De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Erwin van Dijk

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief         

Hij kwam ter wereld in Winschoten, maar vertrok als zuigeling van drie maanden naar Paramaribo. Pa had in het Surinaamse land een aanstelling gekregen als leraar Duits. Na drie jaar arriveerde Erwin van Dijk (22-04-1965) in Stad. Hij woonde achtereenvolgens in Helpman, Haren, opnieuw Stad (centrum) en bivakkeert sedert twintig jaar met partner Jolanda Betten in Eelde. Zoonlief Daan (8) is ook nadrukkelijk present. Erwin heeft z'n studie accountency net niet afgerond. Hij ging de handel in. Sinds tien jaar is hij eigenaar&exploitant van de Stadjershal op het tenniscomplex van Cream Crackers op Corpus den Hoorn. Erwin is twaalf jaar preses van de roemruchte tennisvereniging geweest. Erwin en Jolanda tennissen om topfit te blijven en ook Daan is al voorzichtig met een racket in de weer.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De beste momenten van Arjen Robben. Hij heeft heel wat cruciale wedstrijden door prachtige acties beslist bij clubs en het Nederlands elftal. Er is natuurlijk keuze te over. Donar en Lycurgus doen het al een paar jaar fantastisch. FC Groningen normaliter ook, maar de laatste tijd helaas even niet.             

Leukste sport om naar te kijken?
Ik ben vrij chauvinistisch ingesteld. Dus het wordt tennis. Als kijksport vind ik tennis verreweg het leukst. Ik kijk overigens heel graag naar sport. Uiteraard staan de Olympische Spelen voorop. Ook hockey en darten zijn fraaie kijksporten.            

Leukste sport om te doen?
Dan kom ik weer uit bij tennis.  Je kunt het heel lang doen op verschillende niveau's. Single spelen vind ik leuker dan dubbelen. Dan ben je niet afhankelijk van een ander. Ik win natuurlijk het allerliefst, maar kan ook genieten van een verloren mooie ralley.

Favoriete sporter aller tijden?
Ik heb getwijfeld tussen Roger Federer en Johan Cruijff. Ik kies voor Federer. Het komt mede omdat hij nu nog actief is. Het is fenomenaal hoe hij steeds weer bedenkt om de beste speler te worden en Grand Slams te winnen. Federer is een echte stylist. En ook een buitengewoon plezierige man. Hij veroorzaakt nooit gelazer op de baan.

Grootste ergernis op sportgebied?
Gebaartjes en maniertjes van spelers. Vooral in de richting van scheidsrechters. Christiano Ronaldo en Rafael Nadal zijn ook van die typetjes. Verder erger ik me mateloos aan sporters die collega's een kaart proberen aan te naaien. En die figuren met schwalbes daar hou ik helemaal niet van.

Beste sportprogramma op televisie?
Voor serieuze zaken Studio Sport. Analytisch geneuzel in allerlei programma's laat ik aan me voorbij gaan. Vanwege de humor vind ik VI wel grappig. Dat is gewoon kroegpraat. Niet al te serieus nemen dus. Die Rene van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen zijn elkaars tegenpolen.

Beste sportboek?
Ik ben absoluut geen literatuurfreak. Ik lees zeg maar niveau vacantieboek. Bijvoorbeeld boeken over Andre Agassi, Roger Federer en ook Rene van der Gijp. Daar kan ik wel van genieten.             

Teamsport of individuele sport?
Ik kies voor individueel. Ik vind het eigen presteren erg belangrijk en wil zeker niet afhankelijk zijn van anderen. Competitie tennis vind ik wel leuk. De sfeer, de gezelligheid en de derde helft spreken me aan.           

Beste sportcommentator?
De live verslagen vroeger op de radio van Jack van Gelder. Ik zette altijd het geluid van de tv uit. Hij zoog je door z'n enthousiasme altijd de wedstrijden in. Ook Theo Koomen was een fenomeen. Hij gaf altijd opwindend commentaar tijdens de Tour de France. Versloeg ook wel eens een bergetappe terwijl hij op een terras zat met een wijntje. Mooie kerel.           

Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn met uiteraard het tenniscomplex van Cream Crackers en de Stadjershal. En aan de overkant de wielerbaan. Verder is er volop ruimte voor voetbal, hockey, softbal, American Football en honkbal. En over een tijdje komt ook het Topsport Zorgcentrum er nog bij. Het is gewoon top.           

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Emmelie Scholtens, de dressuuramazone met de mooiste ogen. Zij is geboren in Onnen en runt tegenwoordig met haar vriend een trainingscomplex in Gorinchem. Vanuit het niets heeft Emmelie een heel mooie carrière opgebouwd met onder meer wereldtitels bij de junioren. Zij zat ook in het Olympisch kader voor Rio, maar heeft het net niet gehaald. Met Emmelie zou ik gaarne van gedachten willen wisselen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.