De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Arjan Taaij

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Hij is bezig aan z'n derde seizoen als trainer-coach van de volleyballers van Abiant Lycurgus en is onlangs met z'n partner Evelien Batting de illegaliteit ontstegen. Het liefdeskoppel is begin september eindelijk getrouwd. Uit de relatie waren al twee dochters voortgekomen: Louise (4) en June (2). Arjan Taaij en z'n gezin bivakkeren in een rustiek gesitueerd landhuis in Harkstede. Arjan staat op de loonlijst van de Hanzehogeschool als docent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en als lector sportwetenschappen. Hij voetbalt in de zaal in een stratencompetitie en stapt af en toe op z'n racefiets. Bovenal is Arjan als seizoenkaarthouder een zeer fanatiek supporter van FC Groningen. Allerlei andere sporten volgt hij ook intensief.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Met afstand de bekerwinst van FC Groningen in de Kuip tegen PEC Zwolle. Ik was er bij met m'n zwager en schoonvader. Ik was voor de eerste keer in de Kuip. Man, wat een belevenis. Er is echt historie geschreven op die dag. FC Groningen gaat nauw aan m'n hart.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk volleybal. Het is een technisch ontzettend lastige sport. Er is bijna geen sport met zoveel mensen op zo'n klein veld en volleybal is explosief en uitermate complex. Basketbal bij Donar is ook top. Ik ga er vaak heen voor de beleving en entourage.

Leukste sport om te doen?
Dat is tennis. Ik was een talentje. Ik heb gespeeld bij de Woldmeppers in Harkstede. Ik had een sterke forehand en kon goed serveren. Om m'n backhand liep ik steeds heen. Ik stond ooit in de finale van het Slochters kampioenschap. Tsjongejonge, ik werd helaas met twee keer 6-0 compleet weggemept. Dat was me wat.

Favoriete sporter aller tijden?
Jurjen Veerman, de vroegere spelverdeler van Lycurgus. Op m'n achttiende speelde ik in het tweede van Lycurgus, m'n broer speelde in het eerste. Op een gegeven moment deed Jurjen een stapje terug en ging hij ook in het tweede spelen. In feite moest ik toen met hem concurreren. Jurjen was en is nog steeds een fantastische vent. Hij nam mij op sleeptouw. Ik heb in die periode ook geleerd dat je met weinig talent heel ver kunt komen mits de wil er is.

Grootste ergernis op sportgebied?
De achterbaksheid van sommige mensen. Of het nu sporters zijn of bestuursleden of journalisten. Ik snap best dat in het heetst van de strijd grenzen worden opgezocht, maar die moeten niet overschreden worden. Ik kan met de hand op m'n hart zeggen dat ik ten allen tijde integer, open en eerlijk ben.

Beste sportprogramma op televisie?
Holland Sport vond ik altijd een prachtig programma met Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Heel jammer dat het er niet meer is. Het was een programma met diepgang, diversiteit en inhoudelijk voortreffelijk. Andere Tijden Sport vind ik ook boeiend.

Beste Sportboek?
Talent Coach van Daniël Coyle. De ondertitel is 'Greatness is not born it's grown'. Het is een prachtig boek over talentontwikkeling en geeft ook aan dat een talent ook te beïnvloeden is.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Dat moment gaat dit seizoen plaatsvinden. Lycurgus gaat eindelijk prijzen pakken. Het gaat nu echt gebeuren want we hebben een fantastische selectie. Er zijn vier prijzen dit seizoen te vergeven: het kampioenschap, de beker, de Super Cup en de Europa Cup. Let op, Lycurgus gaat oogsten.

Beste sportcommentator?
Jack van Gelder is op de radio fantastisch. Met name z'n voetbalverslagen in Langs de Lijn. Mart Smeets vind ik ook goed over Amerikaanse sporten. En Karel-Jan Buurke van RTV Noord doet z'n job uitstekend. Hij is innovatief, betrokken, enthousiast en sympathiek.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Met afstand de Euroborg. Een locatie, die sport uitademt en uitstraalt. Als ik er binnenloop zie ik een veld, twee doelen en allemaal groenwitte kuipjes. Adembenemend, telkens weer.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Joop Alberda. Ooit was hij coach van het gouden Olympisch volleybalteam. Joop heeft vroeger bij Lycurgus gespeeld en was later coach van Donitas en Lycurgus. Hij woonde in een straat tegenover mij in Stad en heeft vervolgens gewoond in Haren en Glimmen. Ik zou graag van hem willen weten wat hij vindt van ons ambitieplan Lycurgus in 2020. Wij willen over vijf jaar in de Champions League spelen. Binnenkort heb ik een eetafspraak met Joop. Als we niet in Groningen gaan eten neem ik een echte Groninger koek van Knol voor hem mee.

NB De opmerking van Arjan Taaij dat zijn team dit seizoen zou gaan oogsten is bewaarheid. Lycurgus veroverde op 11 oktober 2015 de eerste hoofdprijs in de historie door de Super Cup afgetekend (3-0) te winnen ten koste van Zwolle.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.