De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Erwin Heerlijn

Door: Leo Wassing

Erwin Heerlijn (34) is geboren en getogen in Delfzijl. Woont in Stad met vriendin Merel en dochtertje Jule. Van kleins af aan is Heerlijn doordrenkt met voetbal. Je mag hem gerust verslaafd noemen. Hij begon zijn carrière bij Neptunia in de havenstad en speelde in elk jeugdteam tot aan het eerste. Het noodlot sloeg toe in de C-junioren toen hij maandenlang buitenspel stond vanwege een ernstige knieblessure. De aanvaller knokte zich sterk terug en maakte honderden doelpunten (zaal incluis) voor zijn enige twee clubs: Neptunia dus en Omlandia uit Ten Boer.  Op zestienjarige leeftijd had hij al een elftal onder zijn hoede als jeugdtrainer van Neptunia D1. Na zijn afscheid als speler in 2012 focuste hij zich voortaan volledig op een carrière als trainer. Met succes: na ervaringen als jeugdtrainer bij FC Groningen en assistent-trainer bij Be Quick, maakte hij indruk bij het toen net opgerichte NEC Delfzijl. Is nu bezig aan zijn tweede seizoen bij Oranje Nassau en hoopt dit seizoen – als er überhaupt nog gespeeld wordt – op promotie naar de Hoofdklasse. 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Wellicht is het niet de meest originele keuze, maar ‘Timmertje, Timmertje wat ga je doen?’ tijdens de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano is dan toch echt mijn eerste keuze. Ik was dertien jaar en volgens mij kwam ik net van school. Wat ik nog weet is dat ik voor de tv stond, mijn vader er niet was en dat ik mijn moeder riep dat ze toch echt snel in de woonkamer moest komen. Samen sport kijken is iets wat mij met de paplepel is ingegoten. We stonden te springen in de kamer en wat waren we trots op haar!

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Hoe kan het ook anders? Nooit anders geweest ook. Soms vind ik het bijna jammer dat ik zo gek van voetbal ben. Er zijn nog zoveel meer leuke sporten. Ik kijk ook graag naar wielrennen, basketbal en zwemmen. Toch kies ik vaak voor het veld en de bal als dit erop is. 

Leukste sport om te doen?
Ik speel zelf alleen nog zaalvoetbal bij Exstudiantes uit de Stad. Dit vind ik prachtig om te doen. Het niveau waarop we actief zijn met elkaar mag geen naam meer hebben, maar ik geniet er nog altijd volop van. Samen met je vrienden eerst proberen de punten te pakken en daarna de week doornemen en vooruitblikken op het voetbalweekend. Ergens in een zaal en kantine zonder publiek. Heerlijk. Als ik tijd over heb en de weergoden ons wat gunstig gezind zijn, pak ik ook graag de racefiets. Tennis vind ik ook erg leuk, maar doe ik eigenlijk bijna nooit. 

Favoriete sporter aller tijden?
Jari Litmanen. Alleen zijn manier van juichen na een doelpunt al. Een speler die heel hard heeft moeten werken om te komen waar hij is gekomen. Doelgericht, technisch vaardig, hard werken en geen vedette-trekjes. Ik stond ooit in het Olympisch Stadion achter het doel en hij scoorde volgens mij de laatste in de kampioenswedstrijd tegen FC Volendam. Ik was ervan overtuigd dat hij naar me zwaaide. Ik maakte zelf plakboeken van zijn wedstrijden en de goudvissen thuis kregen de naam Jari. Als er dan eentje sneuvelde werd het Jari 2. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik erger mij altijd behoorlijk aan oordelen die gegeven worden in de media over sporters of trainers. Te vaak lijkt het erop alsof er maar wat geroepen wordt, maar weet men helemaal niet wat iemand ertoe heeft aangezet om een bepaalde keuze te maken. Het verhaal erachter kennen we dan niet goed genoeg en toch zijn de oordelen heel hard. Dit kan lang aan mensen blijven kleven en dit kan bepalend zijn voor hun carrière. Verder nog een lokale ergernis om mee af te sluiten: ik vind dat we in de gemeente Groningen niet verwend zijn met de staat van onze voetbalvelden. De natuurgrasvelden zijn een hele lange periode van het jaar echt slecht en Be Quick speelt als hoofdklasser met een sterke jeugdopleiding op een kunstgrasveld dat al heel lang aan vervanging toe is. Dat vind ik een grote ergernis. 

Beste sportprogramma op tv?
Ik vind Match of the Day van de BBC heel leuk om naar te kijken, maar ik kijk ook ontzettend graag naar Onze Club op RTV Drenthe. Studio Sport behoort tot de verplichte kost en Andere Tijden Sport vind ik ook een goed programma. 

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn blijft mijn favoriet, maar ik luister ook veel podcasts tegenwoordig. FC Afkicken is de podcast die ik het meest beluister en een onderdeel daarvan is de Lo Stadio Podcast. Deze gaat over het Italiaanse voetbal. Blijft stiekem een prachtige competitie. 

Beste sportboek?
Ik was ooit erg onder de indruk van het boek over Marco Pantani. Geschreven door Matt Rendell. Niet omdat Pantani een geweldige sportman was. Dat kun je je natuurlijk afvragen na alles wat erover hem bekend is inmiddels. In het boek wordt een beeld geschetst van zijn leven en waarmee een sporter allemaal te maken kan krijgen. De eeuwige strijd met zichzelf en de trieste afloop daarvan vond ik indrukwekkend. Voetbalinhoudelijk vond ik het boek Teambuilding als route naar succes van Rinus Michels erg goed. Het boek Vollgasfusball over de tactiek en strategie van Jurgen Klopp was ook heel boeiend. Na het lezen van dat boek was ik alleen wel moe haha. 

Beste sportcommentator?
Evert ten Napel! Zal wel een soort van jeugdsentiment zijn, maar ik vind het een fijn en vertrouwd geluid. Tegenwoordig ben ik ook wel gecharmeerd van Wytse van der Goot en Arman Avsaroglu.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Ik vind MartiniPlaza bij sportwedstrijden wel echt voelen als iets van 'ons'. Helaas is er nog niet iets wat in alles sport voor iedereen ademt. Het zou mooi zijn als dat in de nabije toekomst nog ontstaat. Als je het op recreatief bekijkt vind ik het altijd leuk om in de Grote Griet of bij The Dog's Bollocks sport te kijken. 

Met wie zou je een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Ton Boot. Ik denk dat ik als coach tijdens dat ontbijt een hoop zou kunnen opsteken. Een uitgesproken man met visie en een heel eigen karakter. Boeiende persoonlijkheid! 


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.