De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Dirk Dijk

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren en getogen in Sauwerd, woont er nog steeds en zal er ooit in een zwarte mahoniehoutenkist afgevoerd worden. Dirk Dijk is de naam. Ter wereld gekomen op 19 juni 1964. Pa en ma hadden niets met sport. "Ze hadden liever dat ik het gras ging maaien". Vanaf z'n achtste is Dirk evenwel behept met het SIOS-virus van de plaatselijke voetbaltrots. Tegenwoordig dendert hij 's zaterdags langs de lijn in korte broek en met een vlaggenstok in z'n rechterhand. Dochter Larissa speelt in het eerste bij de ladies en zoon Roan acteert eveneens in het eerste. Larissa werkt als verpleegkundige bij het UMCG. Roan studeert fysiotherapie aan de Hanzehogeschool. En om de verzorgende sector te completeren, Ingrid Dijk, geboren Karabijn, is kliniek-coordinator in het Martiniziekenhuis. Eigenlijk is Dirk ook in de verzorgende sector actief. Hij is huismeester van het roemruchte winkelcentrum Paddepoel in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De gouden Olympische medailles van Ranomi Kromowidjojo. Ze komt bij mij uit het dorp. Ik heb nog meegewerkt aan de gouden bogen die aan het begin en einde van het dorp staan. Er is ook een plein naar haar vernoemd, het Ranomi-plein. M'n kinderen waren toen 4 en 6 jaar, zij staan nog apetrots op de foto met Ranomi. Ik verheug me nu al op de Olympische Spelen van Tokio om Ranomi weer te zien schitteren.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal natuurlijk. De emoties en frustraties van de hele week komen dan tevoorschijn. En natuurlijk niet te vergeten de derde helft. Het is bij SIOS altijd flink blazen. Als de kantine dichtgaat trekken we naar het dorpshuis om daar verder te blazen. Ik bereik altijd wel m'n eigen huis. Het is maar 100 meter lopen gelukkig.

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik ben op m'n achtste begonnen en heb tot m'n 43e gespeeld. Tien jaar speelde ik in het eerste als rechtshalf of voorstopper. Ik was spijkerhard en had een goeie techniek. Een schutter was ik niet. In een uitwedstrijd tegen Aduard ging het mis. Ik liep met een gestrekt been door op hun keeper en dat had ik niet moeten doen. Door die gescheurde kruisbanden was het over-en-sluiten, helaas.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff natuurlijk. Hij had een fantastisch spelinzicht en goochelde vaak met de bal. Ook opmerkingen als bijvoorbeeld 'Als ik aan de bal ben, heeft een ander hem niet' vind ik fenomenaal. Ik heb Johan ooit met een stuk of zeven kameraden uit Sauwerd in de Kuip zien spelen in het kampioensjaar van Feyenoord. We hadden allemaal een nat pak want de regen kwam met bakken uit de lucht. Maar Cruijff maakte alles goed.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gezeik van voetballers tegen scheidsrechters en grensrechters. Men vergeet even dat er zonder die mensen niet eens gevoetbald zou kunnen worden. Ik word ook wel eens uitgescholden. Meestal loop ik dan gewoon door. Een speler zei eens tegen me 'Jij kunt niet fluiten'. Ik zei 'Dat klopt en jij kunt niet voetballen. Daarom zitten we in dezelfde klasse'.

Beste sportprogramma op televisie?
Rondo van Ziggo Sport. Er zijn goeie analisten met onder anderen Marco van Basten, Ruud Gullit en Youri Mulder. En Jack van Gelder babbelt er altijd vrolijk op los. Hij heeft wel sjoege van allerlei sporten.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Een prachtig schakelprogramma met van wedstrijd naar wedstrijd. Ze maken het ook spannend als er niets aan de hand is. Theo Koomen was vroeger een fenomeen. Hij deed voetbal en wielrennen. Theo fantaseerde er vaak lustig op los. Was een meester in het vertellen van verhaaltjes.

Beste sportboek?
Ik heb maar een sportboek in m'n kast staan. Dat is '40 jaar FC Groningen'. Ik heb gedeeltes gelezen en vind het prachtig. Het is een pil van een boek. Als ik met pensioen ben ga ik het letter voor letter lezen.

Beste sportcommentator?
Dat is Jack van Gelder. Vooral vanwege z'n verstand van voetbal. Hij is generatiegenoot van Theo Koomen, Theo Reitsma, Eddy Poelman en Evert ten Napel. Zij hadden van hun hobby hun werk gemaakt. De namen van de huidige commentatoren ken ik niet eens.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Groene Kathedraal. Het is een soort vesting. Ik vind het van binnen heel indrukwekkend. En je zit of staat ook vlak op het veld. Lekker compact dus. Ik kom er af en toe en zie de overige wedstrijden van de FC op ESPN.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Graag met Arjen Robben. Ik weet nog wel dat hij op z'n fietsje naar de middelbare school in de Stad reed en naar de trainingen van de FC op Corpus den Hoorn. Hij koppeld z'n gigantisch talent aan een grandioze instelling. Had ook de mazzel dat z'n ouders voor meer dan honderd procent achter hem stonden. Ik ga er vanuit dat Arjen voor eeuwig aan de FC verbonden blijft in welke functie dan ook. Ik denk dat ik met Arjen we leuk zou kunnen babbelen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.