De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Auke Scholma

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Feiko van der Veen

Hij is een Fries van komaf. Kwam ter wereld op 26 augustus 1956 in Opeinde. Verhuisde 20 jaar verderop naar Stad en bivakkeert sedert 1987 in het rustieke Baflo. Auke Scholma is de naam. Profdammer van professie. Recordhouder met 31 deelnames aan NK's. Veroverde in 1995 in Stadskanaal de Nederlandse titel. Beste prestatie op een WK in 2007 in Hardenberg met de 5e plaats. Beste prestatie op een EK in 1983 in Deventer met de 4e plaats. Vijf nationale clubtitels prijken achter z'n naam met Fivelgo uit Appingedam, Westerhaar, Culemborg en tweemaal Hijken DTC. Met die Drentse club verwacht Auke spoedig opnieuw kampioen te worden. Naast z'n activiteiten met de witte en zwarte schijven is Auke medewerker van het Dagblad, commentator bij grote toernooien en partijproblemist. Ook was hij secondant van de wereldkampioenen Harm Wiersma en Ton Sijbrands. Auke leeft samen met Marjan van der Groep, die ergotherapeut bij het UMCG is. Uit een eerdere relatie zijn dochter Asa en zoons Simon en Jasper voortgekomen. Zij allen wonen in Stad en Ommeland evenals twee kleinkids.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De wereldtittel dammen van Jannes van der Wal in 1982 in Sao Paulo. Hij was in die tijd op z'n best. Russen deden niet mee, maar onder anderen Harm Wiersma en Rob Clerc wel. Vlak daarvoor had Jannes nog een toernooi gewonnen waaraan alle Russen mee deden. Ik heb Jannes opgehaald van Schiphol en was er ook bij tijdens die legendarische tv-uitzending met Mies Bouwman. Jannes gaf geen antwoord op vragen of antwoordde met ja of nee, hij was in een klap een heel bekende Nederlander.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal staat bij mij bovenaan. Ik ben er ook mee opgegroeid en heb tot m'n achttiende gespeeld bij ONT. Mijn vader was mede-oprichter van die club. Ik moest stoppen na een autoongeluk waarbij ik een beenbreuk opliep. Vanaf m'n elfde damde ik ook. Snooker vind ik ook heel leuk om naar te kijken.

Leukste sport om te doen?
Voetbal vroeger en tegenwoordig nog dammen. En in recreatief opzicht verder allerlei sporten als hardlopen, schaatsen, biljarten. In mijn woonplaats Baflo biljart ik nog steeds.

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is lastig. Je kunt niet alle sporten over een kam scheren. Als je jong bent heb je een idool. Voor mij was Eusebio de held op het WK in Engeland. Een uitermate sierlijke voetballer. Nu is er Messi en zijn er nog een paar grootheden. Abebe Bikila was ook een fenomeen. Hij won op de Olympische Spelen in 1964 in Tokyo de marathon op blote voeten. Ik heb die race gezien in de schouwburg in Drachten.

Grootste ergernis op sportgebied?
Veel te weinig aandacht voor de kleinere sporten als bijvoorbeeld dammen en schaken. Die journalisten gaan als een soort hoerenlopers achter de commerciele sporten aan. Als die journalisten zich was meer zouden verdiepen in de achtergronden van allerlei sporters zou de wereld er heel anders uitzien. Als een sport te weinig aandacht krijgt laten sponsoren het afweten en is er te weinig aantrekkingkracht voor de jeugd.


Beste sportprogramma op televisie?
Ik vind het heel leuk om snooker te volgen op de BBC. Deskundige mensen houden zich er mee bezig. Andere Tijden Sport is ook interessant en natuurlijk op zondag de samenvattingen van de Eredivisie.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister niet meer zoveel. Na uitwedstijden met Hijken DTC heb ik in de auto wel altijd Langs de Lijn aan. En tijdens de Tour de France ook nog wel eens met op de achtergrond de televisie.

Beste sportboek?
Dat zijn een paar boeken van Ton Sijbrands. Hij heeft ook een prachtig boek geschreven over Andris Andreiko, z'n eerdere tegenstander in de strijd om de wereldtitel. Andreiko is vermoord in 1976. Hij was pas 33 jaar. Een dronken zeeman sloeg in een kroeg in Riga z'n schedel in. 

Beste sportcommentator?
Dat was vroeger Ton Sijbrands. Hij is gestopt in 1988. Ik ben hem min of meer opgevolgd. Ik heb veel van z'n demonstraties geleerd en heb er nog altijd profijt van. Analyses van Alexander Schwarman in Hoofdlijn zijn ook leuk om te lezen. Hij is een van de weinige damtoppers die het doet.

Wat is voor jou de sportlocatie van de stad?
Ik woon sinds 1987 in Baflo en kom niet zo veel meer in de stad. Vroeger was het Oosterparkstadion m'n favoriete locatie. In de tijd van GVAV met Tonny van Leeuwen, Piet Fransen en Martin Koeman Ik was ook bij het debuut van Johan Cruijff. Ik ben in korte broek in een lichtmast geklommen. M'n benen waren na afloop verbrand. In het Oosterparkstadion heerste destijds altijd een gemoedelijke sfeer. Velen dronken op de tribune een citroentje met suiker. 

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Marianne Timmer. Een fascinerende sportvrouw uit Sappemeer. Ze schaatste elegant en is nog steeds een zeer interessante en mooie lady. Marianne is echt een Gronings sporticoon.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.