De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Dennis Borst

Door: Machiel Akkerman

Dennis Borst werd 28 jaar geleden op 1 februari 1992 geboren in Bergambacht (een klein dorpje onder de rook van Rotterdam, red.). Daar wonen ook zijn moeder Jacqueline, broer Robin en vele vrienden. Zijn vader is helaas in 2006 overleden door een bloedpropje in zijn hersenstam. Dat was een zeer heftige tijd voor de 1.99 meter lange middenblokkeerder van Samen Lycurgus. Voordat hij aan volleybal begon passeerden verschillende andere sporten de revue: voetbal, judo en waterpolo. Borst wilde gaan volleyballen omdat zijn vrienden daar ook mee bezig waren. Al snel wilde hij toch weer voetballen, maar zijn moeder zei toen: je hebt je nu ingeschreven voor een jaar volleybal en dat ga je dan ook doen. Je kunt niet zomaar stoppen. Achteraf is dat de beste keuze geweest want het volleybal heeft de lange man uit Zuid-Holland veel gebracht: drie landskampioenschappen, twee keer bekerwinst en ook drie Supercups staan op zijn palmares.

De sympathieke Borst begon met volleyballen bij THOR uit Bergambacht waar hij alle teams doorliep en jaren in Heren 1 heeft gespeeld. Volgens eigen zeggen een fantastische club waar hij veel mooie herinneringen opdeed. Op 18-jarige leeftijd ging Borst voor VCV uit Veenendaal spelen en werd daarna opgepikt door Lycurgus. Daar speelde hij twee jaar waarna hij verkaste naar Zwolle. Na daar ook twee jaar te hebben gespeeld lag de weg naar Lycurgus weer open waar de man met de harde smash nu zijn vijfde achtereenvolgende seizoen heeft gespeeld. Totaal kwam Borst al zes seizoenen uit voor Lycurgus en gaat, als het volleybal weer hervat gaat worden, zijn zevende in bij de Groningers. Afgelopen seizoen was hij de trotse aanvoerder van de ploeg. Zijn vriendin Maria heeft hij in Groningen ontmoet. Met haar is Borst nu bijna 1,5 jaar samen. Het volleybal (acht keer per week trainen) combineert Dennis met een 20-urige baan bij eRoutes in Groningen.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
De Groningse sport volg ik niet op de voet. Ik weet hoe Donar en FC Groningen ervoor staan, maar daar blijft het dan ook wel bij. Als ik persoonlijk kijk naar het meest gedenkwaardige sportmoment denk ik dat ik uitkom bij het kampioenschap van 2018 en vrij recent nog de winst in de bekerfinale (2020). In de bekerfinale was Dynamo de grote favoriet. Alle prijzen die je wint zijn speciaal en bijzonder, maar deze winst staat zeker wel in mijn top 3.

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard is dat volleybal maar daarnaast kijk ik heel veel sport. Voetbal, schaatsen, formule 1, darts, korfbal, wielrennen, NBA-basketbal..noem het maar op. Om er een uit te pikken is dat wel formule 1. Een fantastische sport om naar te kijken. Ik ben samen met vriend en teamgenoot Frits van Gestel naar het circuit SPA Francorchamps in België geweest om naar een wedstrijd te kijken. Het geluid van die auto’s is fenomenaal, een fantastische ervaring. 

Leukste sport om te doen?
Uiteraard volleybal. Ik ben begonnen bij Thor in Bergambacht om gezellig met mijn vrienden te spelen. Na hard werken en dingen ‘opgeven’ heb ik de top van de eredivisie gehaald. Een carrière waar ik trots op ben maar eigenlijk te weinig bij stil sta.

Favoriete sporter aller tijden?
Basketballer Lebron James. Die is zo bizar goed, dat is een geweldenaar.

Grootste ergernis op sportgebied?
Volleybal is een zeer technische en snelle sport. Op het veld zijn dan ook veel momenten waarbij een beslissing discutabel is. Een bal die touché gegeven wordt, maar eigenlijk geen touché is, of een bal die uit gegeven wordt en eigenlijk in is. Eén van deze momenten heeft ons vorig seizoen ook het kampioenschap gekost. Frist van Gestel serveerde een bal net voor de lijn, IN. De scheidsrechter en lijnrechter gaven de bal uit.

Beste sportprogramma op tv?
Ik kijk graag naar de NOS. Lekker op zondag middag op de bank hangen met een lekkere versnapering en sport kijken. Daarnaast vind ik Ziggo Sport ook erg leuk.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister vrijwel nooit radio. Maar als ik in de auto zit en er is een mooie wedstrijd die ik wil volgen gaan snel radio Langs de Lijn aan.

Beste Sportboek
Ik ben niet echt een lezer, vaak op vakantie gaan er wel twee boeken mee. Als de vakantie voorbij is heb ik misschien één boek voor de helft gelezen. Ik ben meer iemand die erop uit gaat en actief is dan de rust kan vinden om te lezen. Een boek dat ik wel uit gelezen heb is ‘Open’ van André Agassi. Ik was zeer onder de indruk over de manier waarop hij beschrijft hoe zijn carrière eruit zag. Een hekel hebben aan het spelletje, maar wel de beste van de wereld worden. Ongelofelijk.

Beste sportcommentator?
Ik kan tijdens de formule 1 races genieten van Olav Mol en Jack Plooij. Het enthousiasme dat zij kunnen overbrengen en de kennis die zij delen vind ik fantastisch. Als Max het goed doet juichen ze mee waar je zelf blij en enthousiast van wordt. Daardoor ga ik nog extra op het puntje van mijn stoel zitten.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Martiniplaza. Veel belangrijke en bepalende wedstrijden heb ik gespeeld in deze hal.
Ik heb er Champions league wedstrijden gespeeld voor duizenden mensen, ik heb er kampioenschappen gevierd en tranen gelaten bij het verliezen van een finale. Ik vind het bijzonder om in zo’n grote hal te mogen spelen waar een paar duizend man op af komt. Zij komen speciaal voor jou kijken, iets wat ik nooit voor lief heb genomen. Het vergt wel meer organisatie voor onze club maar als je dan ziet hoeveel vrijwilligers dit voor ons klaarzetten, opbouwen van het veld, een speciale vloer, entertainment, banners ophangen, je noemt het maar. Als ik zie wat iedereen dan doet, zodat wij onze sport kunnen beoefenen..dan ben ik één en al trots en dankbaarheid.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Daar heb ik niet specifiek één iemand voor. Het liefst wil ik dat doen met iedereen die dichtbij mij staat en ik lief heb. Mijn moeder, broer, vriendin, vrienden van thuis en familie. Topsport is erg leuk, maar de offers die je moet laten zijn ook groot. Deze mensen hebben mij altijd gesteund en zijn tot op de dag van vandaag ontzettend belangrijk voor mij, ondanks dat ik hen heel weinig zie vanwege de afstand. Misschien een goed idee dat ik stadsbakker Meijer vraag voor een groot ontbijt voor al deze mensen!


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.