De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Azing Griever

Door: Jan A. Van der Veen

Door: Jan A. Van der Veen
Datum: 30 juli 2019

Hij is ter wereld gekomen in Noordbroek min of meer in het cafe van pa en ma. Het consumeren is hem dus met de paplepel ingegoten. Azing Griever (21/07/1945) was van 1964 tot 1982 keeper van FC Groningen, sc Heerenveen en opnieuw FC Groningen. Hij is de enige goalie die tweemaal de Tonny van Leeuwen-trofee won als minst gepasseerde doelman in het betaald voetbal. In het seizoen 1973-1974 liet hij bij sc Heerenveen 13 ballen door in 34 matches. In het seizoen 1979-1980 deed hij het nog beter in de goal van FC Groningen. Slechts 7 (!!!) maal moest Azing vissen. Met FC Groningen promoveerde hij naar de Eredivisie. Ooit verschalkte hij aan de Langeleegte z'n Veendam-collega Jochem Lokken door met een formidabele uittrap namens sc Heerenveen te scoren. Na z'n keepersloopbaan ging Azing nog 26 jaar door in de voetbalsector. Hij was trainer van de afdeling Groningen van de KNVB, Germanicus, Hoogeveen, Heracles, FC Emmen, Veendam, opnieuw FC Emmen. Met FC Emmen speelde hij 4 keer zonder succes in de play offs en met Heracles drie keer. Ook was Azing technisch direkteur van Heracles, FC Emmen, nationaal team Aruba alsmede bondscoach. Namens de KNVB schoolde hij ook trainers bij in Colombia en had hij de jeugdselecties aldaar onder z'n hoede. Voorts was hij spelersbegeleider namens de VVCS. Sedert 2010 is de actieve vlam gedoofd. Sinds jaar en dag is Azing analist van RTV Noord. Hij bivakkeert in een riant landhuis in het rustieke Drentse Ermerzand. Golfen is nu z'n passie. Zeker driemaal per week vertoont hij z'n kunsten in Zweelo en op allerlei courts in Duitsland. Aan een lang vervlogen relatie heeft Azing een zoon overgehouden. Gerard (49) woont in Sittard en is opperbaas van sportzaken in Maastricht, Eindhoven (2) en Sittard. Z'n kleinkids Bram en Jikke zijn Beachvolleyballers.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het overlijden van Tonny van Leeuwen. Hij kwam om tijdens een autoongeluk nabij Meppel. Ik was bij FC Groningen zes jaar tweede keeper achter Tonny. We trainden dagelijks met elkaar en trokken ook buiten het veld met elkaar op. Toen het ongeluk gebeurde was ik net vertrokken naar sc Heerenveen. Tonny heeft m'n loopbaan beinvloed en was bovenal een prettig persoon.

Leukste sport om naar te kijken?
Ik kan niet anders zeggen dan voetbal. Ik zie op Fox 7, 8 wedstrijden per week, ben altijd bij de thuismatches van FC Groningen en ook regelmatig bij FC Emmen. Het prettigst om naar te kijken vind ik de matches van de topclubs in de Champions League.

Leukste sport om te doen?
Dat was natuurlijk voetbal. Ik heb het gespeeld van m'n tiende tot m'n 38ste. Op wat oudere leeftijd moest ik iets anders gaan doen. Het is golf geworden. De Gelperberg in Zweelo is m'n thuishaven. Ik moet zeggen dat ik de boel aardig onder controle. Ik speel ook competitie en golf vaak met vrienden in Duitsland. Dat is hier om de hoek.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff wiens hele carriere ik heb gevolgd. Ik was erbij tijdens z'n debuut voor Ajax in het Oosterpark. Zo ineens was daar een jochie met spillebenen. Toen kon je al bespeuren dat hij bovenmodale kwaliteiten had. Johan is de beste voetballer die ons land gehad heeft. Hij heeft z'n leiderschap zelf gefabriceerd. Johan vertelde z'n trainers al hoe er gespeeld moest worden. Ook in de maatschappelijke sector liep Johan voorop met allerlei projecten.

Grootste ergernis op sportgebied?
De VAR is dramatisch. Niet de VAR op zich, maar het gebruik ervan. Het wordt steeds doller. Nu weer schermen in de stadions om uitleg te geven aan de toeschouwers. Een wedstrijd duurt tegenwoordig zo 100 minuten. De scheidsen zijn zichzelf ook niet meer. De KNVB moet een voorbeeld nemen aan het hockey. Teams mogen per helft 1 keer gebruik maken van de VAR en voor de scheidsen is het idem dito. Er is nooit of te nimmer gezeik. Gezeik be tekent gewoon foetsie.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat was vroeger Barend en Van Dorp met Jan Mulder als tafelgenoot. Er was sprake van deskundigheid. Dat programma van de NOS met Tom Egberts vind ik helemaal niks. Ook VI met Johan Derksen boeit me totaal niet. Fox Sports kijk ik het liefst en dan bedoel ik de wedstrijden natuurlijk.

Beste sportprogramma op de radio?
Nog altijd Langs de Lijn. Vroeger had je illustere figuren erbij als Koos Postema. Ze brengen nu een mooie mix van live topsport en muziek. Op zondag heb ik in de auto altijd Langs de Lijn opstaan. Als ik toevallig een keertje thuis ben kies ik voor de tv.

Beste sportboek?
Betaalde Liefde van Marcel Maassen. Het gaat over de ontwikkeling van het voetbal en hoe de commercie ontstaan is. Ook het Bosman-arrest en de gevolgen worden omschreven. Voetbalclubs zijn gewoon handelsondernemingen. Neem FC Emmen. 21 uitgaande transfers en 12 binnen komende transfers. Het is van de gekke. En dat de transferperiode doorloopt tot 1 september terwijl de competitie begonnen is, is een farce.

Beste sportcommentator?
Herman Kuiphof van weleer. En Koen Verhoef was ook okay. We verloren met sc Heerenveen een bekerwedstrijd via penalties van Feyenoord. Ik speelde wel aardig en mocht met Kuiphof in de auto mee naar de studio in Hilversum voor een interview op tv. Het regende keihard en op de een of andere manier besloegen telkens z'n brillenglazen. Het was me toch een ritje. Gelukkig kon ik met een taxi terug. De commentatoren van nu vind ik niet veel soeps. Ze vinden het allemaal zo geweldig.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is nu de Euroborg tenminste van binnen. Maar de Euroborg kan lang niet tippen aan het Oosterpark van vroeger. Die sfeer daar vergeet ik nooit weer zo lang ik leef. Als het Oosterpark uitverkocht was zette men doodleuk een paar honderd klapstoeltjes langs het veld. Als spelers vonden wij het prachtig en gingen we helemaal los.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Louis van Gaal. Met Louis heb ik de cursus Coach Betaald Voetbal gedaan. Ik vond hem altijd een bijzonder aimabel persoon, maar daar is nu verandering in gekomen. Als analist op tv vind ik Louis een hork  en tijdens de Tour ging hij Dylan Groenewegen even vertellen hoe die een sprint moest doen. Tsja... Ik zou van Louis wel eens willen weten wat al die voetbalsuccessen met hem gedaan hebben.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.