De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Gaaike Euwema
Beeld: eigen archief
Op 23 mei 1957 zag een kereltje het levenslicht in Huize Tavenier in Stad. Vanaf dat moment was ie al druk en dat is ‘ie nog steeds. Naast z'n job als adviseur van Breuer Institute in Stad is Gaaike Euwema docent Sportmanagement aan de Hanzehogeschool, lid van de gemeentelijke adviescommissie Sport, trainer/coach meisjes -12 HSVB Haren, basketbalscheidsrechter, voorzitter communicatie commissie Donar en auteur/columnist Donar Magazine. Gaaike heeft in vroegere jaren gehandbald, aan tafeltennis gedaan en gebasketbald bij allerlei verenigingen. Tegenwoordig zijn fietsen en fitness z'n actieve bezigheden. Hij is opgegroeid in de Schilderswijk. Sedert 28 jaar bivakkeert Gaaike met echtgenote Elly van der Meulen in Haren. De relatie is al 36 jaar intact. Het stel heeft drie dochters: Sarah (31), Mirjah (28) en Esther (25).
Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het is lastig kiezen. Ik heb drie momenten. Het kampioenschap van Donar onder Ton Boot. Notabene in de verlenging uit in Den Bosch. De terugreis duurde heel kort. En de start van de Giro destijds was een echt volksfeest. Verder de Olympische titels van Marianne Timmer en Ranomi Kromowidjojo. Zij stonden symbool voor Groningse nuchterheid. Doorzettingsvermogen gekoppeld aan mooie humor.
Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal als teamsport. Een heel proces van allerlei figuren volgen vind ik prachtig. Van individuele sporten kies ik wielrennen. Ik volg alle grote rondes en klassiekers.
Leukste sport om te doen?
Basketbal. Ik kan het nu helaas niet meer anders verlies ik onderdelen. M'n onderhoudswerken nu zijn fietsen, fitness en wandelen.
Favoriete sporter aller tijden?
Michael Jordan. Hij is een voorbeeld voor de jeugd. Onberispelijk ook in z'n gedrag. Hij heeft verder de grenzen in het basketbal verlengd. Een prachtige kerel.
Grootste ergernis op sportgebied?
Overmatige aandacht aan voetbal en het conservatisme binnen het voetbal. Veranderingen en vernieuwingen blijven uit of duren veel te lang. Voetbal is tegenwoordig veel te vaak een saaie boel. Dat gaat hen uiteindelijk opbreken. Sporten moeten aantrekkelijk zijn anders worden ze het haasje.
Beste sportboek?
Dat moet nog geschreven worden. Als ik er dan toch een moet noemen kies ik voor De Renner van Tim Krabbe. Engelse en Amerikaanse literatuur vind ik prachtig. Romans waarin sport een voorname rol speelt. Bijvoorbeeld een roman met als rode draad de Super Bowl. Dan lees je ook hoe verdorven die wereld eigenlijk is.
Teamsport of individuele sport?
Van huisuit ben Ik een volbloed teamsporter. Het geeft een extra dimensie aan het leven. Sociale interactie is heel belangrijk. Monogenetische vind ik niks. Natuurlijk heb ik wel bewondering voor individuen, maar het is dus niet mijn ding.
Grootste prestatie ooit door Groninger geleverd?
Twee stuks dus: Marianne Timmer en Ranomi Kromowidjojo. Marianne drie Olympische schaatstitels en Ranomi twee Olympische zwemtitels. Prachtig dat die meiden zo fantastisch presteren en het zijn ook nog eens leuke meiden.
Beste sportcommentator?
Moet nog geboren worden. In Amerika is het wel top. Die gasten geven tenminste inhoudelijk commentaar. Hier laten ze de bal van A naar B gaan. Dat zie ik zelf ook wel. Dan wordt gezegd dat Messi een mindere dag heeft. Ja, lekker makkelijk. Ik wil weten hoe dat komt. Ligt het puur aan hem, ligt het aan z'n medespelers of ligt het aan de tegenstanders?
Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza. Zeker vanwege de entourage. Het is de basketbaltempel van Nederland. Op nummer twee komt de Scharlakenhof in Haren. Dat is toch ook een beetje Stad? Ik breng er vaak meer uren door dan thuis tot grote vreugde van m'n vrouw.
Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Danielle Bekkering. Ik heb een keertje met een groep gefietst in Drenthe. Daar was Danielle ook bij. Ze was aan het terugkomen van een blessure. We hadden een open gesprek. Danielle is een leuk betrokken sportmens.