De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Earl Blijd

Door: Jan A. Van der Veen

Hij kwam ter wereld op 14 september 1960 in Willemstad op Curaçao. Arriveerde in 1978 in Stad om technische scheikunde te studeren aan de RUG. Haalde z'n kandidaaats. Earl Blijd is nog steeds verknocht aan het zo mooie Groningen. Is sedert 1984 de grote baas van Bao Trieu Sportcentrum in de Spicastraat in Paddepoel. De toko heeft 160 vaste leden en Earl en z'n adjudanten geven ook cursussen aan scholen en bedrijven. Kung Fu, boksen, Thaiboksen en vormen van zelfverdediging zijn de hoofdmoot. Broer Carl is psychiater in Stad en mede-eigenaar Interpsy. Broer Järl is electric engineer in Boston en zus Minea is Human Recourses Manager Officer at The United Trust Company N.V. op Curaçao. De ouders van Earl  vierden onlangs hun 60-jarig huwelijk. Zo'n langdurige relatie is voor Earl niet weggelegd. Hij is single, doch heeft een zoon Yulong, die studeert in Stad. Earl heeft een koosnaam: The Panther van Curaçao. Door Comite's ter behoud van Martiaal Erfgoed is Earl in Duitsland, Engeland en sinds 2019 ook in Nederland opgenomen in the Hall of Fame. In 2009 zijn Earl en Carl gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er vier. 1. Op 9 maart 1995 ging Regilio Tuur op de schouders van z'n manager Peter Blommert door MartiniPlaza nadat hij z'n wereldtitel had geprolongeerd ten koste van de Canadees Tony Pep. 2. Op 25 mei 2017 veroverde Donar in MartiniPlaza voor de zesde keer de landstitel. 3. In het seizoen 2014/2015 behaalde FC Groningen in de Kuip een supertriomf: de KNVB Beker. 4. In 1993 werd ik gekroond tot World Champion in Musical Forms W. K.A. The Netherlands.

Leukste sport om naar te kijken?
Wushu/Kung Fu, vechtsporten, boksen, MMA UFC. Ook ben ik een fan van turnen, basketbal, ballet en allerlei dansvormen. Ik heb dus een brede kijk op bijna alles wat beweegt.

Leukste sport om te doen?
Wushu/Kung Fu, Shuai Jiao oftewel Chinees worstelen, boksen, vechtsporten, met kids ook de kleine draakjes 4 tm 6 jaar, zelfverdediging en valtraining ouderen.

Favoriete sporter aller tijden?
Ik kan andermaal geen keus maken. De mannen die me altijd zullen bijblijven zijn Johan Cruijff, Pele, Muhammed Ali oftewel Cassius Clay en vechtsporter Bruce Lee.

Grootste ergernis op sportgebied?
De eenzijdige berichtgeving over sporten op allerlei zenders in Europa. Het is voetbal, voetbal en ten overvloede nog eens voetbal. Je zou er onpasselijk van worden. Het lijkt wel of andere prachtige sporten niet of nauwelijks bestaan, terwijl er zoveel moois te aanschouwen is.

Beste sportprogramma op televisie?
Eurosport vanwege z'n diversiteit en Veronica Sport om dezelfde reden. En Studio Sport ook als het maar niet teveel over voetbal gaat.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister tegenwoordig niet zo veel meer naar de radio om dezelfde reden. Het is ook voornamelijk voetbal, voetbal en wederom voetbal. Het is om een beetje gek van te worden. Dat geldt ook voor de kranten. Kijk naar de maandagse sportbijlage van het Dagblad van het Noorden. Hoeveel pagina's er ingeruimd zijn voor betaald- en amateurvoetbal. Het is eigenlijk te gek voor woorden. Er zou meer ruimte vrijgemaakt moeten voor andere sporten. We hebben hier zoveel moois te bieden.

Beste sportboek?
Ik ben een heel minieme lezer omdat ik het nogal druk heb met m'n job en meer een doener ben dan een stilzitter. De boeken die ik wel met grote vreugde heb gelezen gingen over Muhammed Ali oftewel Cassius Clay.

Beste sportcommentator?
Fred Royers. Hij is een oud-karateka en voormalig worldchamp WKR. Fred Le Gladiateur is z'n koosnaam. Hij is commentator en presentator bij Eurosport en presentator K1 bij SBS6. Hij is een innemende man met vakkennis en een warme stem.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Een echte sportarena moet nog gebouwd worden. Een multifunctioneel centrum waarin topsport en breedtesport uit de voeten kunnen en alle faciliteiten aanwezig zijn om het een met het ander te verbinden en sponsoren faciliteiten aangeboden krijgen. Op dit moment is MartiniPlaza de meest aansprekende locatie. Ik moet ook nog even het Forum noemen. Daar hebben we met Bao Trieu op verzoek van de gemeente het Chinees Nieuwjaar gevierd met een massa belangstellenden. Het smaakt naar meer. We gaan er een traditie van maken.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Epke Zonderland de fabuleuze turner en tegenwoordig ook arts in Heerenveen. Epke zou een voorbeeld voor iedere sporter moeten zijn. Hij heeft z'n studie gedaan aan de RUG en stage gelopen bij het UMCG. Er zijn dus connecties met deze prachtige stad. Laat Epke maar komen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.