De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Elske Dijkstra

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Golazo Noord-Nederland / SBS fotomarketing

Ze woont in Paterswolde met haar tweeling van vier, maar werkt in Stad. De op 18 oktober 1973 geboren Elske Dijkstra is senior-projectmanager van Golazo Noord-Nederland en vanuit die functie ook racedirector van de befaamde 4Mijl. Vroeger deed ze aan tennis, korfbal, turnen, zaalvoetbal en straatvoetbal. Tegenwoordig doet Elske het op de mountainbike en is hardlopen ook een hobby.            

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De door FC Groningen gewonnen bekerfinale in de Kuip tegen PEC. Ik was er bij. Het was een euforisch moment. Ook het feestje in het Stadspark was geweldig. Ik heb nog een tijdje met m'n scooter achter de spelersbus aan gereden. Een vriendin zat achterop en maar joelen en schreeuwen. De voetballers hebben Stad en Ommeland toch maar mooi op de kaart gezet.        

Leukste sport om naar te kijken?
Tennis. Die enorme spanning, power, techniek en rally's. Het is heel gaaf om dat allemaal te volgen. Ik kan er helemaal induiken en vind het veel interessanter dan bijvoorbeeld wielrennen.

Leukste sport om te doen?
Skiën. Vanaf m'n zevende sta ik op de latten. Fantastisch dat je de natuur gebruikt om sport te beoefenen. Ik ga nog steeds in de winter naar pistes in Frankrijk. Kitesurfen in Portugal is ook heel gaaf. Het is helaas al weer vijf jaar geleden dat ik er geweest ben. Als de kids wat ouder zijn gaan we er zeker heen. En mountainbiken vind ik ook fantastisch.

Favoriete sporter aller tijden?
Leontien van Moorsel. Zij is drie jaar ouder dan ik. Leontien heeft fantastisch gepresteerd en ook grote tegenslagen gekend. Ze heeft bijvoorbeeld anorexia overwonnen. Ik zat in die tijd op de Sportacademie in Zwolle en keek vaak m'n ogen uit. Leontien werd Olympisch kampioen, wereldkampioen, won twee keer de Tour du Feminin en ook andere grote rondes.

Grootste ergernis op sportgebied?
Verbaal en fysiek geweld in het voetbal. Altijd dat gemekker. Neem bijvoorbeeld basketbal. Beslissingen worden gewoon geaccepteerd. Het spel ligt een of twee seconden stil en gaat snel weer verder. Sporters moeten gewoon accepteren en er niet een heel gedoe van maken.               

Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport en Bureau Sport. Je ziet en hoort vaak verrassende meningen en die programmamakers gaan daarvoor de diepte in. Het is altijd subtiel gemaakt en er is goed speurwerk verricht. Een tijd terug was er een prachtige reportage over discuswerpster Ria Stalman. Zij vertelde nog even dat ze voor haar prestaties in de snoeppot had gegraaid.

Beste sportboek?
Ik ben niet zo'n boekenwurm. Ben groot fan van het magazine Helden van vader en dochter Barend. Het is heel knap dat zij dat magazine in de benen houden.

Teamsport of individuele sport?
Individuele sport. Ik merkte het vroeger bij zaalvoetbal. Ik was veel fanatieker dan de rest. Ik wilde ook altijd scoren. Maar ja, je hebt er anderen bij nodig. Solo aan de bak is mijn ding. Daarom vind ik kitesurfen, mountainbiken en skiën ook zo tof. Alles halen uit jezelf.

Beste sportcommentator?
Tom Egberts hoewel hij eigenlijk meer presentator is. Een gedegen persoon, die prettig in't gehoor ligt en een leuke en vrolijke verschijning is. Al met al een steady man. Z'n tegenpool is Erben Wennemars. Hij is een onbevangen niet correcte figuur. Zeg maar gerust een halve zool.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Groningen heeft helaas geen echte topsportlocatie. Die moet dus nog komen. Het liefst een multifunctionele accommodatie waarin onder meer Donar, Lycurgus, Nic en meerdere topclubs en semi-topclubs kunnen spelen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Guus Hiddink. Ik zou graag willen weten wat z'n geheim eigenlijk is. Hoe hij in allerlei landen en bij allerlei clubs heeft gewerkt. Ik vermoed dat Guus en ik niet aan een plakje koek van Knol genoeg hebben. Ga er gerust vanuit dat we er een hele koek van Knol doorheen jagen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.