De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Anne Buunk

Door: Jan A. Van der Veen

Ze is een kind van Paddepoel in Stad. Geboren en getogen in de Marsstraat. Woonde verderop in het leven in de Reitdiepwijk, Zaagmuldersweg, Kleine Pelsterstraat, Vreydemalaan en Deliplein. Anne Buunk (11-06-1988) resideert nu met cipier Niiwino Geertsema in de Soendastraat. Het liefdeskoppeltje betrekt in januari een rustiek landhuis in Winsum. Pa was en is nog steeds een hardloper, de veel te vroeg overleden ma deed fanatiek aan volleybal net als Anne. Ze is in optima forma een Lycurgiaan. Heeft het Praedinius Gymnasium doorlopen. Studeerde vervolgens een jaartje Economie aan de RUG en bekwaamde zich daarna in de Psychologie. Anne is inmiddels Master Neuropsychologie. Ze arbeid sedert 2012 bij het UMCG. Anne is nu in opleiding tot klinisch neuropsycholoog.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk het eerste kampioenschap van Lycurgus in de historie. Dat was in 2016 in een mudjevol MartiniPlaza. Het was vooral de verdienste van aanjager Jack Suiveer. De match tegen Orion op zich was niet echt spannend want Lycurgus won met 3-0. Helaas moesten Niiwino en ik onmiddellijk na afloop weg naar een 50-jarig huwelijk. In de loop van de avond zijn we met Karel-Jan Buurke nog even wat biertjes gaan drinken. In Shooters kwamen we het hele spul tegen. Gerard Smit en Arjan Taaij waren ook al mooi in de olie. Het was al met al een dolle boel.

Leukste sport om naar te kijken?
Volleybal. Het liefst zonder al dat gedoe er omheen. Het is een vervelende trent met raar entertainment. En mensen die op commando met programmaboekjes zwaaien en klappen. Ik vind het helemaal niks. Aanmoedigingen en vreugde moeten uit het hart komen. Wisselwerking tussen publiek en spelers moet vanzelf komen.

Leukste sport om te doen?
Volleybal. Ik doe het al vanaf m'n achtste. Nu speel ik bij Lycurgus in het eerste. Volleybal is technisch, tactisch, supersnel en het is een mentale sport. Het is heerlijk om te doen. Hardlopen vind ik ook top. Ik deed het vroeger met m'n pa en m'n zusje Mieke. Ik ben gestopt omdat de snelheid er niet meer is. Dan vind ik het niet meer leuk.

Favoriete sporter aller tijden?
Haile Gebreselassie, de Ethiopisch hardloper. Hij is een sympathieke man en heeft ten allen tijde een lach op z'n gezicht. Ook spat bij hem het fanatisme er vanaf. Wim Kramer is ook een topper. Hij speelt tegenwoordig in het tweede van Lycurgus, maar is nog steeds heel erg goed. Wim is ook altijd een heel vrolijke gozer.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het jankerige gedrag van met name voetballers. Gezeur, geklaag, schwalbes, het is te gek voor woorden. Wordt op die vervelende aspecten eigenlijk getraind vraag ik me wel eens af.

Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport en vroeger Holland Sport. Vooral de docu over een niet verreden Elfstedentocht  was indrukwekkend. Ik begon zelfs een beetje sympathie voor die Friezen te voelen. Die voetbalanalisten op allerlei zenders vind ik niks. Niiwino zegt dat hij beroepshalve moet kijken. Het zal allemaal wel.

Beste sportprogramma op de radio?
Natuurlijk FC Groningen live op Radio Noord. De presentator met name is heel goed en heeft een mooie stem. Wie die presentator is? Niiwino Geertsema. De analisten en verslaggever Stefan Bleeker zijn ook goed. Vooral de brombeer-analist Azing Griever mag er zijn. Hij heeft het bijna altijd bij het rechte eind.

Beste sportboek?
Ik lees veel boeken, maar eigenlijk niet over sport. We hebben wel in de kast het boek Le prime de la Gazetta dello Sport met foto's, verhalen en alle voorpagina's van de roze voetbalkrant vanaf 1896. Er is ook een fotoboek Sportret met pakweg 200 foto's all over the world van Klaas Jan van der Weij. Het zijn twee juweeltjes.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van Fox Sports vind ik wel okay. Toevallig of niet, hij heeft gestudeerd in Groningen en is z'n carriere gestart bij OOG. Sierd de Vos is een grappige commentator. Hij is kolderiek door z'n komische verhalen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Een echte Sportarena is er helaas nog steeds niet. Feitelijk is het Groningen onwaardig. Ik noem dus sporthal Beijum. Het publiek zit dicht op het veld. De kantinebaas is top, de balletjes zijn ook top en de biertje zijn supertop.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Tess Wester, keeper van de handballadies. Ze is supergoed, bloedfanatiek en is een heel mooie vrouw. Ik heb haar laatst zien spelen in MartiniPlaza tegen Duitsland. Ook Redbad Strikwerda, de volleybalcoach, is een interessante figuur. Ik zou met hem inhoudelijk willen praten en ook graag willen weten waarom hij eigenlijk ook regelmatig onzin uitkraamt.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.