De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Annica Tjalma

Door: Emiel Venema

Annica Tjalma is 30 jaar oud en woont in de stad Groningen. Haar liefde voor de sport kreeg ze mee van haar vader die zelf vroeger geen onverdienstelijk amateurvoetballer was. Ze schaatste van haar zesde tot haar negentiende in de Groninger selectie en reed meedere NK’s bij de junioren. Vanuit haar liefde voor sport rolde ze de sportjournastiek in. Haar eerste journalistieke stappen zette ze bij RTV Noord als stagiair op de sportredactie. Voor haar afstudeerscriptie produceerde ze de documentaire ‘ 40 jaar FC Groningen: het is een volksclub’. In het seizoen 2014-2015 produceerde en presenteerde zij een wekelijks sportjouraal op Podium-TV, waarna ze het journalistieke toneel tijdelijk verliet wegens motivatieproblemen. In 2018 keerde zij terug, achter de schermen bij FOX Sports als fieldproducer in de Eredivisie. Helaas is daar momenteel geen plaats voor haar wegens de coronacrisis en een reorganisatie, maar ooit hoopt zij hier weer terug te keren. Tevens is zij sinds drie jaar HR-Manager bij het Groningse Gadero. 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis? 
De 5-1 in de play-offs van FC Groningen in 2011 tegen ADO Den Haag. Ik bleef, ondanks de 1-1 ruststand, wel kijken na de pauze, want als je met 5-1 kunt verliezen, kun je ook met 5-1 winnen.Ik weet nog dat ik na afloop zei:’Misschien is de impact uiteindelijk nu wel groter nu ze geen Europees voetbal hebben gehaald want we voelen nu echt de pijn.’ Dat klopt denk ik wel want veel mensen hebben het er nu nog over.

Leukste sport om naar te kijken? 
Shorttrack. Shorttrack is spektakel, sensatie en spanning. De liefde voor deze sport ontstond natuurlijk door Sjinkie Knegt. Hij behaalde in 2014 de eerste Nederlandse shorttrack-medaille tijdens de Olympische Spelen. Vanaf dat moment werd shorttrack een populaire kijksport.

Leukste sport om te doen? 
Volleybal, maar dan wel als libero, want smashen zit er voor mij niet in. Blokkeren trouwens ook niet, want mijn lengte zit niet echt mee. En tennis, dat deed ik altijd op de camping. Wel gek eigenijk dat ik hier geen schaatsen noem. Misschien heb ik dat te lang en te vaak gedaan. 

Favoriete sporter aller tijden? 
Die heb ik niet. Ik hou wel van markante sportfiguren, maar het is vaak veel te serieus. Het mag allemaal wel wat losser. Ik heb meer met sporters die hun eigen weg kiezen zoals Peter Sagan en Zlatan Ibrahimovic, Ik vind de video’s van Andy van der Meijde ook altijd hilarisch. Dan zie je sporters op een andere manier dan tijdens een standaardinterview. Dan komen ze echt los.

Grootste ergernis op sportgebied? 
Verslaggevers die veel te lange interviews houden. Dan is de slotvraag al drie keer gesteld en dan komt er nog een vraag achteraan. Bert Maalderink heeft er bij het schaatsen vaak een handje van. Dat denk je dat het klaar is en dan gaat het nog een keer over de Olympische Spelen die pas over twee jaar plaats vinden. Heel irritant.

Beste sportprogramma op tv? 
Holland Sport door de manier van interviewen van Wilfried Jong, Zijn interviewtechniek was een voorbeeld voor mij. Hij durfde pijnlijke punten op een menselijke wijze bespreekbaar te maken. Daarmee wist hij nog dieper binnen te dringen bij de geïnterviewde.

Beste sportprogramma op de radio? 
Langs de lijn, met Sebastiaan Timmerman als commentator. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt met zoveel parate sportkennis en achtergrondinformatie. Er is niks mooier dan op zondagmiddag Radio 1 aan te zetten en naar de voetbalflitsen te luisteren.

Beste sportboek? 
Zlatan. Voor hem is de wereld een grote grap, Toch mooi als je zo in het leven kunt staan. Aan de andere kant wordt het ook wel wat makkelijker om er zo mee om te gaan met zo’n inkomen, haha.

Beste sportcommentator? 
Ik noemde hem al: Sebastiaan Timmerman. Hij becommentarieerd wielrennen en schaatsen voor de NOS. Zijn voorbereiding op elke wedstrijd is een voorbeeld voor iedere commentator. Hij weet waar hij over praat. Je kunt hem niet op fouten betrappen.

Wat is dé sportlocatie van de stad? 
Voor mij is dat Sportcentrum Kardinge, waar ik tot mijn negentiende bijna dagelijks te vinden was op de schaats. 

Met wie zou je een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten? 
Met Joshua Kimmich van Bayern München en Die Mannschaft. Hij is mijn dus nu niet meer geheime crush. Dus als iemand zijn nummer heeft?
 


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.