De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Gerald Ottens

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een kind van Stad. Geboren op 3 januari 1985 in de Menadostraat. Na omzwervingen via de Boulemaheerd, Golfslag, Wimpel bivakkeert Gerald Ottens nu met partner Mistral Kiezebrink en kids Vianne, Joey en Dion in Steiger in Lewenborg. Pa Ottens deed aan voetbal en volleybal. Ma vond hardlopen top. Broer Theo voetbalde en zus Tjitske blies altijd vol overgave op de saxofoon. Gerald volleybalde bij Lewenborg en was verder op straat actief met voetbal, hockey en skeeleren. Tegenwoordig is fitness z'n dingetje. Tweemaal wekelijks beult hij af zich onder supervisie van een personal coach. Mistral houdt zich in Thesinge bezig met paarden evenals Vianne. Joey en Dion beraden zich nog op hun sportieve toekomst. Gerald heeft zes jaar gewerkt bij Bakker Bart aan de Grote Markt. Sedert 2008 is hij filiaalmanager geweest van Bakker Bart in het Winkelcentrum Paddepoel. In 2017 hebben Gerald en Mistral de toko overgenomen en zijn zij de franchisehouders.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Voor mij was dat het vele jaren mislopen van het kampioenschap van FC Lewenborg waar m'n broertje Theo voetbalde. Het was er toch altijd feest. Het was ook een heel leuke club met toffe mensen, een prachtig clubgebouw en heerlijke balletjes gehakt. En natuurlijk waren er de drankjes. Een ander hoogtepunt was de bekerwinst van FC Groningen in de Kuip op PEC Zwolle. De hele Stad en ook de Ommelanden waren gigantisch positief in de warrie.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk voetbal en dan met name naar Oranje en de Oranje Leeuwinnen. Met beide teams gaat het nu heel goed. Ik ben benieuwd wat men deze zomer gaat doen op het EK en de Olympische Spelen. Als de Oranjeteams spelen kijken we met familie, vrienden en buren met uiteraard lekkere hapjes en heel veel drankjes. Een feest is het sowieso altijd.

Leukste sport om te doen?
Natuurlijk fitness. Dat doe ik tweemaal per week met behulp van een personal coach bij Stads Personal Training. M'n specialiteiten zijn stoeien met gewichten, opdrukken, sit ups, lunges, aftrekken. Ter verduidelijking dat laatste is spelen met touwen.

Favoriete sporter aller tijden?
Wat Groningers betreft de broertjes Koeman. Ronald de bonkige, beetje traag, vlammend schot, goed inzicht, een beest in het veld. Erwin de linkspoot, de stylist, formidabel inzicht, prachtige traptechniek. Vanuit mijn optiek zijn Johan Cruijff en Marco van Basten de wereldtoppers. Die mannen behoeven geen toelichting lijkt me. Het waren heel bijzondere typetjes.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik word doodziek van schwalbes en spelers en trainers die jagen op scheidsrechters en hun assistenten. Als we geen scheidsen en dergelijke hadden zou er helemaal niet gespeeld kunnen worden. Dus laat die mensen met rust. Als een scheids een fout maakt zijn de rapen gaar, maar als een speler vijf fouten maakt hoor je er niets over. Het is een rare wereld. De heren zouden eens moeten kijken naar de ladies. Daar is het een stuk rustiger en dus ook leuker. 

Beste sportprogramma op tv?
Ik kijk altijd met veel plezier naar Veronica Inside met René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen. Naar die veelal onderbroekenlol en kroegpraat kijk ik thuis vanaf de bank met m'n liefje en chips en Sonnema voor het grijpen. Het is heerlijk relaxen op maandag en vrijdag.

Beste sportprogramma op de radio?
Natuurlijk Langs de Lijn met mooie muziek en spannende wedstrijdverslagen. Als het niet echt spannend is maken de jongelui het wel spannend. Vroeger luisterde ik op zondagochtend om elf uur altijd naar het sportprogramma op Radio Noord. Het is helaas al weer jaren opgedoekt. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom.

Beste sportboek?
De biografie van Johan Cruijff. Alles wat een lezer wil weten komt wel aan bod. De boeken over Wim Kieft en Rene van der Gijp zijn op een andere manier ook wel aardig om te lezen door de tragiek en humor.

Beste sportcommentator?
Die kale van vroeger. Ja, Kees Jansma. Ik vond hem een prettige interviewer op tv na de interlands van Oranje. Sierd de Vos van Ziggo is eigenlijk een fenomeen. Van hem krijg je een heel pakket uit Spanje aangeboden. Voetbalmatches, kroegen, restaurants met menuutjes en zelfs de vrouwtjes ontbreken niet. Het is een heel bijzonder exemplaar die Sierd.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is toch wel de Groene Kathedraal hoewel het er van buitenaf niet uitziet. Maar van binnen is het tof. We zitten dicht op het veld. Een heerlijk veldje ook sinds kort. Het kan allemaal feitelijk nog veel knusser worden als de FC aantrekkelijker gaat voetballen. Spelen vanuit een degelijke organisatie. Ik word er moe van.Hoezo degelijk? Als de FC Sergio Padt niet in de goal had staan waren ze nu dertiende of veertiende. Dat hele team leunt op Padt. Dus aanvallen graag. Een kampioenschap lonkt niet. Degradatie evenmin. Dus haal betere spelers in plaats van al die op de bank zittende buitenlanders. Men wil toch zo graag de hut weer vol?

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Erwin Koeman. Maar dan graag met gevulde koeken van Bakker Gerald. Ik zou graag met Erwin willen praten over z'n jeugd, z'n spelers-en trainersloopbaan en heel andere zaken. Erwin komt altijd relaxt over. Hij is volgens mij ook een Bourgondier. Ik denk dat het het wel gaat klikken tussen ons. Laat Erwin maar komen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.