De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Arjan Blaauw

Arjan Blaauw vertrok op zijn zestiende vanuit Stadskanaal naar het internaat van FC Groningen en is nooit meer uit de stad vertrokken. Speelde voor de FC, BV Veendam en BVO Emmen ruim 300 duels in het betaalde voetbal. Was teamgenoot van Milko Djurovski, heeft enkele trainersdiploma’s en is op gezette tijden analist voor RTV Noord. “Blaauwtje” is verzot op de bal en voetbalt zelf met een aantal oude voetbalmakkers nog steeds omdat het spelletje hem maar niet loslaat.


Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zal 3 mei aanstaande worden; het winnen van de KNVB-beker door FC Groningen in de Kuip.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Zowel als liefhebber en als oud-profvoetballer. Het is leuk en interessant om een wedstrijd te analyseren maar ik kan ook enorm genieten van een leuke pot voetbal op lager niveau. Jeugdvoetbal heeft daarbij mijn bijzondere aandacht.

Leukste sport om te doen?
Daar komt ‘ie weer. Voetbal. Dat is mijn sport. Al moet ik zeggen dat alle balsporten mij wel liggen. Tennissen, basketbal en vroeger zelfs handbal. Ik kon het vrij aardig en wilde altijd winnen…

Favoriete sporter M/V aller tijden?
Lionel Messi. Een combinatie van geluk, talent en wilskracht. Geluk dat hij werd ontdekt, wilskracht dat hij van kleins af aan heeft doorgezet in een vreemde omgeving en zo véél talent. Zo klein en nog overal beter in zijn. En hij blijft het waarmaken. Ongelofelijk.

Grootste ergernis op sportgebied?
Voetballers die getackeld worden waardoor het spel stil komt te liggen terwijl er vaak weinig tot niets aan de hand is. Na een ‘behandeling’ zie je zo iemand vaak gelijk weer een enorme sprint trekken. Terwijl het spel 3 minuten heeft stilgelegen. Wel of geen overtreding; speler er (zelf) uit en doorgaan. Met een verzwikte enkel kun je echt nog wel naar de zijkant. Zo krijg je meer dynamiek en effectieve speeltijd.

Beste sportboek?
​De dronken rechtsbuiten van Herman Sandman. Gezien mijn roots in de Knaolstreek heel herkenbaar. Mooi beschreven en veel illustere namen. “Alle ballen op Jan Redmeijer”! Voetbal in de oervorm.

Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nog niet kennen? Waarom?
Jorg Schreuders. Een zeer talentvolle speler van Be Quick E1. Hij is helemaal gek van voetbal en gaat er op een leuke manier volledig voor.

Teamsport of Individuele sport?
Zonder twijfel teamsport. Het sociale karakter, de (al dan niet afgedwongen) hierarchie, het groepsproces, kleedkamerhumor en het delen van winst en heel soms verlies.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Dat is onmiskenbaar Arjen Robben. Moet je je voorstellen. De zilveren en bronzen medaille op het WK, Championsleague, allerlei individuele prijzen en ik weet niet hoeveel titels en bekers. En dat voor een jongen uit Bedum. Dat is echt super knap.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Het (oude) Oosterpark stadion. Historie. Daar waar echte voetbalbeleving heerste. Engelse sfeer, kort op het veld. En natuurlijk 7 jaren heel intensief doorgebracht toen ik in het internaat zat. Ik denk dat veel Groningers het -in zekere zin- nog steeds een beetje missen.

Met wie zou je weleens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Dat zou na een avond stappen met Eddie Vedder van Pearl Jam zijn. Ik schat in dat we dan tegen ontbijttijd zullen afronden. Met een aantal vrienden struin ik sinds jaar en dag festivals en concerten af. Een grote passie. Zo belandden wij lang geleden in Vera waar Eddie toen speelde en hebben daar erg met hem gelachen. Het lijkt mij prachtig om met hem zijn hele loopbaan nog eens door te nemen.