De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Dick Osinga
Hij is geboren en getogen in de Oranjewijk in Stad en maakte de buurt onveilig met een bal. Tegenwoordig huist de inmiddels 70-jarige Dick Osinga met echtgenote in een kapitale villa in de Wijert-Zuid op een steenworp afstand van het door hem zo geliefde stadion Esserberg waar zijn club Be Quick 1887 is gehuisvest. Bijna z'n hele leven is Dick verknocht aan the Good Old. Twee jaar geleden nam hij als preses afscheid met als waardering voor z'n grote verdiensten de Gouden Speld van de KNVB. Nu is hij 'gewoon' bestuurslid algemene zaken. In z'n werkzaam leven was Dick accountant bij de gemeente Groningen. Hij had een neusje voor onregelmatigheden.
Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Uit de oude tijd is dat het landskampioenschap van Be Quick in 1920. Er waren bij die wedstrijd tegen VOC uit Rotterdam 10.000 toeschouwers. Er werd destijds gespeeld op het oude veld aan de Verlengde Hereweg tegenover villa Gelria. M'n vader hing als tienjarige met z'n vriendjes in de bomen om niets te hoeven missen. In heb het op oude films gezien. Fantastisch. Uit de nieuwe tijd noem ik de winst van de KNVB Beker door FC Groningen. Ik heb die wedstrijd tegen PEC Zwolle en de huldiging een dag later in het Stadspark op tv gezien. Machtig mooi.
Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Het spelletje kan heel boeiend zijn, maar ook drie keer helemaal niks. Ik let altijd op de technische vaardigheden van de spelers en de tactische strategie van de teams. Elke ploeg probeert altijd om er iets van te maken. Helaas gebeurt er vaak te weinig voor beide doelen.
Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Als deupie van vijf speelde ik op het zand van het Nassauplein en deden we aan putjevoetbal op de kruising van de Prinssesseweg en de Johan Willem Friosostraat. Toen ik elf werd mocht ik op Be Quick. Ik ben nu 59 jaar lid. In het eerste heb ik tien officiele wedstrijden gespeeld als kanthalf of voorstopper. M'n lichtend voorbeeld was Theo Laseroms.
Favoriete sporter aller tijden?
Uit de oudheid Johan Cruijff en Joop Zoetemelk. Met name Cruijff was een fenomeen als voetballer en een goed mens. Z'n Foundation heeft de sport veel gebracht. Uit de moderne tijd moet ik twee schaatsfenomen benoemen. Sven Kramer en Ireen Wust staan al vele jaren aan de absulute top en zijn er straks op de Olympische Spelen ook weer bij.
Grootste ergernis op sportgebied?
De vercommercialisering. De boel is volledig door geslagen. In het topvoetbal is gewoon sprake van slavernij. De slaven worden nu in tegenstelling tot vroeger keurig betaald en niet zo'n beetje ook. Topvoetbal boeit me niet meer. Het is niet langer een gezonde sport. De stand op de ranglijst vindt plaats op basis van de begrotingen. Er moet van hoog tot laag financiele transparantie zijn tussen clubs en organisaties.
Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport op zondagavond om zeven uur met het overzicht van de Eredivisie. Geen poespas, geen geleuter, goeie commentatoren en goeie beelden. Wat wil een kijker nog meer? Het overzicht om zes uur 's zondags van andere sporten is ook okay. Studio Voetbal boeit me totaal niet. VI kijk ik wel naar. Een programma met zeiken en zeuren. Cafépraat dus.
Beste sportprogramma op de radio?
Tegenwoordig heb ik die niet. Vroeger luisterde ik altijd naar Langs de Lijn. Radiootje aan op het werk met de Tour de France erop. Er waren toen goeie commentatoren als Theo Koomen. Het waren ten allen tijde heel enthousiaste figuren.
Beste sportboek?
Enige tijd geleden heb ik het boek Johan Cruijff, Mijn Verhaal gekregen. Een heel interessant boek en leuk geschreven door Jaap de Groot.
Teamsport of individuele sport?
Het mooiste is om met een groep kameraden prestaties neer te zetten. Allerlei figuren moeten met hun neuzen dezelfde richting op. Dat is een moeilijk, maar mooi proces. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een persoon verzaakt? Moet je hem afzeiken of er weer bij slepen? In een individuele sport presteer je of faal je in je eentje.
Wat is de sportlocatie van de stad?
Emotioneel gezien is dat voor mij het Esserbergstadion. Nu is dat de Euroborg voor topvoetbal. Een Topsportlocatie voor indoorsporten is er helaas niet. Ik vraag me wel af of dat financieel haalbaar is. Alleen bij Donar komt altijd veel volk. Topsport en breedtesport verbinden. Elk stadsdeel zou feitelijk een goeie sportaccomodatie moeten hebben. Wellicht kunnen we de sport in't vervolg ook betitelen als kunst en cultuur. Dan komt het vast wel goed.
Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met de onderhoudsploeg van Be Quick. Die gasten zijn elke dag in de weer en niemand ziet het. Bij zo'n ontbijtje kunnen we dan eens even rustig bijkletsen want iedereen heeft het altijd heel erg druk.