De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Egge Knol

Door: Jan A. Van der Veen

Hij kwam op 25 juni 1957 ter wereld in het alom roemruchte Huize Tavenier in Stad. Volgens intimi schreeuwend als een speenvarken. Egge Knol werd een grote jongen aan het Zuiderdiep en Hoendiep. In 1980 verkaste hij naar Assen en sedert 1982 deelt Egge de sponde met Henny van den Hof. Het setje heeft drie kids geproduceerd: Ilse, Alice en Arvin. Vijf kleinkinderen completeren de familie. Egge voetbalde in de jeugd van Oranje Nassau en acteerde acht jaar in het eerste. Twee jaar ACV volgden en daarna startte hij een trainersloopbaan. Bij Oranje Nassau, Omlandia, opnieuw Oranje Nassau en de jeugd van FC Groningen (5 jaar) vertoonde Egge z'n kunsten. Tussendoor was hij aangesteld als docent speciaal onderwijs aan het Alfa-college in Stad. Ook gaf hij namens de ALO en KNVB de cursus TC 3. Tegenwoordig doceert Egge nog steeds, is hij scheidsrechter bij ACV en betrokken bij clinics en de scouting van FC Groningen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik heb er vier. FC Groningen - Partizan Belgrado op 18 oktober 1989 in het Oosterpark. Milko Djurovski scoorde tweemaal voor Partizan, maar FC Groningen won met 4-3. De openingsmatch in de Euroborg zal me ook altijd bijblijven. Erik Nevland en Danny Buijs bezorgden Heerenveen een 2-0 nederlaag. Fantastisch vond ik ook het tweede kampioenschap van Donar onder Ton Boot in 2004. En de G-voetbaldagen van FC Groningen zijn jaarlijks een happening sinds 2002. Ik was destijds een van de oprichters.

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard voetbal. Het is me met de paplepel ingegoten. Volleybal vind ik ook heel leuk om naar te kijken met name de dames. Dat komt ook omdat onze dochters hebben gevolleybald. Alies was jarenlang libero in het eerste van Donitas en Lycurgus. Zij speelt nu niet meer. Heeft drie kids en dus andere bezigheden. De derde sport die ik erg leuk vind om te zien is ijshockey. Snel, attractief en opwindend is het om te aanschouwen.

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik heb tot m'n 60ste gespeeld. De laatste jaren met oude cracks bij ACV. Het waren altijd happeningen. Ik ben bij ACV nu scheidsrechter omdat ik eigenlijk wel een dienstbaar persoon ben. Ook zit ik regelmatig op m'n mountainbike. Het is een leuk alternatief voor het voetbal.

Favoriete sporter aller tijden?
Het is een beetje appels met peren vergelijken natuurlijk. Ik zal een poging wagen. Vanuit het verleden Johan Cruijff. Uit het heden Lionel Messi. Naar de toekomst toe Mathieu van der Poel. Ik heb Cruijff zeer bewust meegemaakt. Heb hem vaak zien spelen en tegen hem gespeeld toen hij trainer was van Ajax. We speelden met een selectieteam voor 8.000 toeschouwers in Eelde tegen het grote Ajax. Ik speelde eerst tegen Robbie de Wit en later tegen Arnold Mühren. Hij kwam erin en zei tegen me 'Doe jij even rustig aan vriend'. Het was een onvergetelijke dag. Oh ja, we verloren met 7-0. Cruijff was niet tevreden. Hij had minimaal tien goals verwacht.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het permanente gelazer rondom de VAR. En de vreselijke schwalbes in het voetbal en de gigantische bedragen die omgaan in het voetbal. Het is allemal vreselijk uit de klauw gelopen. Verder vind ik gedrag van de ballenjongens van FC Groningen wel heel bijzonder en dat bedoel ik negatief. Zij zijn duidelijk geinstrueerd wat betreft tijdrekken. Het is kinderachtig gedoe. Die jongens zijn medeplichtig aan gemarchandeer.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport blijft voor mij een monument. Veronica Inside vind ik ook geweldig met al die lulpraat, gezeik en gedoe door een paar slechterikken die gewoon hun rolletjes spelen. Het is een fantastisch concept.

Beste sportprogramma op de radio?
Natuurlijk van oudsher Langs de Lijn. Dat concept met sport en muziek moet altijd blijven.

Beste sportboek?
De biografie van Zlatan Ibrahimovic. Hij is opgegroeid in een achterbuurt in Zweden. Het was voor hem overleven. Alles komt aan de orde. Z'n relatie met z'n ouders, z'n bonje met Ronald Koeman bij Ajax en dat soort zaken. Die Zlaten is nog steeds uit de hoogte en eigenlijk compleet maf.

Beste sportcommentator?
Andy Houtkamp van de radio en vroeger Mart Smeets bij het schaatsen op tv, Henry Schut van de tv. Frank Snoeks als voetbalman en natuurlijk Sierd de Vos van Ziggo Sport met al z' fratsen en grollen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Uiteraard het sportcentrum van het Alfa-college. Daar werk ik als docent. Hoofdakelijk uitstroomprofiel bewegingsagoog, het omgaan met mensen met een beperking.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Doe mij maar een koek van de befaamde bakkerij Knol. Knol's Koek was van m'n pa en is nu van m'n broer. Virgil van Dijk is mijn man. Toen ik clinics gaf namens FC Groningen ging hij ook twee keer per jaar mee. Virgil is een schat van een jongen. Hij heeft ook nog bij me in de buurt gewoond in Assen met z'n moeder en zusje. Ik zou graag met Virgil z'n loopbaan willen doornemen en vooral de menselijke kant van het leven.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.