De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Derk-Jan Pestman

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Hij is geboren en getogen in het rustieke dorp Wirdum. Al 54 jaar voelt hij zich er als een vis in het water. Derk-Jan Pestman (12-04-1964) vormt sinds 30 jaar een setje met Immy Bodde. Uit de langdurige relatie is een dochter voortgekomen: Irene. Derk-Jan heeft gevoetbald bij Loppersum en Farmsum tot zware knieblessures hem dwongen tot een afscheid.

Ooit begon hij als jongste bediende bij supermarktketen Fred van der Werff. Z'n ster rees razendsnel. Via omzwervingen in Delfzijl en Oude Pekela kwam Derk-Jan in de grote stad terecht. In Groningen is hij momenteel franchisenemer van JUMBO aan het Overwinningsplein. Ook is hij met z'n bedrijf sponsor van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De wedstrijd FC Groningen tegen Atletico Madrid in het Oosterpark zal ik nooit vergeten. Het was de eerste Europa Cupwedstrijd thuis. Een machtige belevenis. Ik was er bij met een paar kameraden uit Wirdum. Het was een groot feest. We kwamen 's ochtends om zeven uur thuis.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is voetbal. Dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf tot m'n 38ste heb gespeeld. Helaas moest ik er mee stoppen. Uit tegen BNC in Finsterwolde kreeg ik twee minuten voor tijd een flinke schop tegen m'n knie en was het einde oefening. Ik ben al jaren seizoenkaarthouder van FC Groningen.

Leukste sport om te doen?
Het wordt misschien een beetje saai, maar dat is ook voetbal. We gingen vroeger het veld wel op om te winnen, maar eigenlijk stond gezelligheid voorop. Vooral de derde helft was in trek. Ik was gewoon een recreatieve speler. Heb ook een tijdje recreatief gevolleybald. Daar ben ik snel mee gestopt. De spelregels begreep ik ook helemaal niks van.

Favoriete sporter aller tijden?
Ik ben niet zo van de sector favorieten. Ben meer een van het collectief. Het EK 1988 in Duitsland staat me nog helder voor de geest met natuurlijk Erwin en Ronald Koeman. Ook Adri van Tiggelen was er bij. Ik heb genoten.

Grootste ergernis op sportgebied?
Die hooligans. Vaak een groep van nog geen honderd man, die een mooie voetbalwedstrijd om zeep helpt. In het Oosterpark was het vroeger ook vaak een bende. Dan moest ik regelmatig tot een half uur na afloop op m'n plaats blijven zitten omdat supporters van de tegenpartij via de ME afgevoerd moesten worden en er vaak ook nog rellen ontstonden. Gelukkig gaat het de laatste jaren goed. Dat komt ook door de Euroborg.

Beste sportprogramma op televisie?
Voetbal Inside. Veel hilariteit zonder beperkingen. Die gasten zeggen altijd wat ze denken. Dat vind ik wel mooi. Ik moet er wel bij zeggen dat ze niet altijd gelijk hebben. Studio Voetbal vind ik een politiek correct programma.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport dus. Ik heb dertig jaar in echte vriendenteams gespeeld. Elkaar lekker afkatten in het veld en daarna de dikste kameraden in de kantine. Heerlijk.

Grootste sportprestatie ooit door een Gronings team geleverd?
Dat Donar onlangs voor de vijfde keer kampioen is geworden. Geweldige uitstraling voor Stad en Ommeland. Ik kom niet in MartiniPlaza omdat ik te weinig tijd heb, maar volg Donar wel op de voet via de krant en televisie.

Beste sportcommentator?
Met afstand Theo Reitsma in de loop der jaren. Hij steekt er duidelijk bovenuit. Theo geeft rustig commentaar zonder poespas en geschreeuw. Hij is nuchter, heeft feitenkennis, is objectief en is realistisch. Theo is een vakman.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Euroborg springt er bovenuit. Over het algemeen is er ook een prima sfeer. En de entourage is prima. Het is een knus stadion. Niet te groot en ook niet te klein. Ik ben er altijd met een oud-collega. We vermaken ons meestal wel.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Zoals gezegd heb ik geen echte favorieten in de sport. Bovendien ontbijt ik 's ochtends nooit en ben ik geen liefhebber van koek. Laat maar zitten dus.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.