De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Arnold Ensing

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld FC Groningen: Jan Kanning

Hij is van 17 januari 1972 en zag het levenslicht in Hoogeveen. Zes jaar later verhuisde hij naar Haren en sinds 1992 bivakkeert Arnold Ensing in de Schilderswijk in Stad. Z'n partner sinds jaar en dag is Judith van Dijk. Het koppeltje heeft twee kinderen: Lisanne (13) en Casper (11). Lisanne volleybalt bij Lycurgus in de MC 3 en doet aan taekwondo. Casper voetbalt in D 6 van Be Quick, tafeltennist en doet ook aan taekwondo. Arnold heeft tien jaar bij Be Quick gespeeld. Het tweede elftal was voor hem het hoogst haalbare. Hij was rechtsbenig en bruikbaar in alle linies. Tegenwoordig is biljarten z'n hobby. Arnold belandde als 15-jarige in de horeca. In het vermaarde etablissement het Fust, de zaak van z'n vader Herman, mocht Arnold afwassen en schoonmaken. Langzaam groeide hij door tot achter de bar. Toen het Fust was verkocht en z'n pa café Soestdijk en café Wolthoorn kocht, verhuisde Arnold mee. In 2004 namen Arnold en z'n broer Jeroen de Wolthoorn over. Sinds 2012 is Arnold alleenheerser en waakt hij over acht personeelsleden. 

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de historische bekerwinst van FC Groningen op PEC Zwolle. Ik was er bij in de Kuip met Casper. De sfeer daar was ook uniek met zo'n 20.000 Groningers. We hebben genoten. Ik heb heel veel wedstrijden gezien, maar dit was het absolute hoogtepunt. Een dag later heb ik die finale nog teruggezien. Ik kwam weer helemaal in de sfeer en kreeg er kippenvel van.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal en volleybal, in die volgorde. Ik ben elke week bij Casper langs de lijn hoe vroeg het ook is en hoe laat het ook geworden is in de kroeg. En als het even kan ben ik ook bij het volleybal van Lisanne. Heerlijk man die sportende kids. Op die leeftijd is er nog weinig gezeik en staat de spelvreugde voorop.

Leukste sport om te doen?
Dat is voetbal. Heb het tien jaar gedaan en later nog twee jaar in een vriendenelftal gespeeld. Als ik nu jongens uit die periode tegenkom is het altijd weer feest. Op een gegeven moment scheurde ik m'n enkelbanden. Dat was een duur geintje want ik kon niet werken. Toen ik weer redelijk opgeknapt was wilde m'n hoofd wel weer, maar de rest van m'n lijf helaas niet.

Favoriete sporter aller tijden?
Met afstand Lionel Messi van FC Barcelona. Hij is een regelrecht fenomeen. Zonder sterallures draait hij al ontzettend lang mee in de echte top van het voetbal. Types als Messi daar hou ik van.

Grootste ergernis op sportgebied?
De uitschakeling van Oranje voor het EK van 2016 in Frankrijk. In zo'n zwakke poule zo kansloos. Ik snap best dat het niet altijd prijs kan zijn na de bronzen medaille op het WK in Brazilië, maar toch? Oranje heeft het als piepklein landje jarenlang uitstekend gedaan. Nu is Oranje niet meer of minder dan een ‘gewoon’ voetballand en dat doet pijn.

Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport vind ik top en Holland Sport van die kale Wilfried de Jong vond ik altijd heel interessant. Studio Sport kijk ik ook graag naar vanwege de wedstrijdverslagen.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport onder meer vanwege het sociale karakter. Mensen leren kennen en doorgronden, teambuilding en saamhorigheid. Dat maakt het zo mooi. Ik heb onze kinderen ook verplicht om op een teamsport te gaan.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger sporter geleverd?
Dan springt Ranomi Kromowidjojo er bovenuit. Natuurlijk door haar Olympische zwemtitels in 2012 in Londen. Het waren unieke prestaties. En ook nog eens tot stand gebracht door een mooie nuchtere Groningse meid.
 

Beste sportcommentator?
Dat is voor mij Hugo Walker, die helaas op 26 maart dit jaar is overleden. Hugo is 82 geworden. Hij werd beroemd door z'n schreeuw: 'Komt dat schot'. Hugo had een prachtige stem en was razend enthousiast. Dat is belangrijk om de boel goed over te brengen.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Dat was vroeger natuurlijk het Oosterpark. Als jongetje ging ik er altijd heen met een vriendje wiens vader bij AGO werkte. Dat bedrijf was toen hoofdsponsor van de FC en daardoor hadden we altijd vrijkaartjes. Nu is de Euroborg m'n favoriet. Als ik tijd heb ben ik er. Dat komt natuurlijk ook omdat ik van alle sporten het meest met voetbal heb. Het stadion Esserberg heeft ook iets speciaals door z'n karakter en ligging.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Ik ben niet zo'n ontbijter in verband met m'n werk. Als het dan toch moet, dan kies ik voor Marcel Groninger. We zijn allebei erg druk en daardoor zie en spreek ik hem te weinig. Hij heeft Be Quick destijds naar de Topklasse geleid, doet het nu prima bij de Topklasser HHC in Hardenberg en is voor het derde seizoen assistent-trainer van FC Groningen. Ik vind het mooi dat Marcel stap voor stap verder komt in het trainersvak.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.