De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Dick van Vlierden

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren en getogen in Koog aan de Zaan. Zag op 24 april 1942 het levenslicht. Dick van Vlierden is de naam. Arriveerde in 1964 in Stad om voor GVAV te gaan spelen na een hoop gedoe. KFC eiste een transfersom van 117.500 gulden. Dick had evenwel een clausule laten opnemen van 17.500 gulden en werd uiteindelijk in het gelijk gesteld. Hij diende GVAV 8 jaar en nam na 250 matches afscheid met een gouden horloge als waardering voor z'n inbreng als linksback. Hij heeft ook gespeeld in het Nederlands amateurelftal met oa Jan Mulder en het Nederlands militair elftal. Dick ging vervolgens het trainersvak in. Hij had Achilles 1894 met oa Anne Mulder en Jan Mennega 3 jaar onder z'n hoede en werkte daarna maar liefst 9 jaar bij Oranje Nassau. Tot slot was Dick 5 jaar assistent-trainer en jeugdtrainer van FC Groningen. Hij leverde z'n contract in om verder te gaan als leraar lichamelijke opvoeding aan de Streekschool en ROC. Tijdens z'n hele voetballeven was Dick ook sportleider en een van de eerste ZZP'ers in het land. Sedert 1962 woont Dick in de Mercuriusstraat in de wijk Paddepoel. Hij heeft twee kids uit z'n huwelijk met Tony: Dick junior (53) en Annemieke (50). Tony overleed helaas veel te vroeg in 2002. Sinds 10 jaar leeft Dick samen met Jantien Harders. Maar liefst 8 kleinkinderen jagen opa jaarlijks op flinke kosten. Bij FC Groningen is hij altijd tweewekelijks met aanhang present.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het overlijden van Tonny van Leeuwen. Een dag na z'n begrafenis in Peize heb ik nog een reportage op de radio gehoord. Geluiden van mensen lopend over het grintpad van het kerkhof. Ik kreeg er weer kippenvel van. Tonny was de beste clubkeeper. In Oranje  ging het niet goed. Er zat helaas veel te veel spanning op.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk voetbal. Ook de vrouwen. Ik kijk ook graag naar hockey, handbal en basketbal. Sporten zit in m'n genen. M'n vader was een begenadigde voetballer. M'n moeder was een topkorfbalster bij KZ.

Leukste sport om te doen?
Dat was vroeger voetbal. Nu biljart ik een paar uur per dag in de societeit de Harmonie in de Kreupelstraat en ik ben regelmatig in de sportschool. En ik begeleid m'n kleinkinderen een beetje  in allerlei sporten. Een half jaar geleden heb ik een kleinzoon traptechniek met de bal voorgedaan. Scheurde gelijk m'n achillespezen. Ik ben nu nog aan het revalideren.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Als Zaankanter ging ik af en toe kijken bij de jeugd van Ajax. Vanaf die momenten had ik het al gezien en ben ik Johan altijd blijven volgen als speler en trainer. Het was ook een mooi moment dat Johan debuteerde in het eerste van Ajax in het Oosterpark. Ik was toen de linksback van GVAV. We wonnen met 3-1. Johan maakte z'n eerste goal.

Grootste ergernis op sportgebied?
Allereerst de waanzinnige betalingen in het voetbal. En verder de schwalbes, nepsiruaties en gemekker tegen scheidsrechters in het voetbal. Voetbal moet veel regels van overnemen. Hockey is veel verder ook in opvoedkundig opzicht.

Beste sportprogramma op televisie?
Rondo op Ziggo Sport met Jack van Gelder.  En verder live wedstrijden op allerlei zenders. Ik kijk graag naar de Premier League, topwedstrijden in Spanje en af en toe naar de Bundesliga.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en Radio Tour de France. Toen ik Achilles in Assen trainde ging in de auto voor de terugweg altijd de radio aan. Ik was thuis voordat ik het wist. Heerlijk.

Beste sportboek?
Het eerste boek van Wim Kieft. Met hem had ik iets als voetballer. Hij was een heerlijke spits. Toen ik het boek las moest ik het af en toe terzijde leggen. Het was me te heftig. Ik heb nu z'n tweede boek gekocht. Binnenkort ga ik er mee aan de gang.

Beste sportcommentator?
Theo Koomen. Hij ratelde maar door. Z'n enthousiasme was aanstekelijk. Hij maakte iedereen gek. Theo verzon ook van alles omdat het toch niet te controleren was. Er was toen nog geen televisie.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het Oosterpark blijft voor mij geweldig met altijd een gigantische sfeer en het Gronings kwartiertje. En de supporters zaten bovenop het veld. De Euroborg is ook wel aardig. Het wachten hier is nog altijd op een echte Sportarena waarin allerlei clubs bij elkaar komen en kunnen trainen en spelen. Het duurt en duurt maar helaas.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Danny Buijs. Ik heb onlangs al even met hem gesproken. Hij heeft een prettige uitstraling en praat gemakkelijk. Als speler was hij bij FC Groningen een cultheld. Natuurlijk zou ik met Danny heel graag over voetbal in al z'n facetten willen kletsen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.