De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Evert Janse

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren en getogen in Den Haag doch sedert vele jaren een Stadjer. Evert Janse van 26 september 1956 arriveerde als aankomend student in 1975 in de met afstand mooiste stad van ons land. Hij woonde overal en nergens: Duindoorstraat, Alexanderstraat, Meerweg Haren, Baanstraat, Schoolholm, Verlengde Nieuwstraat, Winschoterdiep, Blekerslaan en bivakkeert sinds 2000 in de Kwintlaan. Evert studeerde een jaartje wiskunde aan de RUG en ging zich vervolgens bekwamen in het Nederlands. Hij stond te boek als een levensgenieter annex flierefluiter en beleefde ontzettend veel nachtelijke escapades in destijds vermaarde kroegen als het denksportcafe de Evenaar in de Folkingestraat en het kunstenaarscafe ABC aan het Zuiderdiep. Evert deed maar liefst 13,5 jaar over z'n studie. Dat kon destijds nog. Hij mag zich dus doctorandus noemen. Schaken, bridge en tafeltennis stonden en staan nog steeds hoog in het vaandel bij hem. Sinds 1991 is Annemiek Vos z'n levensgezel. Twee kids heeft het setje geproduceerd. Anna (26) runt het cateringbedrijf Smaken van Anna. Daniel (23) studeert aan de Kunstacademie Minerva en is muzikant. Evert heeft 11,5 jaar gewerkt bij de IB Groep en was 10 jaar presentator Sport bij Radio Noord. Vervolgens acteerde hij 3 jaar als directeur van de Locale Omroep Mercurius in Leeuwarden en sinds 2002 functioneert Evert als directeur van de stadszender OOG.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de matches FC Groningen-Atletico Madrid en FC Groningen-Inter in het Oosterpark. Ik stond met vrienden aan de Zaagmulderswegzijde naast het uitvak. De sfeer was formidabel. Bij goals sprongen we massaal omhoog en de staantribune bewoog heen en weer. Het was een heel bijzondere belevenis.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal en schaken. Voetbal al 56 jaar omdat ik verslaafd ben aan tussenstanden en uitslagen. Tegenwoordig is het allemaal simpel te volgen via allerlei kanalen. Allerlei schaakmatches volg ik via internet. En ik schaak zelf nog bij Spasski's club. We spelen in de derde klasse. Ik ben natuurlijk een trouwe volger van Jorden van Foreest. Hij is de laatste maanden gestegen van de 110e naar de 55e plaats van de wereldranglijst. Het is formidabel.

Leukste sport om te doen?
Schaken dus en bridge en tafeltennis. Ik heb ooit drie matches in de Meesterklasse geschaakt met twee remises en een nederlaag tot gevolg. Bridgen ben ik pas op m'n 24e mee begonnen en ik heb de Eerste divisie gehaald. Tafeltennis doe ik bij GTTC in de vijfde klasse. Met bridge en tafeltennis ben ik tijdelijk gestopt wegens te drukke werkzaamheden.

Favoriete sporter aller tijden?
Uiteraard Johan Cruijff. Toen ik tien jaar was heb ik op het ADO-toernooi op dezelfde dag twee keer een handtekening van hem gescoord. Ik heb hem natuurlijk ook vaak zien spelen. Hij hoort in het wereldje beste voetballers thuis met Pele, Maradonna en Messi.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het tijdrekken bij het nemen van corners. Het is onvoorstelbaar. Direct geel geven en een vrije trap aan de tegenstander. Dat zou de oplossing kunnen zijn. Of wellicht rood dan zijn we er gelijk vanaf. De echt zuivere speeltijd moet ingevoerd worden. Ook die keepers moeten aangepakt worden na treuzelarij.

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger de Sportschau op zaterdag en Match of the Day in de herhaling op zondagochtend. En Belgisch voetbal keek ik ook altijd. Tegenwoordig de overzichten van de Eredivisie op Studio Sport.

Beste sportprogramma op de radio?
Van oudsher uiteraard Langs de Lijn. Nu niet meer. Tegenwoordig op zondag OOG Sport tussen twee en vijf. De show wordt gerealiseerd door 15 razend enthousiaste vrijwilligers.

Beste sportboek?
De AFC'ers van J.B. Schuil. Het is een kinderboek waarin voetbal centraal staat. Eddy Loman speelt zelfs in het Nederlands elftal. Dat boek heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt.

Beste sportcommentator?
Vroeger Herman Kuiphof, een rustige man met vakkennis. Beroemd vanwege de Europa Cupwinst van Feyenoord in Milaan tegen Celtic. Hij kraaide ineens Ove Tsjindvall bij de 2-1. Tegenwoordig is Frank Snoeks mijn favoriet vanwege z'n oorspronkelijk taalgebruik.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het Jannes van der Wal Denksportcentrum aan de Oliemuldersweg. In vroeger jaren Denksportcafe De Evenaar in de Folkingestraat. Helaas is De Evenaar ter ziele.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Jorden van Foreest. Ik wil dan graag weten hoe hij verder in het leven staat. En natuurlijk al z'n belevenissen horen op schaakgebied. Jorden is een interessant type. 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.