De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Dick Heuvelman

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is opgegroeid in de Riverenbuurt in Stad doch heeft jaren geleden de wijk genomen naar het pittoreske Vries. De huizen waren er goedkoper, vandaar. Bijna z'n hele leven is Dick Heuvelman sportjournalist. Na z'n pensionering vervult hij ook de rol van sportorganisator met verve. Ondanks capriolen heeft hij nog steeds Lineke Bolhuis aan z'n zijde. Dochters Marie-Josee en Renee zijn producten van wederzijdse genegenheid. Aan hun vier kleinkinderen beleven ze veel lol. Zij worden door oma en opa al voorbereid op een sportieve loopbaan. Dick heeft gevoetbald bij Velocitas, GRC en VAKO. Z'n makkers van GRC zaterdag 1 spreken er nog met ontzag over. Tegenwoordig frist Dick z'n lichaam en geest op in de sportschool.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
 Het kampioenschap van Donar in de jaren 80 onder leiding van Maarten van Gent. De randstedelijke clubs werden eindelijk een keer afgetroefd door provincialen. Dat hield niemand voor mogelijk. Alle wedstrijden in de finaleserie van de play offs tegen Den Bosch finishten met twee punten verschil. De spanning was bijkans ondraaglijk. Ik moet ook nog even de start van de Giro in 2002 in Groningen noemen hoewel ik er zelf bij betrokken was. Er ontstond spontaan een regelrecht volksfeest.

Leukste sport om naar te kijken?
 Dat zijn voor mij wielrennen, basketbal en voetbal. Korfbal en volleybal op niveau mag ik ook graag zien. Eigenlijk volg ik alles wat los en vast zit in de sport.

Leukste sport om te doen?
 Ik heb altijd gevoetbald. Dat vond ik leuker dan wielrennen. Ik was een middenvelder. Steekballetjes geven en balletjes buitenkant rechts waren m'n specialiteiten.

Favoriete sporter alle tijden?
 Dries van Wijhe, marathonschaatser en wielrenner. Een man met vechtlust, maar ook grappen en grollen. Hij werd Nederlands wielerkampioen. Gaf kleppers als Jan Raas, Cees Priem en Gerrie Knetemann het nakijken. En hij won ooit de Ronde van Kampen op een geleende damesfiets nadat hij pech had gekregen. Na marathonraces zei Dries altijd tegen collega Jan A. van der Veen en mij 'Mannen van het Noorden maak er maar wat van. Jullie weten er meer van dan ik'. Dries was een fenomeen.

Grootste ergernis op sportgebied?
 Dat is in het voetbal. Ik erger me kapot aan ellebogen, shirtje trekken, tijdrekken, duwen, zeuren tegen scheidsen enzovoorts. Er miet veel strenger tegen op getreden worden. De Luinge's moeten terug.

Beste sportprogramma op televisie?
 De Kleedkamer op Canvas. Ruben de Gucht is oresentator, Het is een prachtig programma met diepgang. Oud-coureurs halen herinneringen op. Het is onvoorstelbaar dat gigantisch veel coureurs na hun loopbaan in problemen zijn gekomen zowel prive als maatschappelijk.

Beste sportprogramma op de radio?
 Langs de Lijn en Omstreken. Dat programma wordt al meer dan 50 jaar uitgezonden. Een mix van actuele sport en mooie muziek. De presentatoren zijn ook dik in orde. Het is werkelijk heerlijk om er in de auto naar. Te luisteren.

Favoriete boek?
 Vals Spel van Bert Wagendorp. Het geeft aan dat de sportwereld van list en bedrog in elkaar zit. Vals spelen zit gewoon in de mens. Een heel intrigerend boek.

Beste sportcommentator?
 
Sebastiaan Timmerman. Hij doet fietsen en schaatsen enthousiast, maar houdt de juiste woordvoering. Gaat gelukkig niet als een dolle tekeer. Jeroen Gruether is ook top. Hij doet voetbal, zwemmen en ijshockey.

Wat is de sportlocatie van de stad?
 
Die moet er nog komen. Er wordt al bijna 50 jaar over gesproken. Toch is er nog steeds geen Topsportarena, een soort Ziggo Dome voor sport en concerten. Ik maak me al vele jaren zorgen over de mensen van de gemeente Groningen en de raad. Er moeten eens mensen aan het roer met kennis van zaken.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
 Heel graag posthuum met volleybalwatcher Sebo Gankema. Hij heeft 40 jaar bij Lycurgus rond gelopen. Nadat Sebo was overleden is Lycurgus twee keer kampioen geworden. Ik zou de goden willen verzoeken om de luiken te openen. Dan zou ik Sebo kunnen vertellen hoe het er nu aan toegaat bij Lycurgus.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.