De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Erik Schuur

Door: Klaas Stoppels

Erik Schuur werd geboren op 10 oktober 1982 in Haren en maakte op zijn 15e als zijn debuut in de vaderlandse eredivisie basketbal bij de mannen. Hij leerde het spelletje in Haren en bracht dus een groot deel van zijn loopbaan door in Groningen. Na Groningen volgde een succesvolle periode in Leeuwarden. Tegenwoordig basketbalt hij weer in Groningen maar doet dat niet meer op het hoogste niveau. Naast het actief basketballen is Erik ook coach. Inmiddels heeft hij al 9 jaar coachervaring waarvan 8 jaar bij diverse damesteams. Erik resideert momenteel in Leek en is in het dagelijks leven buurtsportcoach in de gemeente Westerkwartier. Recentelijk legden we Erik een aantal vragen voor.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Ik denk meteen aan het kampioenschap van Donar in 2004. Een beetje pijnlijk wel, omdat ik net dat jaar de overstap naar Aris had gemaakt, maar toch nog steeds een erg mooi en historisch moment. Het was een hard bevochten titel en wat me daarvan ook bijstaat en ik erg mooi vond was het compliment dat Ton Boot in de kleedkamer gaf aan Hein Gerd Triemstra. Die op dat moment werd geprezen voor wat hij allemaal had moeten doorstaan dat seizoen.
En ik wil nog een moment benoemen, wat waarschijnlijk niet zo bekend is, maar wat wel veel indruk heeft gemaakt op mij en dat is de triatlon van oud-teamgenoot Joeval Benjamins. Solo volbracht hij, ondanks storm en regen, een volledige triatlon op Ameland om geld in te zamelen voor het Kanker Researchfonds. Dan ben je een held!

Leukste sport om naar te kijken?

Tja, toch basketball. Ik denk dat het voor veel leken ook een leuke sport is om naar te kijken, omdat het een snel spelletje is met veel actie én (normaal gesproken) veel scores. Voor mij is het ook de herkenning van tactieken, spelers, regels etc. wat het leuk maakt. Als trainer/coach probeer ik er soms tactieken uit te halen die ik zelf toe kan passen, maar ik kan ook gewoon genieten van onnavolgbare assists, teamdefense en spectaculaire plays. Als ik basketball kijk, wil ik mee doen. Dat zegt genoeg.

Leukste sport om te doen?

Basketball staat op 1, anders zou ik het na bijna 30 jaar niet nog steeds 3x per week doen. Maar tijdens corona ben ik ook vaker gaan mountainbiken en ik moet zeggen dat ik dat toch ook wel erg leuk vind. Het liefst wel met vrienden, want solo sporten vind ik dan weer minder leuk. Maar parcours als Appelscha, Marum en Gieten heb ik nu een aantal keer gedaan en het verveelt nooit!
Daarnaast loop ik hard en fitness ik een aantal keer per week. Bij hardlopen moeten ik wel doelen hebben om het leuk te vinden. Ik moet dit jaar nog 280km, dus nog even aan de bak!

Favoriete sporter aller tijden?

Michael Jordan is absoluut mijn favoriete speler. Ik heb nooit de illusie gehad hem te kunnen imiteren, maar kijkend naar wedstrijden van hem en documentaires op VHS (we worden oud), werd ik meteen in het spelletje gezogen. Zijn wilskracht, mentaliteit en klasse zijn nog altijd niet geëvenaard. Ik heb ook met veel plezier en waardering The Last Dance gekeken. Bizar hoe gedreven hij was.
Maar daarnaast wil ik Jason Kidd toch ook noemen. Ook een NBA-ster die in zijn nadagen nog een titel wist binnen te slepen met de Dallas Mavericks. Zijn manier van spelen was dan wel weer een voorbeeld van hoe ik het spelletje altijd wilde spelen; allround en een speler met zeer veel inzicht.

Grootste ergernis op sportgebied?

Ik hou er niet van om te verliezen. Ik ben wel op een punt dat ik het sneller los kan laten, maar het kan me nog altijd frustreren. En dan met name als we verliezen omdat we niet slim spelen. Domme beslissingen, verkeerde schoten, passes die niet kunnen… Dat is en blijft een ergernis.
Ik erger me trouwens ook kapot aan de bizar hoge salarissen die nu in de sport betaald worden. Maar goed, dat is weer een andere discussie.

Beste sportprogramma op tv?

Inside the NBA. Ik kijk dit altijd via YouTube. Shaquille O’Neal, Charles Barkley, Kenny Smith en presentator Ernie Johnson die alle topics in de NBA bespreken. Ze hebben kijk op het spelletje en weten waar ze het over hebben. Ze nemen hierbij geen blad voor de mond, zeggen wat ze denken en maken elkaar bijkans ook nog flink belachelijk. De zelfspot is mooi om te zien.

Beste sportprogramma op de radio?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit sportprogramma’s beluister op de radio. Wellicht dat ik wat meer naar podcasts zou kunnen luisteren, maar dat bedenk ik me altijd op het moment dat het niet kan.

Beste sportboek?

Eigenlijk lees ik ook niet zo heel veel boeken, maar heb er twee die nu bij mij op komen:
Op 1 het boek ‘De Hemel is een Basketbalveld’. Het is al weer even geleden dat ik dit boek heb gelezen, dus kan niet direct meer beschrijven waar het over gaat. Maar het is wel een boek die ik bijna aan één stuk door heb uitgelezen. En voor iemand die niet veel leest, zegt dat veel.
‘De hemel is een basketbalveld’ is een alternatieve geschiedenis van zwart Amerika en verhaalt over basketbal, identiteit en het najagen van dromen. Erik Brouwer reisde door heel Amerika en tekende tal van verhalen op. Van levende legendes en vergeten talenten tot ooggetuigenverslagen uit de jaren dertig. Van de geest van een overleden speler in een sporthal, drugsverslaafde basketballers, de Black Panthers in de jaren zestig en het zuiden aan het begin van de vorige eeuw, tot een berucht straattoernooi in Harlem nu. De reportages vormen samen een spiegel van een cultuur, leggen het nog altijd broeiende racisme bloot en vertellen over dromen, neergang en heroïek.
Een tweede is het boek ‘Open’, de biografie van Andre Agassi. Agassi had ik misschien ook nog wel bij favoriete sporters kunnen noemen. Maar zijn boek heb ik tijdens een vakantie gelezen en wist me te grijpen. Mooie verhalen, leuke anekdotes en een goed inkijk in zijn leven. Wat mij betreft een aanrader.

Beste sportcommentator?

Geen commentaar. Nee echt geen idee. Maar als ik iemand moet noemen dan Sierd de Vos. Hij weet altijd van die weetjes waar je niks aan hebt, maar toch grappig zijn om te horen.

Wat is dé sportlocatie van de stad?

Sporthal Vinkhuizen is voor mij dé locatie. Er ligt hier zoveel geschiedenis op sportgebied en dat voel je als je binnen wandelt. Het is een ontmoetingsplek voor basketbal minnend Groningen én daarbuiten. En er wordt op ieder niveau gespeeld, iedereen is welkom en dat is wat sport hoort te zijn.

Met wie zou je een Groninger koek willen eten als ontbijtje?

Lastige vraag. Ik heb hierboven een aantal spelers genoemd die mijn favoriete sporters aller tijden zijn. Het zou dan ook wel heel gaaf zijn een keer met één van die twee Groninger Koek te kunnen eten.

Maar als ik het iets dichter bij huis zoek, dan graag met de spelers en coaches met wie ik twee seizoenen achter elkaar kampioen ben geworden bij de Groene Uilen. Een supergroep spelers, mensen en persoonlijkheden. Dat wordt sowieso een gezellig ontbijtje!


Klaas Stoppels

Over Klaas Stoppels

Hij is een geboren en getogen Stadjer. Van jongs af aan besmet met het basketbalvirus. Klaas Stoppels was onder meer headcoach van Aris en Martini Sparks. Is trainer van de Basketbal Academy Groningen oftewel RTC Noord. Hij verdient z'n eurootjes als grafisch ontwerper. Klaas schrijft met regelmaat over het wel en wee van het Groningse basketballand.