De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Evelien Pinkster

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Jan Kanning / Arnold Meijer

Ze is een volbloed Stadse lady. Is geboren op 5 juli 1991 en opgegroeid in de roemruchte wijk Selwerd. Heeft gewoond in de Spaanse Aakstraat en Ribesstraat. Ging daarna op zichzelf in de Thomas Thuessinklaan en betrekt binnenkort met haar partner een koophuis in de Oosterparkwijk. Evelien Pinkster studeerde VMBO aan het Wessel Gansfort College, MBO Verpleegkunde aan het Noorderpoort College en HBO Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool. Ze is verpleegkundige chirurgische afdeling Oncologie UMCG. Wegens een schouderblessure kan Evelien sedert enige tijd niet spelen in het tweede team van Lycurgus. Haar zusje Maaike verdedigt de familiebelangen met verve. De young ladies hebben het volleybalvirus van pa. Ma hield zich bezig met andere zaakjes in het leven.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik heb twee hoogtepunten. Natuurlijk het eerste landskampioenschap van Lycurgus in het uitverkocht MartiniPlaza in 2016. Het was fantastisch om er bij te zijn. In het zelfde jaar won Lycurgus ook de Super Cup en de beker. Ik was ook in de Kuip toen FC Groningen de KNVB Beker won. Het was te gek. Ik was met een groepje vriendinnen. De hele Kuip trilde van opwinding. We waren met de auto via de A7 gereden. Tot diep in de Noordoostpolder stonden mensen vanaf de viaducten met vlaggen te zwaaien. Deze twee momenten zal ik nooit vergeten.

Leukste sport om te kijken?
Volleybal natuurlijk. Vooral naar de ladies met vaak langere rally's. Volleybal is een interessant spelletje. Het is technisch, tactisch en ook een mentale zaak. Wat betreft sfeer en entourage kan volleybal nog veel leren van basketbal. Tenminste bij Donar waar het bijna altijd een groot feest is in MartiniPlaza.

Leukste sport om te doen?
Ik volleybal al vanaf m'n zesde. Dus dat lijkt me duidelijk. Door een vervelende schouderblessure sta ik momenteel helaas buitenspel. Het duurt nog wel even voordat ik weer helemaal fit ben. Wel ben ik elke zaterdag in sporthal Beijum bij allerlei matches van Lycurgus.

Favoriete sporter aller tijden?
Ook hier heb ik er twee. Auke van der Kamp vind ik een topgozer. Hij is altijd enthousiast. Een vrolijk mens op het veld en daarbuiten. Auke is dit seizoen van Lycurgus vertrokken naar Belgie. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de vereniging Lycurgus en de Stichting Top Volleybal Groningen weer bij elkaar kwamen. Sifan Hassan is ook top. Ze is net tweevoudig wereldkampioen geworden. Ik heb ontzag voor haar. Ze is als vluchteling naar Nederland gekomen. Zonder familie en vrienden heeft Sifan zich er doorheen geslagen met haar geweldig talent en doorzettingsvermogen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Geld in de sport en met name het grote geld gekoppeld aan veel te vette salarissen. De wereld is een beetje dol geworden. Ook erger ik me aan het sportbeleid van de gemeente Groningen. De zaalhuren zijn veel te hoog. Daardoor moeten clubs de contributies verhogen en ontstaan er drempels voor veel sporters en potentiele sporters. Ik vind dat met name ieder kind moet kunnen sporten.

Beste sportprogramma op televisie?
Ik ben niet zo'n televisiekijker. Ik kan me nog wel een prachtige docuserie herinneren van Holland Sport over het leven van topsporters als Daphne Schippers en Sifan Hassan. Het was een indrukwekkende serie waarin we de voor- en achterkant van topsporters leerden kennen.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Vooral als er meerdere wedstrijden zijn. Ik kan me nog een vacantie met de familie in Tsjechie herinneren. We hadden een transistorradio bij ons. In 2007 konden PSV, Ajax en AZ op de laatste speeldag kampioen worden. Het was fascinerend. PSV werd kampioen. Dat kwam goed uit want ik kom uit een PSV-familie. Het werd in Tsjechie een happening.

Beste sportboek?
Heb ik niet. Ik lees alleen romans en detectives. Sportboeken vind ik niet interessant. Iedereen die ook maar een balletje kan slaan of trappen krijgt tegenwoordig zo maar een biografie. Er staan bij ons wel sportboeken in de kast van m'n vriend. Hij is fan van Ajax. Dan weet je het wel.

Beste sportcommentator?
Als ik naar de radio luister of af en toe televisie kijk vind ik de commentatoren wel okay. Met name Jack van Gelder en Hans van Zetten en bij de Formule 1 met Max Verstappen, die Olaf Mol. Het zijn enthousiaste kerels met veel energie en passie voor hun sport.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Met afstand sporthal Beijum. Het is onze thuishal. Ik ben er zaterdags van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds. En ga er daarna aan de slag in de Derde Helft. Er is ook een heel bruine kantine. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En uitbater Tieme is ook top.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten?
Renzo Verschuren is mijn prooi. Hij speelt volleybal bij Dynamo. Is een sympathieke en gezellige jongen. Dat bedoel ik sarcastisch. In het veld is die Renzo een arrogant lulletje. Hij heeft als volleyballer het karakter van veel voetballers. Mogelijk is hij buiten het veld wel lief. Het kan in ieder geval wel een interessant gesprek worden.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.