De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Frank Veenhof

Door: Emiel Venema

Wie de vele berichten van FC Groningen op social media ziet of naar de specials van FC Groningen-TV op ESPN kijkt, kan er vanuit gaan dat Frank Veenhof er een hand in heeft gehad. De 26-jarige Veenhof is alweer ruim vijf jaar werkzaam bij de FC als lid van de communicatieafdeling van de Trots van het Noorden. Mede dankzij hem zijn de social media-accounts van de club de laatste jaren enorm gegroeid. Eerder liep de geboren stadjer stage bij de sportredactie van RTV Noord en was hij werkzaam als freelancer bij de Groninger omroep. Zelf voetbalt de technicus sinds dit seizoen bij GV Groen Geel.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis? 

Zonder twijfel de bekerwinst van FC Groningen in 2015. De hele aanloop naar de finale was al fantastisch. Het ging nergens anders over in die week. Iedereen sprak erover. En dat het dan afliep met de winst was helemaal fantastisch.

Leukste sport om naar te kijken? 

Ik ben opgegroeid met voetbal, dus daar kijk ik doorgaans het meeste naar. Maar in de zomer kan ik ook genieten van de Tour de France of de Olympische Spelen.

Leukste sport om te doen? 

Ook nog altijd voetbal. Ik speel sinds dit seizoen in het eerste zaterdagelftal van GV Groen Geel. Daarvoor heb ik jaren bij Oranje Nassau gespeeld. Ik moet wel zeggen dat ik door corona veel andere sporten ben gaan doen nu we niet kunnen voetballen. Zo heb ik een racefiets aangeschaft en haal ik tegenwoordig ook voldoening uit hardlopen. Daarnaast speelde ik al graag tennis en squash, maar heb ik afgelopen tijd ook kennis gemaakt met padel. Dat is een mix van tennis en squash. Je speelt twee tegen twee op een baan met vier glazen wanden. Arjen Robben speelt het ook veel. Het is echt een aanrader.

Favoriete sporter aller tijden? 

Voor mij persoonlijk is dat Lionel Messi. Ik ben nog maar 26, maar hij is de grootste voetballer die ik vaak live op tv heb kunnen zien spelen. Vooral een aantal jaren geleden tijdens mijn studententijd bleef ik speciaal thuis om Barcelona te zien spelen. Dan wist ik dat ik minimaal twee of drie keer per wedstrijd met een grote glimlach of vol verwondering op de bank zat.

Grootste ergernis op sportgebied? 

Ik moet aan veel dingen denken, maar eigenlijk hoort het ook allemaal bij de charme van de sport; grensrechters die alles afvlaggen in het amateurvoetbal, teamgenoten die niet omschakelen, noem het maar op. Ik denk dat ik ernstige blessures nog wel het vervelendste vind. Vorig seizoen nog scheurde een teamgenoot van mij bij Oranje Nassau zijn kruisband op de training. Iedereen hoorde het geluid. Dat gaat echt door merg en been.

Beste sportprogramma op tv? 

Velen zullen wellicht Studio Sport of andere sportprogramma’s noemen. Natuurlijk kijk ik daar ook naar. Toch noem ik de Netflix-serie 'The Last Dance' over Michael Jordan die vorig jaar werd uitgezonden. Een zeer fraaie documentaire-serie over zijn tijd bij de Chicago Bulls.

Beste sportprogramma op de radio? 

Radio Langs de Lijn. Vroeger kon ik kippenvel krijgen als ze om het hele uur na het nieuws de jingle van het programma weer in startten en de voetbalverslaggevers dan meteen met de tussenstanden kwamen die veranderd waren gedurende het journaal. Het was altijd weer in spanning afwachten wat er bij de wedstrijden was gebeurd.

Beste sportboek? 

Ik heb momenteel niet één boek dat er echt uitspringt. Om voor één keer weg te blijven bij het voetbal, las ik afgelopen zomer de biografie van Bram Tankink, ‘TANK.’ Dat vond ik een erg leuk inkijkje in de wielerwereld. 

Beste sportcommentator? 

Op dit moment luister ik tijdens voetbalwedstrijden graag naar Wytse van der Goot. Hij doet commentaar voor Veronica en Ziggo Sport.

Wat is dé sportlocatie van de stad? 

Ik vind een uitverkocht MartiniPlaza bij Donar en Lycurgus altijd erg sfeervol. Ik sport zelf op Sportpark Corpus den Hoorn, bij Groen Geel, maar ik vind dat nog niet de uitstraling hebben van een Papendal. Al is het TopSportZorgcentrum, waar ik regelmatig kom voor mijn werk, natuurlijk wel een heel mooi complex.

Met wie zou je een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten? 

Met Louis van Gaal. Dan hoef ik alleen maar te luisteren en kan hij doceren. Lekker makkelijk, haha.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.