De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Erik Rutkens

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren in het rustieke Friese dorp Balk. Bivakkeerde vervolgens in Apeldoorn, Roden, Drachten, Groningen, Amersfoort en woont nu al weer veertien jaar in Stad. Reitdiephaven is het thuis van Erik Rutkens (31-10-1970), z'n partner Linda Oudman en hun kids Daan (11), Luuk (9) en Noor (7). Dat er om de twee jaar een boreling ter wereld kwam is geen toeval. "Linda is van de planning. Zij heeft het allemaal keurig geregeld", grimast de oprichter en algemeen directeur van Insite Security. Het bedrijf met 80 werknemers in Groningen, Haarlem en Amsterdam heet vanaf 1 juli Qbit. Erik kon in vroeger jaren een aardig balletje trappen. Deed het bij Nieuw-Roden, Drachtster Boys, Drachten, Surhuisterveen, Lycurgus, HEDW (Amsterdam), CJVV (Amersfoort) en GRC zaterdag. Acteert bij gelegenheid nog in het shirt van laatstgenoemde club voor de fun. Toerfietsen is nu de uitlaatklep voor Erik. Amstel Gold Race, IJsselmeer Challenge het is hem om het even. Linda houdt van hardlopen, fietsen en doet volgens Erik heel gekke dingen in de sportschool. Daan voetbalt in Velocitas JO11 1. Luuk speelt in Lycurgus JO9 1 en bij de voetbalschool van FC Groningen. Noor is een musicalster in wording doet aan kunstrijden. Erik is met z'n bedrijf lid van de Business Club Donar en is sponsor van Sport in Stad.               

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het kampioenschap van Donar onder Marco van den Berg. Wij waren net sponsor van Donar geworden in dat indrukwekkende seizoen. Wat een entourage en beleving destijds. Martijn van der Veen en ik maakten na afloop vaak een babbeltje met Marco en dronken een slokje. Het was altijd feest. Ik wil ook graag de wedstrijd FC Groningen tegen Atletico Madrid met Futre nog even benoemen en m'n eigen periode bij Drachtster Boys in de landelijke A-jeugd onder Henk de Jong.          

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal. Het is een en al dynamiek. De fans worden helemaal mee gezogen en het is altijd feest. Vooral die Europese matches waren helemaal top. Ik was laatst in Madison Square Garden bij een ijshockeywedstrijd van de New York Rangsrs. 20.000 fans waren helemaal door de dolle. De dag erna speelden de New York Knicks er gewoon hun basketbalpotje. Daar weten ze wel hoe het moet. Wat een sportbeleving.          

Leukste sport om te doen?
Voetbal van huis uit. Ik hou van teamsporten. Lekker samen presteren en ouwehoeren in de kleedkamer. Het is een heel mooie uitlaadklep. Ik heb nu een tijdje niet gespeeld en mis ook de spanning.              

Favoriete sporter aller tijden?
Dennis Bergkamp. Dennis the Menace en Walking in a Bergkamp Wonderland. Hij is iets ouder dan ik. Ik heb z'n loopbaan bewust mee gekregen. Wat een techniek en inzicht. Ik ben Ajax-fan en heb hem op z'n zeventiende zien debuteren in de Europa Cup tegen Malmo. Dennis speelde z'n tegenstander helemaal zoek. Ik laat m'n zoons en dochter nog regelmatig de DVD zien met de mooiste honderd goals van Dennis. Machtig mooi.          

Grootste ergernis op sportgebied?
Als ik voetbal reageer ik m'n frustraties vaak af op scheidsrechters. Ik erger me dus feitelijk gewoon aan mezelf. Voor een overtreding heb ik nooit een kaart gehad. In de zaal ben ik wel regelmatig uit het veld gestuurd. Ik zou een keertje tegen ene Grapperhaus gezegd hebben 'Je bent een magische kluns'. Ik kreeg zeven wedstrijden schorsing. Martijn van der Veen en ik hebben er vaak om gelachen.             

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger keek ik altijd naar de Sportschau en Match of the day. Nu vind ik al die praatprogramma's met allerlei typetjes echt helemaal niks. Voetbal moet je gewoon doen en niet over lullen. Dat doe je in de kroeg. Alleen Studio Sport op zondag met het overzicht van de Eredivisie vind ik leuk.           

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Ik ben er mee opgegroeid. Ik verheug me al weer op Radio Tour. Ze hebben prima verslaggevers en goeie muziek. 'Kom er maar in Jack. We gaan snel naar de Vijverberg', mooi om te horen. De verslagen van het Nederlands elftal van Jack van Gelder waren ook altijd top.             

Beste sportboek?
Feverpitch van Nick Hornby. De man heeft een obsessie voor Arsenal en daar heeft Dennis Bergkamp veel mee te maken. Als je fan van een voetbalclub bent is dit boek een aanrDer Alle ups en downs worden subliem beschreven.              

Beste sportcommentator?
Dat was Theo Koomen. Ik zat bij Europese wedstrijden gekluisterd aan de radio. En natuurlijk ook bij de Tour. Achteraf heb ik begrepen dat hij het sims met de waarheid niet al te nauw nam, maar het was wel meeslepend. Hugo Walker was ook heel bijzonder met 'Komt dat schot'. Mart Smeets vond ik helemaal niks. Hij ziet de spelletjes niet echt. Wat wil je ook van een schaatsfiguur.              

Wat is de sportlocatie van de stad!
Er wordt fantastisch gepresteerd in Groningen, maar facilitair is het ondermaats. Er moet een kleine Madison Square Garden komen voor veel zaalsporten. De gemeente staat er fout in. Donar kan bijvoorbeeld geen kant op. Het is een heel beroerde situatie.                

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Marianne Timmer heeft fantastische prestaties geleverd met ondermeer drie Olympische titels. Zij zag er ook altijd lekker uit, maar ik zou niet weten hoe ze er nu uitziet. Laat Marianne maar komen. Ik ben er klaar voor.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.