De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Christiaan Gotlieb

Door: Leo Wassing

Geboren in Delfzijl en inmiddels al meer dan vijftien jaar woonachtig in de Stad. Na een aantal omzwervingen door de Stad is de Petrus Campersingel al bijna tien jaar lang zijn habitat. Christiaan Gotlieb (02-10-1979) stond jarenlang onder de lat als betrouwbare sluitpost van VV Neptunia en Wagenborger Boys. En dat keepers gek zijn is geen geheim. Dat geldt ook voor Chris. Maar dan in de goede zin van het woord, want hij is namelijk stapelgek op sport. Zo bewaart hij warme herinneringen aan het EK 1988, de Champions League-winst van Ajax in 1995, de bekerwinst van FC Groningen twintig jaar later en alle eindtoernooien waar Oranje aan deelnam. Maar niet alleen voetbal wekt de interesse van Chris. Je kunt hem 's nachts wakker maken voor Toronto Raptors - Milwaukee Bucks in de NBA, de 10 kilometer schaatsen op de Olympische Spelen of een etappe in de Tour Down Under. Daarnaast is hij uitermate succesvol in sportquizjes en is hij het brein achter de voetbalvragen van de quizjes die door de interviewer wordt gepresenteerd in de hele provincie. En o ja, ook bij -10 graden Celsius zit hij in de Euroborg voor een bar slecht duel tegen pak 'm beet RKC Waalwijk. 

 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Dat was de bekerwinst van FC Groningen. Dat is toch, op incidenteel Europees voetbal na, het hoogst haalbare voor een club als de FC. Je leefde al een hele tijd naar die finale toe en bent dan bang dat de dag in een anti-climax eindigt. Dat gebeurde gelukkig niet. Die hele dag was geweldig. Ik vertrok vanaf  Haren met de bus naar Rotterdam. Dan kom je bij het stadion en dan zie je overal blije, vol verwachting zijnde Groningers om je heen. Een fantastisch beeld. De wedstrijd was ook spannend en Albert Rusnák zorgde er voor dat iedere Groninger een onvergetelijke dag kreeg. De afterparty in Bar Players was ook mooi en zorgde ervoor dat ik de volgende dag niet op mijn werk verscheen. Ik denk dat toen meer mensen zijn die de maandag niet naar het werk zijn gegaan...

 

Leukste sport om naar te kijken?

Eigenlijk kijk ik naar alle sport wat er op tv is, van snooker tot aan curling. Maar voetbal blijft voor mij toch het allerleukste. Daar voel ik het meeste bij. In elke wedstrijd, hoe slecht ook, vind ik wel iets leuks of iets bijzonders.

 

Leukste sport om te doen?

Hier moet eigenlijk ook voetbal staan, maar door kruisbandblessures zijn mijn knieën op mijn twintigste eigenlijk al ongeschikt geworden voor voetbal. Daarom is wielrennen (recreatief niveau, laat dat duidelijk zijn) voor mij het leukste om te doen nu. We hebben een leuk groepje in de Stad waar we regelmatig een stukje mee gaan fietsen.

 

Favoriete sporter aller tijden?

Dat is Mike Tyson. Dat kom vooral door de herinnering aan vroeger. Nu kan je alles zien op tv, maar vroeger was dat niet zo makkelijk. Mijn vader maakte me vroeger wakker als Tyson zijn partij begon. Dan zaten we met zijn tweeën ‘s nachts te wachten tot de satellietverbinding eindelijk de beelden kon laten zien. Tyson maakte er echter een sport van om zijn tegenstanders in de eerste dertig seconden K.O. te slaan, dus vaak kwamen de beelden live, en lag de tegenstander al tegen het canvas. Maar de liefde voor de bokssport komt hier vandaan en Mike Tyson is, ondanks zijn turbulente carrière, hierdoor mijn favoriete sporter.  

 

Grootste ergernis op sportgebied?

Dat is vrij makkelijk: het gejank van voetballers tegen scheidsrechters en doen alsof je een doodschop krijgt en tien keer doorrolt na een vermeende overtreding. Daarom kijk ik ook graag naar een potje ouderwets Engels voetbal. Daar gebeurt dat aanzienlijk minder voor mijn gevoel.

 

Beste sportprogramma op tv?

Match of the Day van de BBC. Dat is van vroeger al zo geweest. Dat is gewoon een monument op tv. Het commentaar bij de wedstrijden, de presentatie in de studio...alles klopt bij dit programma voor mij.  

 

Beste sportprogramma op de radio?

Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig weinig radio meer luister. Maar als ik radio luister, dan is het NOS Radio Tour de France of Langs de Lijn. Tegenwoordig luister ik wel heel veel podcasts en dan is de Live Slow Ride Fast-podcast van Laurens ten Dam mijn favoriet. Zijn ontspannen kijk op het wielrennen is heel prettig om naar te luisteren, plus zijn manier van leven naast de koers is erg mooi.

 

Beste sportboek?

Ik lees veel sportboeken, heb tig boeken gelezen van allerlei sporters. Maar 'Ik, Zlatan', vond ik het meest interessant. Door het lezen van dit boek heb ik meer respect voor de mens Zlatan gekregen.

 

Beste sportcommentator?

Theo Reitsema, ik denk dat dit niet echt verdere uitleg behoeft. Als voetbalcommentator vind ik Mark van Rijswijk met afstand de beste. Daarnaast ben ik onder de indruk van zijn feitjes kennis. Zelf heb ik ook een lichtelijke tik voor voetbalfeitjes en weet redelijk veel denk ik. Maar toch ben ik jaloers op zijn kennis.

 

Wat is dé sportlocatie van de stad?

Dat is de Euroborg. Veel mensen klagen wel over de Euroborg en verlangen nog naar de geur van pis en hamburgers in het Oosterpark - wat ik mij overigens goed kan voorstellen - toch voelt de Euroborg voor mij wel aan als een echt voetbalstadion. En ik denk dat het een van de mooiste stadions van Nederland is.

 

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?

Haha. Ik ben niet echt iemand die echt fan is van mooie bekende vrouwen, maar dan zou ik kiezen voor Nadine Visser. Ik vind het knap hoe je zo allround kan zijn op topniveau in de verschillende atletiekdisciplines. Dus daar mag ze me dan rustig over vertellen bij het ontbijtje...

 


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.