De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Bram van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen

Door: Jan A. Vander Veen

Hij kwam ter wereld op 9 september 1950 in het roemruchte huize Tavenier in Stad. Groeide op aan de Stadhouderslaan en Antaresstraat. Ging daarna op pad. Bivakkeerde in de Aduarderstraat, Rabenhauptstraat, Anton Coolenlaan, een villa in Roden, de Kraneweg en zetelt sedert jaar en dag in de Ubbengalaan in het rustieke Buitenhof. Abraham Roelof 'Bram' van der Veen was vele jaren financieel manager van tandtechnische laboratoria in Stad. Als pensionado doet hij her en der nog financiele klusjes. Z'n partner Irene is sportdocent. Bram heeft in vroeger jaren basketbal, voetbal, gymnastiek, bowling en golf beoefend. Hedentendage leeft hij zich nog twee maal per week uit op de tennisbaan. Hij is vice-voorzitter van GLTV Cream Crackers. Een jaar of veertig maakte hij de Groningse dreven onveilig in mooie Alfa Romeo's. Enige tijd geleden heeft Bram hoogverraad gepleegd. Hij doet het nu in een Audi.                  

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Kromo met haar ongelooflijke prestaties op de Olympische Spelen 2012 in Londen. Drie gouden plakken mee naar huis. Het is amper te bevatten. De match op 14 september 1983 in het Oosterpark tussen FC Groningen en Atletico Madrid zal me ook altijd bij blijven. Met 3-0 winnen van een topclub is toch ook onvergetelijk? En tot slot de winnende goal van Ronald Koeman uit een vrije trap namens Barcelona in de Europa Cup-finale op Wembley in Londen tegen Sampdoria.                  

Leukste sport om naar te kijken?
Dat zijn er meerdere. Tennis, wielrennen, Moto GP, Formule 1, voetbal. Motorsport is me met de paplepel bij gebracht door m'n pa. Ik ging vaak mee naar grasbaanraces, crosses, speedwayraces en natuurlijk elk jaar de TT.             

Leukste sport om te doen?
Absoluut tennis. Dat doe ik nog steeds twee keer per week het hele jaar door met m'n maatje. Na afloop drinken we twee biertjes en werken we wat bitterballen weg. Vroeger brachten we de hele tent in vuur en vlam. Die tijden zijn geweest. Ik heb ook aan golf gedaan, maar daar heeft deze pensionada geen tijd meer voor, hahaha...         

Favoriete sporter aller tijden?
Zoals zo velen kies ik voor Johan Cruijff. Niet alleen als voetballer. Bovenal als mens en natuurlijk om z'n legendarische uitspraken. En natuurlijk zijn Roger Federer en Rafael Nadal ook grootheden. Federer vanwege z'n elegantie en Nadal wegens z'n nimmer aflatende werklust.                

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gezeur tegen scheidsrechters. Altijd maar doorzeuren. Het is heel bijzonder en super irritant. Ook erger ik me kapot aan de astronomische bedragen die rond gepomt worden in de sport. Het is werkelijk verbijsterend.               

Beste sportboek?
Wim Kieft. Het gaat me om het verhaal achter de sporter. Het is zeer opvallend dat veel sporters tijdens of na hun carriere in grote problemen komen. Kop in de Wind van Wielfred de Jong is ook top. De belevenissen van stoempers met hun fietsen.                  

Beste sportcommentator?
Natuurlijk Theo Koomen. Hij was onnavolgbaar en meeslepend in zijn commentaren tijdens Tour de Frances. Rik de Sadeleer boeide me ook en weer later was er de arrogantie van Mart Smeets. Bij het schaatsen is Erben Wennemars erg bevlogen en vol passie.                     

Beste sportprogramma op tv?
Het voetbaloverzicht op zondag van Studio Sport met het bordje op schoot. Ook het overzicht van andere sporten op zondag wordt een uurtje eerder leuk geserveerd door Studio Sport. Voetbal Inside is meer ouwehoeren in de kantine over iets en niets.                  

 

Beste sportprogramma op de radio?
Poeh...Ik luister eigenlijk nooit meer naar de radio. Vroeger had ik twee favoriete programma's. Langs de Lijn en Edwin Evers op radio 538 met z'n legendarische acts over de broertjes Frank en Ronald de Boer.                 

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Stadjershal. In vroeger tijden heb ik er bijna in gewoond. Nu dartel ik er rond als tennisser en bestuurslid van Cream Crackers. Wie weet wordt in de toekomst het Topsport Zorgcentrum de blikvanger. Het komt tegenover het steeds fraaier wordende tennispark van Cream Crackers.            

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Met Anouk Hoogendijk. Zij was een weekje m'n buurvrouw tijdens m'n vakantie op Kreta. Zij was geweldig lief, spontaan en ook bescheiden. Het lijkt me erg leuk om haar weer te zien.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.