De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Gerard Smit

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning              

Hij is Stadjer in hart en nieren. Opgegroeid in de Badestraat, vervolgens Studentenbuurt, Soerabajastraat, Lewenborg en momenteel woont Gerard Smit (14 mei 1954) in Beijum. De bevlogen volleybalcoach deelt de woning met Joke van Helvoirt met wie hij twee kinderen heeft grootgebracht: Stijn (31) en Astrid (29). Gerard maakte als 16-jarige als keeper z'n debuut in het eerste elftal van Hellas VC. In diezelfde periode maakte hij ook kennis met volleybal waarop tenslotte z'n keus viel. Gerard was 6 jaar trainer/speler van Olympia, daarna aan de bak bij Devok '70 en sinds 1989 is hij in dienst van Lycurgus. Hij startte als assistent van Henk Wever, was daarna tien jaar hoofdcoach en vervolgde z'n loopbaan als assistent van Erik Noordijk, Henk Draaisma, Luuk Hagendoorn, Ronald Zoodsma en momenteel Arjan Taaij.             

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het overlijden van Tonny van Leeuwen. Ik keek vaak naar de trainingen in het Oosterpark en stond dan achter het doel van Tonny omdat ik toen ook keeper was. Ook het debuut van Johan Cruijff bij Ajax in het Oosterpark zal me altijd bijblijven. Historisch voor Groningen.         

Leukste sport om te kijken?
Natuurlijk volleybal. Maar tijdens die twee weken Olympische Spelen in Rio heb ik ook erg genoten van atletiek, turnen, basketbal, handbal. Bij de volleybalwedstrijd om brons stonden bij Rusland vier spelers in de basis die tegen ons in de Europa Cup hadden gespeeld. Heel bijzonder.              

Leukste sport om te doen?
Ook volleybal. Het is prachtig om te kijken hoe in een heel kleine ruimte subtiel wordt samen gespeeld. De bal wordt in een tiende van een seconde geraakt. Spelers hebben veel keuzemogelijkheden. Het is de kunst om de juiste beslissing te nemen. Het gaat er om dat je met elkaar telkens het niveau omhoog krikt.           

Favoriete sporter aller tijden?
Marco van Basten. In de eerste plaats was hij een geweldige voetballer. En ik vind het buitengewoon knap dat hij als trainer van AZ een stapje terug deed omdat z'n trainerscarriere niet goed liep. Ook vind ik z'n visie op voetbal vooruitstrevend. Hij is nu door de FIFA aangesteld om veranderingen door te voeren. Het afscheid van Marco als speler van AC Milan in San Siro zal met altijd bij blijven. Coach Capello zat snikkend op de bank. Heel indrukwekkend.              

Grootste ergernis op sportgebied?
Prietpraat op televisie met name op Voetbal Insite. Kleine dingen worden verschrikkelijk groot gemaakt. Die mensen moet je in feite niet serieus nemen.       

Beste sportboek?
Moneyball. Die lui werken op basis van honkbalstatistieken en met een heel klein budget. Ze weten exact hoe ze een team bij elkaar moeten krijgen en kijken ook veel naar andere sporten.         

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Sociale contacten vind ik erg belangrijk. Het is prettig om met een team doelen na te streven. Wij hebben naast de groep spelers ook een team er omheen met een analist, psycholoog, fysiotherapeut, krachttrainer, coaches en teammanager Willem Frieling. Met z'n allen gaan we er voor.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd.
Ranomi Kromowidjojo. Twee gouden medailles op de Olympische Spelen in 2012 in Londen op de 50 meter en 100 meter vrij. Ze zette Groningen op de kaart. En is ook nog eens een prachtige meid. Bekerwinst FC Groningen, landskampioenschap Lycurgus en landskampioenschap Donar is natuurlijk fantastisch, maar Olympisch zwemmen is toch van hogere orde.            

Beste sportcommentator!
Hans van Zetten. Vakkundige man en razend enthousiast met name tijdens Olympische Spelen2 2012 in Londen toen Epke Zonderland goud won. Olaf Mol is ook okay. Hij was in tranen toen Max Verstappen die formule 1 race won. Hans en Olaf zijn echte liefhebbers.           

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Groene Kathedraal van buiten niet best, er zou een kleurtje op moeten. Van binnen geweldig. Door de stap van FC Groningen van het Oosterpark naar de Groene kathedraal heeft de club grote stappen kunnen maken.           

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol willen eten?
Laura Dijkema, spelverdeelster van het Nederlands volleybalteam. Laura heeft nog twee jaar bij Lycurgus gespeeld. Ik zou graag van haar willen weten hoe het kan dat Oranje ineens tot de wereldtop behoort na de vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio welke stappen zijn gemaakt en hoe zijn die stappen eigenlijk tot stand gekomen?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.