De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Dick Lukkien

Door: Jan A. Van der Veen

Hij zag het levenslicht op 28/03/1972 in het Sint Lucas in Winschoten. Bivakkeerde slechts 24 uurtjes in Sodom en Gomorra. Vertrok daarna in een wiegje in een grote bolide spoorslags naar Veendam. Woont inmiddels ruim 47 jaar in de Parkstad. Dick Lukkien is de naam. Is de meest begeerde vrijgezel in Oost-Groningen. Aan relaties met twee ladies heeft Dick drie kids overgehouden. Dochters Isa (16)&Meike (14) volleyballen bij het roemruchte Flash. Zoon Jesse (7) jongleert met de bal bij vv Hoogezand.
Dick heeft z'n opleiding als voetballer genoten bij Veendam 1894&BV Veendam. Van medio 1991 tot medio 1996 was hij als verdediger lid van het vlaggenschip aan de befaamde Langeleegte. Hij produceerde één goal in 90 matches. Dat was in februari 1992 thuis tegen sc Heerenveen. Z'n trainer was destijds Theo Verlangen. Na het afsluiten van z'n actieve carriere in de betaalde sector acteerde Dick nog in de shirts&broekies van SVBO, vv Appingedam, Veendam 1894, HSC. Vette salarissen werden niet uitgekeerd. Wel stonden er altijd scooters, brommers en racefietsen gereed.
Vervolgens ging Dick het trainersvak in. Hij was van 2002 tot 2010 assistent van achtereenvolgens Jan Korte en Joop Gall bij BV Veendam. Op 17 februari 2009 ontving Dick in Zeist het hoogste trainer/coach-diploma. In 2010 trad hij in dienst van FC Groningen. Dick nam de beloftes onder z'n hoede en diende als assistent Pieter Huistra, Robert Maaskant en Erwin van de Looi. In 2015 verlengde hij z'n contract met drie jaar doch een jaartje later was de vogel gevlogen om als hoofdtrainer in dienst te treden van FC Emmen.
Na twee jaar boetseren, ploeteren, kneden en smeden beleefde Dick z'n finest hour. Hij promoveerde met FC Emmen naar de Eredivisie via een gewonnen tweeluik met Sparta. Een primeur was geboren. Voor het eerst in de historie was sprake van een Drentse club in de hoogste voetbalklasse. Met de laagste begroting van alle 18 clubs overleefde Dick met FC Emmen het eerste jaar in de Eredivisie. Dit seizoen hoopt hij met z'n krijgers onder wie vele oud-FC Groningers en oud-Veendammers stapjes te maken.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Met afstand de bekertriomf van FC Groningen in de Kuip tegen PEC Zwolle. Dat komt natuurlijk ook omdat ik er zelf bij betrokken was als assistent. Op zo'n moment zie je wat voetbal met mensen kan doen. De hele provincie was een week voor de match al helemaal in de war en daarna was het een gekkenhuis. Nu ik het er weer over heb krijg ik weer kippenvel. Dat ik in de Kuip gewoon op de bank zat was op zich een meevaller. Ik was een tijdje ziek geweest, maar gelukkig net op tijd weer bij de les. Ik had het voor geen goud willen missen.

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard voetbal met stip en volleybal op plaats twee. En dan bedoel ik de ladies. Ik zie veel trainingen en wedstrijden van m'n twee dochters. Volleybal is aantrekkelijk om naar te kijken. Voetbal is me met de paplepel ingegoten. Ik ben er mee opgegroeid en loop nog steeds in het wereldje rond. Het houdt me zeven dagen in de week van de straat. Het is een fascinerende bezigheid. Ook om live en via de tv naar te kijken.

Leukste sport om te doen?
Het wordt een beetje eentonig, maar het is toch voetbal. Ik heb tot en met m'n 41ste zelf gespeeld en m'n loopbaan afgesloten bij HSC. Ik was en ben nog steeds een echte liefhebber. Op vrijdagavond doe ik nog mee aan 7 tegen 7 met onder anderen Gerard Wiekend bij HS '88 en daarna gaan we af en toe wat drinken en paaldansen bij Gerard in de garage van z'n huis in Winschoten.

Favoriete sporter aller tijden?
Boris Becker. 'Boom, Boom' was z'n bijnaam. Op z'n 17e won dat rossige Duitsertje zo maar ineens Wimbledon. Boris was een speler naar m'n hart, altijd aanvallen via serve-volley. Hij maakte deel uit van een fantastische generatie met John McEnroe, Andre Agassi, Stephan Edberg, Goran Ivanisevic en Henri LeConte. Als ik ook maar even tijd heb kijk ik nog altijd naar de grote toernooien.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat hele gedoe met die VAR irriteert me mateloos. De VAR is bedacht om het spel eerlijker te laten verlopen. De kwaliteit is helaas ver beneden de maat. We moeten er met z'n allen nog eens goed over nadenken hoe het verder moet. Wellicht zijn twee Challengers per helft een oplossing. Ik moet ook even kwijt dat de scheidsen het niet gemakkelijker hebben gekregen na de intrede van die VAR. Het is alom gedoe en gekakel over van alles en nog wat. En er zijn wedstrijden bij die 100 minuten duren, het is te gek voor woorden.

Beste sportprogramma op televisie?
Het zijn er twee, Match of the Day op de BBC en de Sportschau op de ARD. Tegenwoordig is ook Fox Sports prima met de live wedstrijden. En ook de samenvattingen van de Eredivisie op Studio Sport zijn te doen. Ik volg al het  voetbal wat los en vast zit natuurlijk uit liefhebberij en beroepsmatig. Voor een paar eurootjes heb je de hele wereld onder controle. Het is even iets anders dan vroeger.

Beste sportprogramma op de radio?
Door de komt van de live matches op tv is live radio eigenlijk een  beetje van m'n radar verdwenen. Alleen als ik wedstrijden bezoek heb ik in het weekend Langs de Lijn in de auto aanstaan. Zij doen het prima met wedstrijdflitsen en goeie muziek. Het is een mooie manier om snel even bijgepraat te worden.

Beste sportboek?
De biografie over Zlatan Ibrahimovic. Die man is een fenomeen. Van hem kan ik een boel hebben. Hij is zo gek als een deur, maar maakt bijna altijd z'n woorden waar. Voor dit seizoen zei hij dat hij alle records in de MLS zou breken en Zlatan heeft woord gehouden. Deze man kent geen enkele twijfel. Hij is een topsporter pur sang.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van Fox Sports. Hij is ooit begonnen bij OOG. Mark heeft een gigantische feitenkennis, een prettige stem en is een prima persoon in de omgang. De passie straalt er vanaf en hij overvoert je ook niet met onnodige informatie. Wytze van der Goot van Fox Sports is ook een deskundige commentator.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het zijn er twee. De Euroborg en Sportpark Corpus den Hoorn. Beide zijn natuurlijk met elkaar verbonden door de FC. De Euroborg is een echt voetbalstadion met tribunes dicht op het veld en normaliter een sfeervol geheel. En de voorzieningen op Corpus zijn in de loop der jaren steeds beter geworden. Corpus is de levensader van de FC aan het worden met al z'n talenten als bijvoorbeeld Romano Postema.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Graag met Jurgen Klopp, de trainer van Virgil van Dijk bij Liverpool. Ik ben gecharmeerd van hem over de manier waarop hij in het leven staat. Klopp laat z'n teams ook altijd sexy spelen. De vreugde straalt er vanaf. Het is ondanks alle successen geen plichtmatig gedoe. Klopp is in mijn optiek een heel interessant figuur. Kan Sport in Stad even een date regelen?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.