De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Diann Flokstra

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Portret: eigen archief         

Ze is lid van een echte korfbalfamilie. Pa Jan Jouke speelde bij DWA in Winsum en DOS '46 in Nijeveen, werd daarna coach van onder meer DOS '46 en is vanaf het volgend seizoen de technische baas van Nic. Ma Carla speelde bij DWA en KV Hoogkerk. Broer Tim stapt over van Nic. naar Leagueclub LDODK in Gorredijk en speelt in Jong Oranje. Zelf acteerde Diann Flokstra in het tweede, derde en vierde van Nic. Ze is op 25-06-1994 geboren in Stad en opgegroeid in Hoogkerk.           

Vanaf haar vierde beoefent ze het spel met balletje en korf. Eerst bij KV Hoogkerk, vanaf haar zestiende bij Nic. Diann heeft fysiotherapie gestudeerd in Utrecht en is in februari teruggekeerd in Stad. Ze loopt tot eind augustus stage bij Paramedisch Centrum Hilberdink in Helpman en is dan officieel fysio. In september gaat Diann met kameraad Niels Tamminga (Nic.) acht maanden op wereldreis. Het stel woont in De Wijert en biedt onderdak aan de Ierse international Shay Conroy van Nic. Diann produceert Fotoseries voor Sport in Stad.         

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de bekerwinst van FC Groningen. Het was fantastisch. Ik was helaas niet in de Kuip. We reden op die dag met Nic. met de bus op de A7 naar een uitwedstrijd. Op alle viaducten stonden mensen te zwaaien met groen-witte vlaggen. We hadden even het idee dat we uitgezwaaid werden.        

Leukste sport om naar te kijken?
Korfbal natuurlijk, maar alleen in de League en Hoofdklasse. Het is een heel leuk spelletje waarin alles aan bod komt. Wielrennen vind ik ook prachtig om te zien zoals de Tour, Giro en Vuelta. Vroeger gingen we vaak op vakantie naar Frankrijk. Dan gingen m'n pa en een vriend 's middags in een cafeetje altijd naar de Tour kijken en mocht ik mee.            

Leukste sport om te doen?
Ook korfbal. Het komt natuurlijk ook omdat ik er mee opgegroeid ben. Ik ben nu ook een beetje begonnen met tennis. Mijn opa is lid van LTC Hoogkerk. Met hem heb ik al een paar keer gespeeld. Niels heeft vroeger in Haarlem op hoog niveau gespeeld. Als we terug zijn van onze wereldreis gaan we serieus tennissen. In Hoogkerk komen vijf nieuwe banen.           

Favoriete sporter aller tijden?
Sven Kramer. Hij is na al die jaren nog steeds veruit de beste schaatser. Sven staat al zo lang aan de top en is met name op de langste afstanden superieur. Hij is een op en top sportman. Sven komt in interviews af en toe een beetje arrogant over, maar dat weet ie zelf ook.         

Grootste ergernis op sportgebied?
Commentaar van publiek vooral bij wedstrijden van de jeugd. Het is vreselijk als ouders zich er mee bemoeien. Laat die spelertjes en hun coach toch met rust. En bij grote mensen in het voetbal erger ik me vooral aan bananengooiers. Het is te triest voor woorden.         

Beste sportprogramma op televisie?
De samenvattingen van de Eredivisie op zaterdag en zondag bij de NOS. Ze besteden helaas te weinig aandacht aan andere sporten. We kijken vaak naar de Belgische televisie..          

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Altijd super spannend in de auto. Die verslaggevers trekken je heel intens in de wedstrijden. Ik zat eens met twee fans van Ajax in de auto op de dag dat Ajax de titel verspeelde en PSV kampioen werd. Dat was niet best.         

Beste sportboek?
Het Kees-boek van Kees Vlietstra. Hij schrijft heel scherp en heel leuk. Daar hou ik wel van. Ik ben niet echt van het genre sportboeken. Ik lees liever thrillers.            

Teamsport of individuele sport?
Sowieso teamsport. Met z'n allen ergens voor gaan en naar toe werken is mijn ding. Het is ook heel leuk om met z'n allen iets te vieren. Het is veel leuker dan in je eentje. En dan is er natuurlijk de derde helft. Of ik dat leuk vind? Wat denk je...         

Wat is de sportlocatie van de stad?
Absoluut het Nic.-nest. Een prachtige locatie in de Wijert met bossen er omheen en een heerlijk terras. Het is twee minuten fietsen vanaf m'n huis. Dat komt heel goed uit. Het enige probleem is het veld. Dat is heel beroerd en nu zelfs gevaarlijk. Daar zou de gemeente iets aan moeten doen.        

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Tom Dumoulin. Hij lijkt me een bijzonder aardige vent. Ik zie hem nog aan de leiding rijden in de Vuelta. Hij flikkerde toen ineens tegen een ijskap aan en moest opgeven na die val. In de Giro ging het ook bijna fout door dat poepincident. Maar hij kwam beresterk terug en won uiteindelijk de roze trui. Formidabel. Een babbeltje met Tom lijkt me heel leuk.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.