De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Floris van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen               

Hij is geboren en getogen in Stad. Woonde in de Mercuriusstraat en de Morgensterlaan. Ging op z'n 17e bedrijfskunde van de financiële sector studeren aan de VU in Amsterdam en is daarna in het westen des lands blijven hangen. Floris van der Veen (08-06-1977) verdient z'n gage bij de Rebel Group in Rotterdam. Hij houdt zich bezig met haalbaarheid duurzame energieprojecten en energiebeleid. Z'n echtgenote is de in Bedum geboren Dorien Luers. Dorien is jurist bij het Ministerie van Financiën. Ze wonen in Voorburg en hebben drie kids geproduceerd: Merle (10), Koen (7) en Lotte (5).           

Floris heeft 13 jaar gevoetbald bij Lycurgus en 20 jaar getennist bij Cream Crackers. Tegenwoordig voetbalt hij bij SVC 08 in Den Haag in veteranen 1. Het tennisracket neemt Floris ter hand namens Heren 2 Zondag bij Thor-De Bataaf in Den Haag. Floris is nog altijd seizoenkaarthouder van FC Groningen en is donateur van Sport in Stad. Dorien tennist ook bij Thor-De Bataaf, doet aan hardlopen, is liefhebber van sauna's en vindt yoga rustgevend. Merle tennist, speelt gitaar en volgt musicallessen. Koen voetbalt, tennist en speelt piano. Lotte maakt jacht op haar eerste zwemdiploma.                       

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik wijk even af van de geëffende paden. Voor mij zijn het twee momenten waar ik ooggetuige van was. Heel lang geleden was ik veel te vroeg voor een wedstrijd van Cream Crackers. Ik ben even naar de overkant gelopen en heb gekeken naar de jeugd van FC Groningen. Arjen Robben speelde toen al z'n tegenstanders helemaal zoek. Arjen is al jaren een wereldster. Dat is Luis Suarez ook. Ik was bij z'n debuut voor FC Groningen. Via Ajax en Liverpool ging hij naar Barcelona waar hij nog altijd extreem productief is.          

Leukste sport om naar te kijken?
Tennis. Man tegen man gevechten vind ik fascinerend. Vooral als het slopende vijfsetters zijn op bijvoorbeeld Roland Garros. Als kijker wordt je er helemaal ingezogen. Vroeger was Andre Agassi m'n favoriet. Nu heb ik geen voorkeur. Heel veel andere sporten vind ik ook leuk om te zien.               

 Leukste sport om te doen?
Ik kan niet kiezen tussen tennis en voetbal. In tennis kan ik m'n energie kwijt en m'n strategisch inzicht gebruiken. Ik ben een allrounder. Vroeger heb ik ontzettend veel getraind en daar heb ik nog steeds profijt van. Ik ben beter als tennisser dan als voetballer. M'n favoriete handeling als voetballer is de steekpass. Ik voetbal voor de fun, het gedoe in de kleedkamer en de derde helft. 

Favoriete sporter aller tijden?
Toen ik een jaar of twaalf was zond de NOS heel veel basketbal uit. Ik raakte een beetje verslingerd aan Michael Jordan. Hij werd m'n icoon. Nu op gevorderde leeftijd heb ik dat niet meer.             

Grootste ergernis op sportgebied?
Het continue gejammer tegen scheidsrechters met name in het voetbal. En ik erger me ook aan de Champions League met z'n voorspelbaarheid en al die poules. We moeten terug naar het oude systeem met knock out-wedstrijden en Europa Cup 1, Europa Cup 2 en Europa Cup 3.

Ik voorspel dat over een jaar of drie 30.000 voetbalfans kijken naar wedstrijden in de Youth League. Daarin vervult Ajax al een prominente rol.                  

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport. Recht toe recht aan met de samenvattingen van de Eredivisie en deskundig commentaar. Gelukkig geen analyserende figuren. Dat boeit me totaal niet. Eurosport heeft ook een helder programma met Game, Set and Match. Een mooi tennismagazine.                   

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en Radio Tour de France. Langs de Lijn is vooral fascinerend als er beslissingen gaan vallen in het voetbal. Men schakelt en schakelt. Geweldig. En die gasten van Radio Tour de France weten de luisteraars ook wel op te zwiepen met spannend en deskundig commentaar en prachtige Franse muziek.          

Beste sportboek?
Dat zijn er twee. Groen Witte Passie over 25 jaar FC Groningen en De Europese Droom. Met FC Groningen de grens over. Die boeken hebben een vooraanstaand plekje in onze boekenkast in de woonkamer.            

Beste sportcommentator?
Frank Snoeks. Een man met een originele invalshoek en humor. Hij steekt er bovenuit. Jeroen Grueter vind ik ook wel okay.             

Wat is de sportlocatie van de stad?
Voor mij zijn het er vier. Vorenkamp is een heel mooi tennispark in een woonwijk. Sportclub Stadspark heeft een prachtige accommodatie op een unieke plek. De Esserberg ademt historie uit en de bowlingbaan aan het Kattendiep is voor mij nostalgie.                   

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten? 
Heel graag met Ana Kournikova. Ik zou wel eens van haar willen weten waarom ze eigenlijk zo snel is gestopt met tennis. Dat is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Ook lijkt ze me wel aangenaam gezelschap.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.