De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Bart de Vries

Door: Jan A. Van der Veen

Hij stond in vroegere jaren te boek als een technisch bekwame tennisser alsmede een groot strateeg. Maakte de centercourts onveilig, pakte vele prijzen mee en was aanjager van de Derde Helft met woeste levensliederen. Tegenwoordig is Bart de Vries ietwat rustiger. Is verbonden aan de roemruchte vereniging Cream Crackers als trainer en coach. Ondermeer is hij opperbaas van het eerste team dat wel eens kampioen van de Hoofdklasse kan worden. Bart bivakkeert met partner en dochters Pien (11) en Claire (10) in Assen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De Olympische Spelen van 2012 in Londen. Ik was er met m'n maat Harry Oolders. We hebben met 4000 fans in het Holland Heineken House via levensgrote schermen de gouden race van Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrij gezien. Het was een onvergetelijke gebeurtenis. Verder wil ik graag nog even benoemen het eerste kampioenschap van Donar met onder anderen David Lawrence en de Europa Cupwedstrijd van FC Groningen in het Oosterpark tegen Partizan Belgrado. De FC won met 4-3 en Milko Djurovski speelde bij de tegenpartij.

Leukste sport om naar te kijken?
Tennis en hockey. Tennis heeft alles. Je moet topfit zijn, mentaal sterk zijn en strategisch inzicht hebben. Alles moet dus kloppen. Dat geldt ook voor hockey. Ik kijk graag naar toptennis, maar kan ook genieten van de kleintjes. Onze dochters hockeyen bij HVA. Ze vinden het fantastisch.

Leukste sport om te doen?
Dan kom ik toch weer bij tennis. In de zomermaanden speel ik wekelijks met ouwe maten bij de Hertenkamp in Assen. Dat is genieten met natuurlijk drankjes erbij. In de wintermaanden binden we de skilatten onder. We gaan twee keer naar Oostenrijk en ik ga altijd nog een weekendje met maten.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Hij is de grootste ambassadeur die Nederland ooit heeft gehad. Niet alleen als voetballer en trainer was hij uniek, ook als mens met bijvoorbeeld z'n Foundation.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gezeur en gezeik tegen scheidsrechters. Niet alleen bij voetbal, maar ook bij hockey en in mindere mate tennis. Vaak zijn ouders erbij betrokken. Dat zijn lastige figuren. Ouders maken zich vaak drukker dan de kinderen zelf.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport van de NOS. Ik heb het voetbal een beetje los gelaten, maar volg verder alles wat los en vast zit. Natuurlijk volg ik de Tour de France van vroeg tot laat en de Olympische Zomer- en Winterspelen. Machtig mooi.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn heb ik altijd aan staan. Deskundige verslaggevers worden afgewisseld door mooie muziek. Vroeger was Theo Koomen m'n held met altijd mooie verhalen. Vanuit het niets kunnen die verslaggevers iets moois fabriceren.

Beste sportboek?
ZAK. Het gaat over Raymond de Vries, voormalig kampioen hoogspringen. Hij heeft alles wat God verboden heeft gedaan. Van gokken tot hoeren en dergelijke. De opkomst en ondergang van een topatleet wordt mooi omschreven.

Beste sportcommentator?
Mart Smeets. Hij is een ongelooflijk arrogante vent. Tegelijkertijd is hij de beste prater. De man heeft heel veel kennis. Hij ademt sport.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Corpus den Hoorn. Zeker met het Topsport Zorgcentrum op komst. Je kunt er tennissen, hockeyen, voetballen, honkballen, wielrennen, softballen enzovoorts.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadskakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Danny Cruijff. Zij is altijd op de achtergrond gebleven. Danny moet welhaast een heel bijzondere vrouw zijn Ik zou wel eens willen weten hoe zij eigenlijk heeft geleefd met zo'n grootheid als Johan.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.