De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Bas Roorda

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief / archief Jan Kanning

Hij is op 13 februari 1973 geboren in Assen, maar woont tegenwoordig in de wijk Helpermaar in Stad met echtgenote Ilse, geboren Van Driel, en hun zoons Mats (13), Finn (12) en Jens (11). Mats keept in de B1 van FC Groningen, Finn is verdediger van Be Quick 1887 C6 en Jens keept in Be Quick 1887 D4. Twee van de drie kids zijn dus in de voetsporen van hun vader getreden. Bas Roorda alias Bassie is de naam. Hij stond zeven jaar op de loonlijst van FC Groningen en was in die periode 123 maal eerste keeper. Bas diende verder NEC, Roda JC en sloot bij PSV z'n loopbaan als reservekeeper op 37-jarige leeftijd af. Drie jaar stond Bas bij de Brabantse topclub onder contract. Hij speelde alleen 29 minuten in de UEFA Cupwedstrijd tegen Fiorentina omdat de befaamde Braziliaan Gomez altijd fit was. In achttien jaar betaald voetbal kwam Bas tot 279 wedstrijden. Sinds 2012 is Bas teammanager van FC Groningen en is hij vooral verantwoordelijk voor allerlei zaken rondom het eerste elftal.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Als keeper van FC Groningen was dat in 2006. We bereikten in de play-offs bijna de Champions League. We hadden in de Arena met 2-0 verloren van Ajax en stonden thuis met 2-0 voor tot Wesley Sneijder ineens vlak voor tijd toesloeg. Het hele traject naar die finale was een happening. En na de uitschakeling kregen we van de fans toch een staande ovatie. Geweldig om mee te maken. Als teammanager steekt het winnen van de KNVB-beker er bovenuit. We hadden in ons coconnetje: spelersgroep, technische staf, medische staf en allerlei andere betrokkenen, echt het gevoel dat we in de Kuip tegen PEC onoverwinnelijk waren. Het is onbeschrijfelijk dat het ook gebeurde.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal staat bij mij natuurlijk op een en daarna komt basketbal. Als ik met de kids bij Donar ben vermaken we ons altijd uitstekend. Je wordt bijna twee uur bezig gehouden met een wedstrijd en allerlei andere ontspannende zaken.

Leukste sport om te doen?
Voetbal behoeft geen nadere introductie. Tegenwoordig speel ik zeven tegen zeven bij Be Quick 1887 met jongens als Edwin Olde Riekerink, Sander van Gessel en Richard Flury. Nee, ik sta niet meer op goal. Ik ben gewoon veldspeler.

Favoriete sporter aller tijden?
In mijn keepersperiode was Edwin van Sar een wereldtopper. En ik heb ook grote bewondering voor Michael Jordan. Ik was ooit met Ilse op een trektocht door Amerika. In elk hotel waar we kwamen stonden tv's aan. De play-offs van de NBA waren aan de gang. Michael Jordan versus Magic Johson oftewel Chacago Bullshit tegen de LA Lakers. Geweldig om te zien.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik erger me aan politici, die de belangrijkheid van de sport niet of nauwelijks inzien. Sport is superbelangrijk en verbindend voor de samenleving. Het bewegen van kinderen bijvoorbeeld. Het gewicht van sport wordt schromelijk onderschat.

Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport van de NOS. Achtergrondreportages boeien me. Heel leuk om te kijken naar bijvoorbeeld Joop Zoetemelk, de gouden Olympische volleyballers en het gewonnen EK 1988.

Beste sportboek?
Ik lees wel autobiografische boeken, maar kom meer aan m'n trekken in het literaire sporttijdschrift Hard Gras. De manier van het schrijven van die bijzondere verhalen spreekt me zeer aan.

Teamsport of individuele sport?
Dat is een gemakkelijke keuze, Teamsport natuurlijk. Samen dingen doen, elkaar sterker maken, contacten onderling en met ouderen de jongeren helpen dat is echt mijn ding.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Dan moet ik toch terugkomen op de bekerwinst van FC Groningen in de Kuip. Hoe vaak maak je zoiets mee in je leven? Misschien maar een keer en ik was er bij. Verder heb ik grote waardering voor wereldtoppers als Ranomi Kromowidjojo, Marianne Timmer, Arjen Robben en Jur Vrieling. Het zijn lui, die hoofdprijzen pakken en daar gaat het vooral om in topsport.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Nu de Euroborg en wat mij betreft straks ook ons trainingscomplex annex Topsport Zorgcentrum op Corpus den Hoorn. Een unieke combinatie en heel belangrijk ook voor onze jeugdopleiding, de slagader wat betreft de toekomst van FC Groningen. In het Topsport Zorgcentrum kunnen ook andere topsporters en breedtesporters terecht. Velen zullen er van gaan profiteren.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Eerst dacht ik aan Ton Boot, een bijzonder intrigerende coach in z'n periode bij Donar. Ik kies toch voor Arjen Robben. Ik hoop van ganser harte dat hij een prachtig seizoen krijgt met Bayern München en vooral het Nederlands elftal. Ik zou graag van hem willen weten hoe de topsportbeleving is op het allerhoogste niveau en wat z'n toekomstplannen zijn. Dat laatste zullen wel meer mensen uit deze regio van Arjen willen weten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.