlijk om met z'n allen te verliezen. Het teamproces is voor mij het belangrijkst.           

Leukste sport om te doen?
Dat was in eerste instantie voetbal. Daar ben ik ook mee opgegroeid. Maar op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Het was me buiten veel te koud. Toen ben ik de zaal maar ingevlucht.         

Favoriete sporter aller tijden?
Larry Bird was my man. Een echte balgoochelaar net als z'n generatiegenoten Magic Johnson en Michael Jordan. Ik heb de heren helaas nooit live gezien, maar keek wel midden in de nacht op tv naar de NBA.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Het grote geld en drugs in de sport. Om onbeperkt topsport te kunnen beoefenen is natuurlijk behoorlijk wat geld nodig, maar het helemaal uit de hand gelopen mede door die zakkenvullende makelaars. En het gebruik van drugs is een schande. Achteraf hebben bijna al die gasten spijt. Berouw komt helaas altijd na de zonde.              

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport met de klassieker Met het boord op Schoot op zondagavond. Het is de enige dag waarop we niet met het gezin gezamenlijk aan tafel zitten. We doen het meestal met nassi of patatjes. Onze kinderen maken er dankbaar gebruik van. Van die talkshows ben ik geen liefhebber. Live registraties wel. Op zondag staat de tv vanaf twaalf uur tot middernacht aan.             

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Als ik onderweg ben staat die altijd aan. Onlangs hoorde ik flitsen van Den Bosch-Donar. Zo'n verslaggever zuigt je helemaal in die match. Ik leef dan vooral mee met de boys van Donar. Het schakelen van match naar match vind ik prachtig.            

Beste sportboek?
Eleven Rings van de beroemde basketbalcoach Phil Jackson. Het gaat over hoe hij als manager omgaat met sterspelers en ook mindere goden in de NBA. Met een staf van pakweg 15 man al die boys tevreden en superfit houden. Tis me wat.              

Beste sportcommentator?
Hugo Walker van 'Komt dat schot'. Een zeer enthousiaste kerel die je gigantisch in een wedstrijd trok. Bovendien had hij een prettige stem.               

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die moet er nog komen. Men benoemd Groningen wel als sporthoofdstad. Allemaal onzin. Prestatief zijn we top, maar de voorzieningen blijven ver achter. Hier is een korte termijnvisie. Zo van, even pappen en nathouden. Een toekomstvisie is er helemaal niet. Woorden moeten nu eindelijk eens omgezet worden in daden. Een multifunctionele Arena is dringend nodig. Clubs als Donar en Lycurgus grossieren al jaren in prijzen. Met name zij zijn de visitekaartjes van Stad en Ommeland. Helaas dringt het niet door in de politieke kringen.         

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ranomi Kromowidjojo. Ik vind haar een ontzettend leuk wicht. Ze heeft heel veel hoge pieken, maar ook diepe dalen meegemaakt. Daarover zou ik wel eens met haar van gedachten willen wisselen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.