De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Feiko van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen

Hij zag het levenslicht op 15 april 1953 in de wijk De Hoogte in Stad. Feiko van der Veen komt niet uit een sportief gezin, z'n lady Thea Mulder evenmin. Zij is ook in Stad geboren en getogen. Het setje is in 1977 getrouwd en heeft twee kids geproduceerd: Marloes (40) en Ronald (38). Na een uitstapje naar 't Zand bivakkeren Feiko en Thea al weer vele jaren in Stad. In de Mercuriusstraat in Paddepoel in een ruime en mooie toko met tuin op zon, garage en dakterras. Feiko heeft 40 jaar z'n eurootjes vergaard als stafmedewerker van de Raad van Bestuur van het UMCG. Nu is hij pensionado. Thea was 40 jaar medisch analist bij het UMCG is is sedert kort ook met pensioen. Feiko is eigenaar/beheerder/fotograaf van de site Focus Groningen en ook staffotograaf van Sport in Stad. Feiko en Thea zijn natuurliefhebbers en vogelaars.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Moeilijk hier een keuze in te maken. Heb genoten van diverse sportgebeurtenissen. De kampioenswedstrijden bij het jeugdvoetbal en amateurvoetbal, het winnen van de beker door FC Groningen. En niet te vergeten de prestatie van Roel Boomstra wereldkampioen dammen. Verder volg ik met plezier de ontwikkelingen bij Donar en Lycurgus en kijk altijd met plezier uit naar de 4Mijl van Groningen.

Leukste sport om naar te kijken?
Kijk graag naar tennis, wielrennen de Tour de France, atletiek en af en toe voetbal.  

Leukste sport om te doen?
Om gezondheidsredenen sport ik niet. Deed graag Individuele sporten zoals hardlopen, schaatsen, en fietsen en het scheidsrechteren bij voetbal.  

Favoriete sporter aller tijden?
Dat kunnen er meer zijn maar voor mij zijn dat Johan Cruijff, Jan Mulder, Ellen van Lange, Dafne Schippers, Casssius Clay.

Grootste ergernis op sportgebied?
De beperkte aandacht voor andere sporten. Sport lijkt uitsluitend uit voetbal te bestaan en media hebben weinig aandacht voor andere sporten die zeker de moeite waard zijn te kijken. Daarnaast het gedoe rondom voetbalwedstrijden. Lees weinig over de sportverenigingen in de wijken. Sport verbind een af een toe andere sporten belichten kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld Bao Trieu in de onze wijk Paddepoel waar sporten worden bedreven met een maatschappelijk doel om maar één te noemen. Of een kritische noot over het tekort aan beweegplekken in de stad die centraal in de wijken zouden moeten liggen.

Beste sportprogramma op televisie?
Kijk graag naar Eurosport, Studio Sport en de beschouwingen op Veronica Inside en verheug me jaarlijks op de Tour de France.

Beste sportprogramma op de radio?
De radio staat tegenwoordig meer uit dan aan. En het gaat altijd over voetbal, voetbal en voetbal en wat er allemaal bijgehaald wordt.

Beste sportboek?
Ben niet zo van de sportboeken. Vind veel interessante de achtergrond verhalen die verteld worden door diverse sportliefhebbers op de avonden bij Sport in Stad. Met welke passie de doelen worden bereikt en wat je er voor moet doen en laten.

Beste sportcommentator?
Voor mij is dat Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot tijdens de Tour. Verder kan ik hier geen keuze in maken. 

Wat is de sportlocatie van de stad?
Volgens mij is die er niet. Er is een tekort in Groningen aan accommodaties. De stad heeft altijd ambities maar is niet is staat een multifunctioneel centrum te realiseren waar top en breedtesport uit de voeten kunnen. Las dat er verenigingen een ledenstop hebben moeten invoeren vanwege capaciteitsproblemen en dat het besluit is genomen een streep te zetten in de drafsport.

Met wie zou je wel een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijt willen eten?
Met Ronald Koeman. Heb jaren gewerkt met Bartina, de vrouw van. Onze zoon, geboren in de tachtiger jaren, is naar hem genoemd. Ik wacht nog steeds op een voetbal met handtekening van hem die zij mij beloofd heeft.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.