De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Cees Reitsma
Noem je Cees Reitsma, dan noem je sport. De huidige topsportcoördinator van de RUG volleybalde op het hoogste niveau, totdat hij op zijn 29e moest stoppen vanwege een schouderblessure. Omdat Reitsma de ALO had gedaan en bewegingswetenschappen had gestudeerd, keerde hij als vanzelf terug in de volleybalwereld als trainer. Succesvol want Reitsma loodste in 2002 de dames van Donitas naar de eredivisie. Na tien jaar stopte hij daarmee en werd topsportcoördinator van de Rijksuniversiteit. Zo heeft Reitsma al heel wat topsporters begeleidt tijdens hun studie. Reitsma heeft het volleyballen nog niet helemaal afgezworen want tussendoor gaf hij met Henny Woldman nog twee jaar leiding aan Dames 1 van Donitas en tegenwoordig traint hij wekelijks de meiden van Donitas 3. Daarnaast heeft Reitsma zich laten omscholen tot indoor-kliminstructeur. “De bergen zijn een speeltuin voor volwassenen,” zoals hij het zelf heel mooi verwoordt.
Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is voor mij aan A-B-C-tje: 11 mei 2002. De start van de Giro in Groningen. Dat was voor mij dubbel want we promoveerden die dag met de dames van Donitas naar de eredivisie. De Giro-start was een geweldige ervaring. De hele stad was een paar dagen roze. Ik weet nog dat ik zaterdagochtend boodschappen ging doen in de stad. Ik liep langs alle omwegen en hoorde achter mij tik, tik, tik, tik. Wie kwam ik daar tegen? Lopend met de fiets aan de hand? Mario Cipollini in zijn tijgerpak. Het was de hele dag kippenvel. Voor mij met afstand het mooiste sportmoment. Petje af voor de mensen die dat mogelijk maakten.
Leukste sport om naar te kijken?
Ik ben echt een sportliefhebber. Ik kijk uiteraard graag naar volleybal, maar ook naar wielrennen. De klassiekers sla ik nooit over. Basketbal vind ik ook een mooie kijksport. Het belangrijkste vind ik in elk geval dat er iets op het spel staat. De wedstrijd waarin de handbaldames wereldkampioen werden is voor mij dan ook een legendarische wedstrijd. Voetbal kijk ik ook graag, al blijf ik niet thuis voor bijvoorbeeld Willem II – RKC.
Leukste sport om te doen?
Dat was vroeger volleybal. Ik begon met voetbal en volleybal. Op een bepaald moment was dat niet meer te combineren. Ik heb daarna met veel plezier gevolleybald en gebeachvolleybald. Nu zit ik regelmatig op de fiets, rijd ik toertochten. Wielrennen kun je op latere leeftijd vrij goed doen. Het is een duursport, niet superexplosief. En ik ben gek op skiën en snowboarden. Ik ga graag de bergen in, ook op de fiets. Het is heerlijk om de uitdaging met mezelf aan te gaan en fantastisch om bovenop een berg aan te komen..
Favoriete sporter aller tijden?
Dat vind ik een moeilijke. Er zijn een aantal iconen. Ik heb erg veel respect voor toppers die zichzelf wegcijferen voor het team. Neem bijvoorbeeld Lonneke Slöetjes. Ze was jarenlang een wereldster. Speelde in de grootste competities. Had altijd een lang seizoen met Europese wedstrijden en play-offs. Dan was ze klaar, had een week vakantie en sloot dan aan bij het nationaal team. En dan stond ze er wel. Dat seizoen in, seizoen uit. Nu is ze opgebrand. Dat is heel jammer. Daarom heb ik enorm veel respect voor haar. Steeds maar doorgaan en doorgaan voor het team, terwijl het ten koste van haarzelf kan gaan. Allemaal voor het eergevoel. En als ik dan nog iemand mag noemen: Primoz Roglic. Dat vind ik een fantastische sportman.
Grootste ergernis op sportgebied?
We hebben 17 miljoen bondscoaches. Ik erger me aan die paar miljoen die de rest belachelijk maakt. Ik besteed dan ook weinig aandacht aan social media. Ik heb niets met mensen die anderen zwart maken. Ik respecteer de mening van een ander.
Beste sportprogramma op tv?
Ik kijk heel veel sport. En documentaires. Daar houd ik van. Ik zag laatst ‘Code Geel,’ over Team Jumbo Visma in de Tour van vorig jaar. Fantastische televisie. Andere Tijden Sport kijk ik ook graag. Maar ook wedstrijden van Donar en Lycurgus op PodiumTV. Als er iets op het spel staat, kijk ik.
Beste sportprogramma op de radio?
Dat kan maar één zijn: ‘Ici Radio Tour de France!’ Het is er nog steeds, maar het is niet meer zoals het was toen ik jonger was. Ik deed vakantiewerk en tijdens mijn studie schilderde ik vaak. Dan had ik de transistorradio aan. Het is de muziek en de sfeer er omheen. De zomer, mooi weer. Dat past er helemaal bij. Fantastisch.
Beste sportboek?
Ik heb heel veel sportboeken. Een kast vol. Het laatste boek dat ik heb gelezen ging over Jean Nelissen, ‘Jean.’ Geschreven door Bart Jungmann. Mooi zoals Jean Nelissen daarin wordt beschreven. De boeken van Wilfried de Jong met zijn columns vind ik ook mooi voer. Ideaal voor vakantie. En het boek over Hans van Helden, van Erik Dijkstra, vind ik erg leuk. Het verhaal van de mens achter de sporter is heel boeiend.
Beste sportcommentator?
Ik vond bij het voetbal Theo Reitsma altijd heel goed. Maar ik geniet ook wel weer van Sierd de Vos met zijn achtergrondinformatie over Madrid, waar je lekker kan eten. Hij is voor mijn gevoel een beetje een halve Spanjaard, of hij wil dat graag zijn. Ik mag ook graag naar Danny Nelissen luisteren. Hij geeft goede analyses. En het Belgische wielercommentaar natuurlijk. Er zijn niet zoveel commentatoren waar ik niet graag naar luister. Ik moet trouwens ook Hilbrand Hartlief noemen. Het mooie was dat volleybal, mede dankzij hem denk ik, altijd op TV Noord te zien was. We speelden weliswaar op het een na hoogste niveau, maar zeker eens in de drie weken kwamen we op tv.
Wat is dé sportlocatie van de stad?
We hebben een paar mooie sportlocaties. Het Hitachi Capital Mobility Stadion is een mooi stadion. En MartiniPlaza is een prima locatie. Maar er mist iets. Team 4 Mijl, hier in Groningen, doet het heel goed. Atletiek in Groningen verdient in mijn ogen dan ook beter. Dan denk ik aan een grote hal voor atletiek met bijvoorbeeld een wielerbaan. Zoals in Apeldoorn. Groningen is een fietsstad en qua atletiek doen we het goed hier. Er zijn niet zoveel locaties waar je dit goed samen kunt beoefenen. Dan zeg ik: doe eens gek. Neem de gemeente Eindhoven. Die doneert jaarlijks veel aan het zwemmen. Het kan dus wel.
Met wie zou je een Groninger koek willen eten?
Met de voorzitters van Donitas en Veracles. Sinds kort is er een horizontale instroming mogelijk in de eredivisie volleybal voor de mannen en de dames. Dat kan komend seizoen voor het eerst. Dat gebeurt op basis van organisatie, accommodatie, maar vooral op basis van programma. Je maakt een plan. Die lever je in bij de NeVoBo. Dat plan wordt getoetst op een aantal criteria en dan hoor je of je mee mag doen of niet. Ik denk dat er best wel veel kansen liggen bij de dames want het enige team dat echt veel traint is Talentteam Papendal. Dat team speelt vooral tegen teams die hooguit vier tot vijf keer in de week trainen. Kijk, volleybal is vooral een sport voor wat hoger opgeleiden dus wat dat betreft liggen hier volgens mij dan ook enorme kansen. Er zijn subsidiegelden beschikbaar alleen moeten de clubs wel samenwerken om voldoende financiële middelen te genereren. Vijf jaar geleden trainde ik de dames van Donitas nog met Henny Woldman. Op het een na hoogste niveau werden wij tweede terwijl Veracles als vierde eindigde. Ik dacht toen: ‘zijn we helemaal gek geworden met ons allen?’ Je hoeft niet te fuseren, maar stop er iets boven en dan liggen er enorme kansen.