De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Gert Stulp

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Midstars

Hij wordt ook wel de burgemeester van Middelstum genoemd. Gert Stulp (31/07/1966) is in het pittoreske dorp geboren en woont er nog steeds. Hij is de jongste van een gezin met vier jongens. Leerde tafeltennissen op de keukentafel van 80 bij 100. Toen Gert de knoppen van het gasfornuis er af sloeg vond pa het welletjes. Als 8-jarige startte z'n nog immer durende avontuur bij de plaatselijke trots Midstars. De vereniging is jaren geleden omgedoopt tot Klimaatgroep/Stars. Gert acteerde in de landelijke A-jeugd en bracht het bij de senioren tot de subtop met als uitschieters invalbeurten in het eerste team. Van 2012 tot 2017 was hij coach van het vlaggenschip. Nu is Gert coach van de in Groningen wonende Shuo Han Men. De Chinese van komaf liet zich een jaartje geleden kronen tot kampioen van Nederland en won ook de Masters. Hij is al ruim 30 jaar bestuurslid van Midstars en sedert mensenheugenis beheerder van de kantine van de sporthal. Daarnaast is Gert vrijwilliger bij de Brug Noord-Groningen en trekt hij als mantelzorger door Middelstum en omgeving. In vroeger jaren voltooide hij de LTS in Stad. Gert was ruim 17 jaar machine handbewerker en ruim 12 jaar voorman machinale houtbewerking in de Eemshaven. Het bedrijf aldaar verkaste naar Heerenveen en ging acht maanden later op de fles. Na een zwerftocht langs allerlei bedrijven viel voor Gert het doek in 2014. Sindsdien maakt hij zich nuttig voor de maatschappij.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?

Natuurlijk de landstitel van Midstars in 1999. We wonnen in Apeldoorn met 4-2 van grootmacht FVT uit Rotterdam. Jan Tammenga had een zware rugblessue. Hij speelde met een corset. Om z'n tegenstander Smajic uit z'n concentratie te halen trok Jan ineens z'n shirt uit. Smajic raakte helemaal van de leg en Jan won. Na afloop lag Smajic te kermen op de grond. Hij riep dat hij tien keer beter was dan Jan, maar dat Jan tien keer slimmer was. 's Nachts om half een gingen we op een brandweerwagen door Middelstum en daarna ging het los tot een uur of zes. Er zijn verschillende figuren afgevoerd en van meerdere figuren hebben we de autosleutels afgenomen. Het was een gekkenhuis.

Leukste sport om naar te kijken?
Tafeltennis uiteraard. Het is de snelste sport ter wereld en buitengewoon spectaculair. Het gaat om fracties van seconden. Tafeltennis is de grootste sport ter wereld. Alleen al in China wordt het beoefend door 200 miljoen mensen. Er wordt altijd gezegd dat voetbal de grootste sport ter wereld is. Nee dus.

Leukste sport om te doen?
Dat was voor mij in vroeger jaren tafeltennis en een beetje voetbal. Als klein jongetje stond ik altijd achter het doel van de keeper van het eerste elftal omdat ik later ook keeper wilde worden. Het is er nooit echt van gekomen. Op school zat ik wel in het voetbalteam. Op recreatief niveau heb ik ook nog aan tennis en volleybal gedaan.

Favoriete sporter aller tijden?
Jan Ove Waldner, de Zweedse tafeltennisvirtuoos. Hij heeft niet alles uit z'n carriere gehaald, maar is wel Olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen geworden. Jan Ove was ook een leuke toegankelijke vent. Anne Vlieg heeft wel tegen hem gespeeld en veel van hem geleerd. Hij was de Johan Cruijff van het tafeltennis.

Grootste ergernis op sportgebied?
Bemoeizuchtige ouders. Velen lijken zich niet te beseffen dat zij hun kinderen met een gigantische druk opzadelen. Die kids moeten presteren omdat pa en ma nooit ook maar iets gepresteerd hebben. Trainers en coaches worden gek van dat soort typetjes. Sommige kids staan te trillen achter de tafels.

Beste sportprogramma op televisie?
Ik heb weinig tijd. M'n televisie heb ik al bijna twee jaar niet aangezet. Als ik af en toe naar Studio Sport kijk doe ik dat via m'n telefoontje. Vrieger keek ik wel veel televisie, maar nu ben ik zeven dagen per week op de club.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn heb ik altijd aan in de auto in de weekenden. Op de heenreis naar uitwedstrijden heb ik altijd Jan Rietman er op met Los en Vast en op de terugreis altijd Langs de Lijn. Het is vaak een opgewonden boel met die verslaggevers bij allerlei evenementen en ze draaien leuke muziek.

Beste sportboek?
Het boek over de gebroeders Koeman. Het is het enige boek die ik ooit gekocht heb omdat ik een band met die jongens voelde. Ik zag hen in die tijd voetballen in het Oosterpark. Ik heb dat boek in een ruk uitgelezen. Ik ben geen boekenman omdat ik geen rust in de kont heb. Ik moet altijd bezig zijn. Anders voel ik me niet prettig.

Beste sportverslaggever?
Dat was Theo Koomen in vroeger jaren. Hij kon de saaiste wedstrijd superspannend maken. Als ik dan later beelden op televisie terug zag was het een wedstrijd van tien keer niets geweest. Later hebben verschillende figuren getracht om Theo te imiteren. Het  is nooit iets geworden.

Wat is de beste sportlocatie van de stad?
Dat was het Oosterpark. De beste sportlocatie van nu moet er nog komen. Een echte Sportarena voor top- en breedtesport is dringend vereist. Het is de hoogste tijd dat politiek Groningen eindelijk ingrijpt. Het is al vele jaren dood katoen. De politiek heeft alleen maar oog voor FC Groningen. De overige sporten interesseert hen niet.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Raemon Sluiter. Een interessante coach gezien z'n co-schap met Kiki Bertens. Op de een of andere manier kan hij haar raken. Als Kiki in de problemen komt en wegzakt in een partij komt hij even langs. Vaak gaat het daarna weer crescendo. Ik zou wel eens willen weten hoe het Raemon lukt.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.